Halloween la Castelul Bran
Tradiționala petrecere de Halloween va fi organizată, și în acest an, la Castelul Bran. Începând de sâmbătă, 2 noiembrie 2024, participanții se vor putea bucura de mai multe evenimente, pregătite special de organizatori.
Daniel Onea, 17.10.2024, 18:00
Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror, personaje fantastice, proiecții speciale și recuzită de film. Luminile difuze si podelele care scârțâie vor adăuga farmec atmosferei.
„Halloween la Castelul Bran” e deja o tradiție, după cum aflăm de la Alexandru Priscu, director de marketing:
„Cred că este al 14-lea an în care acest eveniment este organizat în diferite forme, la care, an de an, am adus ceva nou. Conceptul de anul acesta este mai mult sau mai puțin similar cu cel de anul trecut. Aș începe cu elementul de noutate din ultimii doi ani. Evenimentul se întinde pe durata întregului weekend. Dacă la început Halloweenul era sărbătorit exclusiv sâmbăta, începând din 2023, includem și duminica. Sâmbăta, vizitarea începe la ora 9:00 și se încheie la ora 22:00.
Castelul Bran oferă un tur special de Halloween. E un tur cu obloanele trase. E, de fapt, un tur de seară care începe de la 9:00 dimineața. Obloanele castelului sunt trase fizic, iar ferestrele care nu au obloane sunt acoperite cu un material textil opac. Lista de decoruri pentru duminică include un număr de 12 camere transformate în tematica evenimentului, șapte actori care interacționează cu publicul și care sunt prezenți pe toate etajele castelului, efecte sonore, proiecții.”
Turul special de Halloween al castelului Bran se încheie la ora 22.00, însă aventura continuă pentru cei care au reușit să-și achiziționeze un bilet la petrecerea dedicată evenimentului.
„De la ora 21:00 și până la 4:00 dimineața, în Parcul Regal, are loc celebra petrecere de Halloween, în cortul de 600 de metri pătrați, unde, an de an, participă 1.000 de persoane. La acest eveniment, în ultimii șase ani, am avut listă de așteptare, pentru că, în toată această perioadă, evenimentul a fost sold-out.
În paralel, la Casa de Ceai a Reginei Maria, de la orele 18:30, dar și de la 22:00, două intervale orare diferite, are loc cina tematică de Halloween, pentru 90 de clienți pe interval orar. Duminica, în intervalul orar 9:00 – 16:00, cu mențiunea că la ora 11:00 este ultima intrare, are loc Halloweenul copiilor. Decorurile nu suferă mari modificări. Este o altă trupă de actori, alte costume, cu abordări și interacțiune adaptate pentru cei mici. Așadar, reducem ușor volumul și intensitatea efectelor sonore, păstrăm decorurile în proporție de 100%, doar că personajele sunt mult mai prietenoase.”
La Castelul Bran, veți găsi singurul lift din lume care urcă în istorie și coboară în viitor. Este un lift dotat cu ecrane uriașe, led, care oferă un spectacol multimedia în drum spre Tunelul Timpului, de sub castel. După o coborâre de 34 de metri prin stâncă, turiștii se întâlnesc cu proiecții ale unor personalități istorice cum ar fi Vlad Țepeș, Regina Maria, dar și Principesa Ileana, care le vor acompania pașii prin galeria orizontală. „Halloween la Castelul Bran” este un eveniment care are succes atât printre adulți, cât și printre copii.
„Evident că cei mici, care nu au acces la petrecere, sunt fascinați de decoruri, care sunt realmente spectaculoase. Aș adăuga aici o altă mențiune. În ultimii cinci ani, am găsit un alt furnizor pentru decorurile de Halloween. Este o firmă românească, sunt oameni cu o viziune largă, din București, și suntem mulțumiți de alegerea făcută.
În materie de decoruri, deși Castelul Bran are, ca orice altă atracție turistică, un număr extrem de redus de vizitatori care revin de la an la an, noi, totuși, venim cu elemente de noutate. Începem cu cei mici. Sunt fascinați de decoruri, de personaje, de face painting, de bomboanele pe care le primesc și de tot ce se întâmplă. Adulții, cu siguranță, sunt fascinați de petrecerea de la cort. Petrecerea de la cort cred că este produsul cu cel mai mare impact din întregul pachet de Halloween.”
Situat în centrul României, între Munții Bucegi și masivul Piatra Craiului, Castelul Bran se află în topul preferințelor turiștilor străini, dar și români. Este o cetate medievală, construită în secolul al XIV-lea, aflată într-o stare excepțională, ridicată pe o stâncă, la o înălțime de aproximativ 40 de metri de la nivelul solului. Construcția este dispusă pe patru niveluri, cu patru turnuri, fără simetrie. Acesta e un alt aspect care îl face unic între cetățile românești. Mai mult decât atât, am aflat de la Alexandru Priscu, director de marketing, că este un obiectiv deschis în fiecare zi a anului.
„Castelul Bran, pentru foarte mulți ani, a fost singura atracție turistică, singurul muzeu deschis șapte zile din șapte, fără excepție. Este deschis și în ziua de Crăciun sau în ziua de Anul Nou. Funcționează în continuare cu acest program, ceea ce înseamnă că porțile sunt realmente deschise pentru public. Strict pentru Halloween, cred că invitația ar trebui să includă o notă aparte. Îi rugăm pe cei care vin în weekendul acela să se costumeze. Costumația nu este obligatorie nici pe departe, însă este puternic recomandată, iar o altă notă aparte a turului de Halloween este privilegiul, al doilea în an, de a vizita castelul după lăsarea întunericului, primul fiind Noaptea Europeană a Muzeelor.”
Cu o istorie complexă și cu o arhitectură medievală, Castelul Bran rămâne un simbol al României, iar vizita prin camerele sale dezvăluie povești fascinante din istoria românilor. Monumentul istoric rămâne cunoscut și prin legendele care-l leagă de mitul lui Dracula. Iar, cu ocazia nopții de Halloween, sâmbătă, 2 noiembrie, legendele prind viață.