Litoralul românesc al Mării Negre
Astăzi vă invităm, din nou, pe litoralul românesc al Mării Negre. Aici, pe o lungime de 245 km, plajele au nisip fin, iar marea o salinitate redusă.
Ana-Maria Cononovici, 27.06.2013, 09:52
Astăzi vă invităm, din nou, pe litoralul românesc al Mării Negre. Aici, pe o lungime de 245 km, plajele au nisip fin, iar marea o salinitate redusă. Staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre sunt, de la nord la sud: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la acestea adăugându-se şi locaţiile turistice, 2 Mai şi Vama Veche. În plus, în ultima perioadă, au început să se dezvolte baze de cazare şi agrement în nordul staţiunii Mamaia, observându-se o tendinţă de a ajunge către Năvodari.
Ce s-a făcut pentru creşterea atractivităţii litoralului şi care sunt staţiunile preferate? Acestea au fost întrebările pe care i le-am adresat Mihaelei Lăzăreanu, consilier turism asociaţia de promovare Litoral-Delta Dunării. “În această perioadă, în toată ţara se desfăşoară programul “Zile gratuite de vacanţă”, inclusiv pe litoral. Acest program oferă posibilitatea achiziţionării a cinci nopţi de cazare, primind cadou încă una sau două nopţi. Programul este valabil prin agenţiile membre ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism). În ceea ce priveşte petrecerea timpului liber există mai multe posibilităţi, de la plimbările cu Telegondola, distracţie la Aqua Park-ul din staţiunea Mamaia. Începând din 28 iunie, turiştii vor putea vizita staţiunea Mamaia cu autobuzele etajate. Avem şi un complex muzeal cu Delfinariu, Acvariu, Micro Rezervaţie. Începând de vineri, pe toată durata week-endului, sunt petreceri în toate cluburile de pe litoral, în special în staţiunea Mamaia, fiecare club îşi organizează seri tematice, cu DJ internaţionali.”
Tot staţiunea Mamaia, v-am recomanda-o şi pentru cea mai bină plajă. În schimb, dacă sunteţi interesaţi mai mult de relaxare şi de beneficiile folosirii nămolului cu calităţi terapeutice, atunci vă invităm la Eforie Nord, unde dincolo de mare, aveţi şi lacul Techirghiol. Aici, în policlinici balneare, puteţi beneficia de tratamente recuperatorii.
O altă staţiune care a crescut mult în ultimii ani datorită investiţiilor făcute în bazele hoteliere şi în agrement este Saturn. Au fost renovate şi modernizate hotelurile amplasate chiar pe malul mării, alături de un parc acvatic de distracţii. Fiecare hotel modernizat şi clasificat la 3 stele dispune şi de propria bază balneară, ceea ce oferă posibilitatea combinării vacanţei cu tratamentele balneare. Şi preţurile variază pe litoral, de la nord la sud. Mihaela Lăzăreanu, consilier turism Asociaţia de promovare Litoral-Delta Dunării: Turiştii care vin pe litoral pentru distracţie aleg staţiunea Mamaia, unde sunt cele mai multe posibilităţi pentru tineri. Familiile cu copii, de obicei, aleg zona de sud a litoralului, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Saturn, Neptun, unde şi preţurile sunt mai mici.”
Şi cum, dincolo de mare şi soare, turiştii doresc să-şi ocupe timpul liber, evenimentele de divertisment se ţin lanţ. Vine cu detalii Mihaela Lăzăreanu, consilier turism Asociaţia de promovare Litoral-Delta Dunării: La începutul lunii iulie va avea loc un alt eveniment, Aeromania, în Tuzla, 13-14 iulie. De asemenea, vor avea loc, în Mamaia, Carnavalul Mamaia, concept unic în Europa, unde motto-ul este distracţie, petrecere şi cluburi. Vor defila zece care alegorice în această perioadă şi turiştii vor putea vedea un spectacol inedit: fiecare club din Mamaia îşi face propriul car alegoric, îl personalizează cu bradnul clubului, carul alegoric are muzică, este împodobit de vară, de distracţie şi sunt multe dansatoare. Aceste care defilează timp de câteva ore. Printre evenimentele importante ale lunii august, care se vor desfăşura pe litoralul românesc, remarcăm Mamaia Music Awards, pe 9 august în Constanţa, apoi Ziua Marinei, o tradiţie, pe 15 august, vom avea Festivalul Antic Tomis, în perioada 16-18 august, ajuns la a doua ediţie şi promovat de Asociaţia Litoral Delta Dunării. La acestea se adaugă în Mamaia şi o gală de box, un Festival naţional de film, pe litoral, Festivalul de muzică uşoară Mamaia.”
În oferta de agrement a litoralului românesc se înscrie şi ”diving-ul”, termen sub care sunt cunoscute scufundările de agrement. Locurile preferate pentru această activitate se află în partea sudică a litoralului, acolo unde fundul nisipos al mării este înlocuit de pietre şi plăci calcaroase. În aceste zone, scafandrii pot întâlni un ecosistem bogat în alge, crabi şi peşti, dar şi epave ale unor nave scufundate. Oferta de agrement a litoralului este completată de salturi cu paraşuta şi de zboruri de agrement la bordul avioanelor uşoare sau elicopterelor, zona survolată putând include chiar şi Delta Dunării.
Staţiunile dispun de terase şi restaurante cu specific, de cluburi şi discoteci, de terenuri de sport, oferind perspectiva unei vacanţe plăcute pe litoralul românesc al Mării Negre.