Harghita, Regiune Gastronomică a Europei
Județul Harghita a primit distincția „Regiune Gastronomică a Europei” pentru anul 2027, din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism.

Daniel Onea, 20.02.2025, 15:17
Județul Harghita a primit distincția „Regiune Gastronomică a Europei” pentru anul 2027, din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism. Un juriu alcătuit din șapte țări a apreciat zona pentru peisajele sale impresionante, tradițiile culinare bogate și angajamentul față de agricultură sustenabilă și biodiversitate. Pe lângă natura sălbatică, Harghita are și multe atracții istorice, cum ar fi bisericile fortificate și cetățile medievale.
Pentru început, aflăm de la Mezey Zsolt, manager de proiect la Visit Harghita, despre formele de turism pe care le putem practica în zonă. „Vă invit să facem un mic tur virtual în județul Harghita destinație prietenoasă cu familiile, recent premiată cu titlul de Regiune gastronomică a Europei în 2027. Județul Harghita dispune de un potențial turistic deosebit, de localități turistice și de zone de agrement renumite, printre care amintim stațiunile balneoclimaterice Băile Tușnad, Borsec, Lacu Roșu, Izvorul Mureșului sau rezervații naturale și monumente ale naturii ca Lacul Sfânta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor, aria protejată a Munților Călimani. Apoi, avem obiective culturale și ecumenice cum ar fi Biserica de la Șumuleu Ciuc, important centru de pelerinaj al catolicilor, biserica fortificată de la Dârju, inclusă în patrimoniul UNESCO, castelele Lăzarea sau Castelul Mikó. Să nu uităm nici de mofete, nămoluri, turbă și saline. Apele minerale se regăsesc în orice parte a județului te-ai îndrepta, în peste 2.000 de izvoare. Câteva dintre acestea sunt îmbuteliate, însă experiența inedită este să guști apa direct acolo, când izbucnește afară din pământ.”
Într-un cadru natural de vis, tradițiile și obiceiurile au rămas vii, fiind transmise din generație în generație. Acestea se pot vedea vizitând meșteșugarii, participând la evenimentele locale sau călcând pragul muzeelor. „Arta și muzica populară sunt importante în viața de zi cu zi. Serile tradiționale, evenimentele câmpenești și diversele festivaluri sunt ocazii numai bune de a onora sau de a face cunoștință cu pilonul artistic folcloric. Vestimentația populară este, la rândul ei, un motiv de mândrie locală și de admirație, muzeele județului prezentându-le detaliat. În unele cazuri, muzeele și-au găsit loc în clădiri monumentale. Astfel, Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc este găzduit de Cetatea Mikó, iar Muzeul Haáz Rezső, din Odorheiu Secuiesc, s-a mutat în Vila Haberstumpf.”
Județul Harghita se remarcă nu numai prin activitățile culturale. Mezey Zsolt, manager de proiect la Visit Harghita, spune că turiștii care preferă să parcurgă trase turistice prin munți se vor simți chiar răsfățați. „Sunt multe trase marcate în Munții Harghita, Hășmaș, Călimani sau în Munții Ciucului. Dacă ajungi în acești munți iarna, vei găsi centre de schi oferind diverse variante iubitorilor sporturilor de iarnă. Cele mai frumoase și populare sunt Harghita-Băi și Harghita Mădăraș, Bucin, Ciumani, Băile Homorod, Versag, dar mai multe informații găsiți la submeniul „Ski Harghita”, pe site-ul Visit Harghita. În județ, avem peste 100 de programe turistice. Aș evidenția pârtiile de bob, marea majoritate având certificat family friendly, după cum urmează Ski Ghimeș din Lunca de Sus, cu o pistă de bob all season, în total 1.800 de metri. Bob Vărșag cu aproape 1.500 de metri de pistă de bob. Oxygen Bob, la Pasul Pângărați, cu o pistă de 1.260 de metri, pista de bob de aproape un kilometru, de la Lacul Roșu, chiar în pădure. O pistă asemănătoare vă așteaptă la Lobogo Bob, din Băile Homorod. Pista de bob din Toprițza este cea mai lungă din România, având o lungime de peste 1.900 de metri, iar pista de bob de vară de la Borsec are o lungime de aproape 1.500 de metri, fiind deschisă în sezoanele primăvară-toamnă.”
În Harghita, veți găsi două lacuri faimoase și deosebite. Dintre acestea, Lacul Sfânta Ana este format într-un crater vulcanic și este unic în Europa. „O altă frumusețe este Lacu Roșu, care s-a format după o alunecare de teren, blocând drumul unui râu. Până astăzi, se văd urmele păduri care a fost inundată. O experiență aparte poate fi vizitarea Cheile Vărghișului. Aici, aventura include o serie de podețe care trec prin apă, peste stânci sau urcă spre peșterile calcaroase. Natura a fost generoasă și când s-au format dealurile din Praid, unde s-au acumulat zăcăminte de sare în cantitate suficient de mare pentru a fi exploatate. Așa a apărut salina de la Praid, unde găsești o lume întreagă sub pământ. În imediata vecinătate a salinei, s-a format canionul de sare unde și munții sunt alcătuiți din sare.”
Gastronomia județului Harghita este o adevărată carte de vizită. Vă puteți răsfăța cu rețete internaționale, însă rețele tradiționale sunt cele care vă vor cuceri, după cum aflăm de la Mezey Zsolt, manager de proiect la Visit Harghita. „Gusturile ce îți pot mângâia papilele în preumblările prin acest județ sunt bogate și grele, consistente și afumate, calde și dulci. Fie că vorbim de ciorbă de varză acră ori friptură țigănească, papricaș sau gulaș, oricare e doar o jumătate dintr-un întreg ce nu poate fi decât completat cu o pălincă de fructe. Oamenii au înțeles că produsele de calitate, în special cele preparate în mici gospodării, înseamnă valoare.
Astfel, au construit un brand în jurul ideii de produs secuiesc: cozonac, pălincă de prune sau bere artizanală, dar și brânzeturi, gemuri, miere și siropuri de casă. Și, în jurul lor, există și prilej de sărbătoare și bucurie, cum ar fi Ceaun Festival de la Borsec, Festivalul brânzei cu mămăligă, Festivalul Cartofului din Miercurea Ciuc, Zilele Prunelor sau Festivalul verzei umplute.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Visit Harghita, a lansat candidatura în 2023, iar juriul Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, în urma unei vizite efectuate în luna octombrie 2024, s-a familiarizat cu valorile gastronomice locale, inițiativele comunitare și strategiile bazate pe turismul sustenabil. Președintelui Consiliul Județean Harghita i-a fost înmânat în mod oficial titlul de Regiune gastronomică a Europei, în cadrul unei ceremonii. Pregătirile pentru anul 2027 au început deja, iar organizatorii își propun ca județul Harghita să reprezinte cu mândrie moștenirea sa culinară și culturală sub titlul de Regiune gastronomică a Europei.”
Harghita va fi promovată pe plan internațional, nu doar ca destinație turistică, ci și ca un model de succes în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și protejarea patrimoniului culinar.