În județul Neamț
Astăzi ne oprim în partea nord-estică a României, în județul Neamț. Numeroasele monumente istorice și religioase, dar și frumusețile naturale pe care le întâlnim în zona de deal și de munte a județului Neamț
Daniel Onea, 19.03.2020, 13:15
Astăzi ne oprim în partea nord-estică a României, în județul Neamț. Numeroasele monumente istorice și religioase, dar și frumusețile naturale pe care le întâlnim în zona de deal și de munte a județului Neamț reprezintă tot atâtea atracții turistice. Mai mult decât atât, este o zonă în care veți putea vizita Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină Dragoș Vodă, un loc ideal pentru familiile cu copii, dar și pentru pasionații de fotografie.
Atestat documentar în 1388 cu numele de „Piatra lui Crăciun”, orașul s-a dezvoltat în special după ce domnitorul Moldovei (1457-1504) Ștefan cel Mare a ridicat aici curtea domneasca, actualul centru istoric al orașului. Piatra Neamț este un important punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc către stațiunea Durău, fie spre minunatele chei ale Bicazului sau spre Târgu Neamț, pe drumul mănăstirilor. Alina Ferenț, din cadrul Centrului Național De Promovare și Informare Turistică Piatra Neamț:
„Piatra Neamț este un oraș care oferă foarte multe variante pentru turiști, pentru cei care caută turism cultural, de aventură, pentru cei interesați de vestigii istorice. Este o zonă în care există multe activități de agrement. Există foarte multe variante de petrecere a timpului liber atât în oraș cât și în împrejurimi. Pe o distanță de 40 de km dinspre Piatra Neamț există foarte multe variante de excursii. Veți putea vedea mănăstiri cu o vechime de câteva secole, care păstrează muzee cu obiecte de cult foarte valoroase, cu cărți vechi, cu ateliere la care lucrează călugării și măicuțele. Se organizează și mese tradiționale acolo.
Cei interesați de turismul ecumenic au o ofertă bogată. Dacă ne gândim la cei pasionați de natură și de aventură, orașul Piatra Neamț este înconjurat de munți pe care se pot face drumeții. Avem câteva rezervații naturale deosebite. Lacul Cuejdel e un lac foarte tânăr și poate fi destinația unei drumeții. Avem Cheile Bicazului, unice în România, cu stânci de peste 300 de metri, care mărginesc șoseaua și oferă, într-adevăr, un spectacol al naturii. Există în județul Neamț și aproape de Piatra Neamț și rezervația de zimbri Dragoș Vodă.
Este singurul județ din România în care zimbrii se găsesc în condiții de libertate și semilibertate, într-un țarc de aclimatizare și la Grădina Zoologică. Zimbrii liberi pot fi observați într-un safari într-o zonă aflată la doar 30 de km de orașul Piatra Neamț. După o plimbare prin muzee și prin centrul istoric, turiștii se îndreaptă spre împrejurimi, iar seara se întorc la tihna orașului de munte, în condiții foarte bune de cazare.”
Una dintre cele mai vizitate mănăstiri din județul Neamț este Agapia. Este vorba de o ctitorie din 1647. Ceea ce stârnește interes la Agapia este pictura din interiorul bisericii sau de pe icoanele mai mari sau mai mici. Biserica a fost pictată în stilul neoclasic al vremii. Marele pictor român Nicolae Grigorescu avea 20 de ani când a pictat-o și a folosit gravuri în alb-negru având ca model capodopere ale Renașterii.
Ne continuăm drumul alături de Alina Ferenț, din cadrul Centrului Național De Promovare și Informare Turistică Piatra Neamț:
„Avem în Piatra Neamț și un ștrand care este o atracție pentru toată zona Moldovei în timpul verii. Avem și o telegondolă care pornește de la gară și merge până pe muntele Cozla, unde este o priveliște deosebită asupra orașului. În depărtare, se vede și muntele Ceahlău. Acesta din urmă e tot în județul Neamț și se poate face o drumeție până acolo. Se poate urca până la vârful Toaca, se poate înnopta la Cabana Dochia. Sunt foarte multe motive pentru care turiștii ar putea veni în orașul Piatra Neamț și în județul Neamț. Este o zonă în care se păstrează foarte bine tradițiile. La acestea, se adaugă partea modernă de agrement. Se face în Cheile Șugăului, în Cheile Bicazului.”
Cei care sunt interesați de obiecte de artizanat și de etnografie ar trebui să înceapă cu o vizită la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, spune Alina Ferenț, din cadrul Centrului Național De Promovare și Informare Turistică Piatra Neamț:
„Este foarte frumos amenajat și reabilitat de curând. Aici, turiștii pot vedea tradițiile românești structurate pe cele patru anotimpuri. De asemenea, sunt foarte multe muzee sătești unde se găsesc astfel de exponate. Există foarte mulți meșteri populari care lucrează. Avem un festival care se numește Lada cu Zestre care se organizează, de obicei, la sfârșitul lunii mai, unde se întâlnesc meșteri din toată țara. Acești se unesc în centrul orașului și lucrează alături de toate obiectele realizate de ei, expuse pentru vânzare.
În județul Neamț, există Muzeul Popa, în localitatea Târpești, aproape de casa scriitorului român Ion Creangă. Acolo există o colecție deosebită de obiecte de artizanat. Întâlnirile cu meșterii sunt posibile și la „Șezătoarea de piatră”, de la Centrul pentru cultură și arte Carmen Saeculare. Acolo, un grup de femei lucrează ii după modele din străbuni.”
Alina Ferenț, din cadrul Centrului Național De Promovare și Informare Turistică Piatra spune că zona se poate promova și din punct de vedere gastronomic:
„Moldova se știe că păstrează vechi rețete. Unele au fost îmbunătățite și reinventate. Printre preparatele noastre tradiționale amintim tochitura moldovenească, ciorbele făcute cu borș de putină, așa cum le făceau bunicii noștri. Avem păstrăv afumat în cetină de brad, caracteristic zonelor de munte. Acesta se poate găsi la păstrăvăriile din zonă, care sunt numeroase. În restaurantele cu specific tradițional, vă puteți delecta și cu plăcintele Poale-n Brâu. Însă și turiștii interesați de bucătăria modernă vor fi răsfățați. Avem, de exemplu, foarte multe oferte raw-vegan.”
Invitația a fost lansată pentru a vă trece această destinaţie în planurile dvs de vacanţă. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație.