Experiențe dobrogene
Azi ne îndreptăm spre sudul României și ajungem în Dobrogea. Vom vorbi despre o nouă formă de turism care are succes în zonă, aceea bazată pe experiențe.
Daniel Onea, 16.06.2022, 16:59
Azi ne îndreptăm spre sudul României și ajungem în Dobrogea. Vom vorbi despre o nouă formă de turism care are succes în zonă, aceea bazată pe experiențe. Pe lângă povestea locurilor și a oamenilor, vom afla și despre una dintre cele mai mari plantații de trandafiri din țară, din comuna Cobadin, sau despre „aurul mov” al Dobrogei, promovat printr-un festival al lavandei.
Ghidul nostru de azi este Abibula Laura Stroe, președinta Inomar Clusterși inițiatoarea conceptului „Experiențe dobrogene”, de la care aflăm că proiectul a debutat în anul 2017.
„Am vrut să arat o Dobroge continentală, cu tot ce are ea mai bun, mai frumos și mai interesant. Astfel, turismul local s-a constituit ca o alternativă a turismului de șezlong. Fiindcă eu sunt din Constanța, nu am vrut să divizez Tulcea de Constanța. Ambele fac parte din Dobrogea. N-ai cum să desparți grecul de lipovean, lipoveanul de aromân și tot așa. Dobrogea reprezintă un tot și ne exemplifică dictonul Uniunii Europene: „unitate în diversitate”. Experiențe dobrogene a încercat și a reușit să învie o lume veche și frumoasă a istoriei, a tradiției, valorilor, creațiilor, poveștilor într-o lume nouă, modernă. Toate acțiunile și evenimentele culturale din cadrul proiectului au avut mereu rolul de promovare a unor elemente de referință ale zonei. Având în vedere că sunt aproximativ 19 etnii conlocuitoare, iată că noi putem surprinde povestea fiecăreia, prin produse gastronomice specifice, prin istoria diversă, prin costume, tradiții și povești. Astfel, nu numai că am dezvoltat niște rute culturale, ci am creat o destinație inteligentă. Așadar, turiștii au înțeles istoria, au plecat acasă cu o poveste.”
O experiență înseamnă parte culturală, parte de istorie și de arheologie, dar și partea de vinuri, continuă Abibula Laura Stroe:
„Aici, în județul Constanța, sunt peste 20 de crame mai micuțe, dar foarte interesante, cu specific și gust local. Avem și partea multietnică prin care fiecare etnie își prezintă povestea și produsul. Fiecare etnie se integrează într-o rută. Iată un exemplu de rută culturală organizată de noi în Dobrogea continentală! Comuna Cobadin. Această comună ar trece, poate, neînsemnată pe harta turistică. Însă acolo avem o comunitate de tătari pe care am pus-o în valoare prin produsele ei tradiționale, prin povești, dansuri și costume. Lângă Cobadin, e o cramă celebră, unde se produc vinuri foarte bune. Mai avem acolo Mănăstirea Sf. Andrei, pentru turism religios și istoric. Un alt exemplu în calendarul experiențelor noastre este Festivalul Lavandei. Acesta are loc la Pecineaga, la 60 de km de orașul Constanța. Este, practic, un câmp de lavandă cu „aurul mov” al Dobrogei, după cum îl numim noi. Timp de două, trei săptămâni, în funcție de vreme și de evoluția lavandei, oamenii cutreieră câmpul. Am creat colțuri pentru fotografii, cu o logistică interesantă, pentru instantanee mov. Rețelele de socializare se colorează în mov și iată că Pecineaga devine un punct de atracție! Anul trecut am avut acolo chiar și o lansare de carte. Anul ăsta avem și un pian călător în lanul de lavandă.”
Fiindcă sezonul turistic este unul destul de scurt în Dobrogea, experiențele au rolul de extinde capetele de sezon. Dacă la mare și la plajă vă puteți distra aproximativ trei luni pe an, prin experiențele dobrogene puteți explora Dobrogea încă din aprilie și pânăîn toamnă, în octombrie, noiembrie. În tot acest timp, până și banala zacuscă, prezentă în toate magazinele, capătă altă dimensiune, căci cunoașteți etniile care au făcut-o, dar șipovestea lor. Iată, așadar, cum un produs gastronomic poate promova turistic zona. Abibula Laura Stroe, președinta Inomar Cluster.
„Am realizat un documentar cu o televiziune importantă din Europa, prin care am descris vizual Dobrogea, pe baza unui produs identitar armânesc, piperchițârgâsiti, ardei copți cu brânză de oaie sau de capră. Produsul l-am realizat cu o familie de aromâni bijduveni din comuna Stejarul, Tulcea, și i-am arătat trasabilitatea. Am arătat cum gospodarul culege din grădină ardeii, influențele dobrogene pe care le-a dobândit produsul gastronomic specific etniei, cum ajunge această mâncare pe masa tuturor și cum poate uni o comunitate întreagă. Tot aici se văd și tradițiile. Produsul îți arată și povestea din spatele lui, a familiei, a comunității, a etniei respective.”
Dacă ar fi să aleagă un loc drag sufletului ei, Abibula Laura Stroe, președinta Inomar Cluster, ar alege comuna Cobadin, unde se află un loc despre care foarte puțini oameni știu.
„Este o fermă de trandafiri tunisieni, poate una dintre cele mai mari din țară. Sunt câteva hectare de trandafiri de dulceață. Din perioada asta până în august, locul poate fi vizitat și pot fi gustate produsele rezultate: siropul, dulceața, limonada din petale de trandafiri. Evident, te poți bucura și de împrejurimi. Cobadinul e înconjurat de o mulțime de locuri pline de istorie și de încărcătură religioasă. Așadar, merită să vizitați cel puțin o dată Dobrogea și s-o descoperiți prin experiențe turistice inedite și interesante. Cu siguranță, pe lângă plajă, șezlong și Delta Dunării, veți găsi un loc cu atâta savoare cum nu v-ați fi gândit niciodată.”
Turiștii pot afla mai multe detalii despre programul evenimentelor, despre destinațiile și rutele propuse accesând pagina de Facebook Experiențe dobrogene. De asemenea, Inomar cluster vă poate personaliza rutele de vizitare și vă poate ajuta să identificați locurile optime pentru cazare.