Mangalia, destinație de vacanță pe litoralul românesc
Situat la extremitatea sud-estică a României, la malul Mării Negre, municipiul Mangalia reprezintă o destinație importantă de vacanță.
Daniel Onea, 13.06.2024, 13:13
Situat la extremitatea sud-estică a României, la malul Mării Negre, municipiul Mangalia reprezintă o destinație importantă de vacanță. Veți găsi aici o gamă largă de hoteluri, unele cu all inclusive, veți putea face excursii cu iahtul din portul turistic Mangalia și, nu în ultimul rând, vă veți bucura de o plajă generoasă. Descoperim astăzi singura stațiune maritimă din România, care are izvoare minerale, sulfuroase și mezotermale.
Mangalia este un oraș vechi, cu multă istorie, spune invitatul nostru Dumitru Filip, manager al Organizației de Management a Destinației Mangalia. „Nu l-am inventat noi, nu l-am inventat ieri. El a fost cetate greco-romană, are o întreagă istorie. De fapt, toată zona asta de sud, inclusiv Dobrogea, este o destinație plină de istorie. Orașul, în momentul de față, este un oraș cochet, frumos dezvoltat, curat. El a fost în istoria contemporană orașul pictorilor, orașul scriitorilor, orașul identificat cu coroana regală.
Regele Carol a adus herghelia de cal arab în Mangalia. Tot el a făcut pădurea Comorova, care este o bogăție naturală, o resursă absolut spectaculoasă în combinația mare, Mangalia, șes și pădure. Regina Maria și-a căutat un loc unde să-și facă un castel și l-a pus la doi pași mai încolo și a făcut din Balcic o destinație tot la Marea Neagră. Tot în Mangalia găsim Muzeul de Istorie, Muzeul Callatis, cu elemente de cetate la vedere, puse în valoare. E foarte interesant. Nu mai vorbim de singurul papirus al României care se găsește la Mangalia, la Callatis, nu în altă parte. Deci sunt lucruri foarte interesante de văzut din punctul ăsta de vedere.”
Un alt reper al destinației Mangalia este moscheea Esmahan Sultan. Amplasată în apropierea portului turistic, în partea veche a orașului, moscheea și cimitirul acesteia se întind pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați. Specialiștii sunt de părere că este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice, datorită combinației dintre stilurile grecesc și turcesc, acestora adăugându-li-se ușoare influențe maure. Pridvorul, stâlpii și balustradele din lemn dau un aer aparte edificiului, inclus în anul 2004 în lista monumentelor istorice. Mai mult, la construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Însă lista atracțiilor continuă, după cum aflăm de la Dumitru Filip, manager al Organizației de Management a Destinației Mangalia.
„Avem moscheea turcească din 1540, deci, e plină de istorie. Este folosită de compatrioții noștri turci și tătari în fiecare zi. Avem și oferte culinare foarte diverse: turcești, tătărești, lipovenești. Orașul este foarte colorat din punctul ăsta de vedere, cu terase, cu cafenele, cu un veți găsi construcții de colecție, cu mozaicuri, de exemplu. Orașul are și o structură contemporană, de tip hoteluri de cinci stele, de patru stele, de trei stele, care oferă diverse servicii. Avem cel mai mare și mai frumos port civil al României. Portul turistic Mangalia este foarte bine echipat, cu dane de acostare, de unde se fac croaziere pe mare, ieșiri la pescuit, plimbări de toate felurile. Merită văzut obligatoriu. Cine ajunge pe litoral și nu face o vizită în portul turistic Mangalia, precis a pierdut ceva: o imagine, o seară, o activitate, o acțiune. A pierdut ceva din vacanța lui.”
Stațiunea Mangalia s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului și este într-o continuă schimbare și datorită multelor proiecte care sunt în curs de realizare.
„Dăm în folosință o piscină semiolimpică în Mangalia. Avem activități de tip concursuri, campionate de box, ciclism, Raliul României de Formula B se întâmplă la Mangalia o dată pe an. Din poziția de Organizație de Management al Destinației suntem consultați, sugerăm, propunem, susținem proiecte diverse. De exemplu, un proiect care este pe masă și care este în curs de aplicare este „Pădurea Comorova, parc de agrement public tematic”. Facem parc tematic dintr-o pădure întreagă, respectând toate criteriile de mediu, de organizare, de intervenție, biodiversitate. Este un proiect european.
Avem un alt proiect mare și frumos, un aqua park care este în proiectare și în avizare, cu finanțare asigurată, care probabil că va fi cel mai mare din Europa, cu vreo 2000 și ceva de locuri de cazare. El în sine va fi o destinație în peisajul zonei de Rivieră Sud, Mangalia și stațiunile ei. Se întâmplă finalizarea proiectului de protecție a zonei costiere, cu implicita extindere a suprafețelor de plajă. Avem suprafețe de plajă, începând cu acest sezon, de trei, patru ori mai mari decât au fost până acum.”
Sculptorul Constantin Brâncuși, cel care a înnoit limbajul și viziunea plastică în sculptura contemporană, s-a născut în România, în județul Gorj, însă Dumitru Filip, manager al Organizației de Management a Destinației Mangalia, ne spune că anul acesta îl găsim în Mangalia, la mare.
„Încercăm să fim deschiși la ce se întâmplă în jurul nostru și am dat de o echipă de oameni foarte implicați și cu dragoste de istoria României. Centrul Brâncuși a făcut un proiect european foarte inteligent. Îl avem pe Brâncuși în hologramă. Acesta răspunde la 80% din întrebările posibile pe care poți să le pui despre viața lui, activitatea lui, experiența artistului la Paris, operele lui, cum le-a făcut, ce s-a întâmplat, cui au fost dedicate. E o experiență absolut uluitoare, care are și caracter cultural, și educativ, și de inspirație, și de noutate, și de estival. Proiectul ăsta îl avem tot sezonul ăsta, respectiv 60 de zile în fiecare zi în zona „Riviera Sud”, de la Mangalia până la Olimp.”
Pentru toți cei care doresc să-și planifice vacanța pe litoralul românesc al Mării Negre, Organizația de Management a Destinației Mangalia a realizat recent un portal de mare ajutor pentru toți turiștii: visitmangalia.ro.
„Aducem informația la turist anul. Dacă vrea să vină în România anul ăsta, își alege stațiunea și caută acolo. Vrea un hotel mai aproape de mare, mai departe, să fie de trei stele, să fie de cinci stele. După ce l-a ales poate da click pe el, intră și-l vede. Recepție, hotel, cameră, condiții, alte facilități pe care le are etc. Deci, e o aplicație online care este accesibilă de pe orice fel de dispozitiv, oricând, numai internetul să funcționeze. Poți să-ți alegi vacanța din pat, cum vrei. Totul este absolut la zi, informațiile sunt corecte, coerente, cu contacte, bineînțeles, pentru fiecare loc în parte.”
Destinația turistică „Riviera Sud” are în componență șapte stațiuni: Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp. Capacitatea de cazare este de 42.000 de locuri, în hoteluri de la două la cinci stele.