Delta Dunării
De curând s-a deschis sezonul turistic în Delta Dunării.
Ana-Maria Cononovici, 05.05.2022, 17:06
Aflată în mare parte în Dobrogea și parțial în Ucraina, Delta Dunării este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național.
Delta Dunării vă oferă multe posibilităţi de petrecere a unei vacanţe, după cum ne-a spus la deschiderea oficială a sezonului Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinației Turistice Delta Dunării:
„Delta, dacă vă aduceţi aminte, în perioada pandemiei, a fost definită ca destinaţie sigură în context pandemic şi rămâne şi astăzi o destinaţie foarte sigură. Avem deschise peste 400 de locaţii de cazare, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Este important şi pentru cine îşi doreşte să vină în Deltă să încerce ceea ce înseamnă gastronomia locală: drob de peşte, cârnat de peşte, o masă de peşte tradiţională, ceva deosebit. Turistul alege locaţiile: fie îşi doreşte maşina lângă el şi atunci Jurilovca, Mahmudia, Murighiol sunt destinaţii perfecte în acest sens, fie aleg să vină în (n.r. inima deltei) deltă şi atunci vorbim de Crişani, de Sulina, Sfântu Gheorghe, unde se poate ajunge doar cu barca. Avem foarte multe de oferit, avem destinaţii superbe!”
Corina Davidov, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării, ne-a tentat cu specificul gastronomiei locale:
„La noi ce avem mai special e că toate mâncărurile tradiţionale noi le avem şi în varianta de peşte: avem şi drob de peşte, friptură de peşte. Se cheamă friptură de peşte pentru că se pune la cuptor cu cartofi cu tot. Cârnaţi, mici de peşte, avem absolut orice din peşte, în afară de desert.”
O destinaţie premium a fost creată pe una dintre insulele din inima deltei. La Holbina vin tradiţional turişti din România, Franţa şi Elveţia. Silvia Savu, managerul complexului ne-a spus ce poate face turistul ajuns aici:
„Sunt foarte mulţi care vin pentru pescuit, avem turişti care vin pentru bird-watching, avem turişti care vin pentru ca să înveţe să meargă cu caiacul, pentru că avem un ghid de caiac, avem turişti care vin să facă plimbări, avem turişti care muncesc de aici, vin în timpul săptămânii şi lucrează de aici. Efectiv se bucură de linişte, se bucură de peisaj şi lucrează de aici.”
Localitatea Jurilovca a primit titlul de „locaţie de excelenţă”, titlu conferit de Comisia Europeană prin platforma EDEN. Galina Teleucă, viceprimar Jurilovca:
„Jurilovca este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Culoarea reprezentativă e acel albastru de Jurilovca, pe care aşteptăm să îl vedeţi. La Jurilovca sezonul turistic a început deja. Vă aşteptăm la Jurilovca pentru a descoperi turismul gastronomic, turismul religios, turismul arheologic, turismul făcut cu maşina, cu bicicleta, cu caiacul, cu barca, turismul de deltă, dar şi de Marea Neagră. Vă aşteptăm la Jurilovca să ne cunoaşteţi oamenii, plini de poveştile locului!”
Silviu Rahău, primarul comunei Crişan, ne-a invitat să descoperim satele de aici: „Comuna Crişan e împărţită în trei sate, Crişan, unde este baza, satul Mila 23 şi Caraorman. Din punct de vedere turistic toată comuna este împânzită de pensiuni. La Caraorman e pădurea, o atracţie turistică ce din an în an atrage un flux tot mai mare de turişti. În Crişan avem pensiuni, avem hotel de 5 stele şi hotel de 4 stele, iar la Mila 23 gastronomie locală, pensiuni sau mai bine zis locuinţe care fac turism.”
Grig Bejan, proprietarul unei pensiuni eco-turistice din Murighiol, ne-a tentat cu tot felul de activităţi pe care le pot face turiştii ajunşi aici:
„Este superb. Aşteptăm lumea să vină, pe lângă plimbările cu barca, să beneficieze şi de caiace şi de stand-up padell-uri şi bicicletele de apă pe care le punem la dispoziţie, pentru cei care pot. Ceilalţi pot folosi barca, drept mod de vizitare a Deltei Dunării. Este o perioadă pe care merită să o petreceţi în Delta Dunării!”
Viorica Bâscă, director Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a făcut apel la respectarea câtorva reguli de bază pentru vizitarea Deltei Dunării:
„În calitate de administrator al Rezervaţia Biosferei şi de autoritate competentă pentru protecţia mediului ne dorim ca turiştii să fie cât mai bine informaţi. În primul rând să ştie că accesul pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei se poate face în baza permiselor de acces pentru turişti, acces auto, acces ambarcaţiune. Toate acestea pot fi procurate online, de pe site-ul ARBDD sau prin SMS. A vizita Delta Dunării înseamnă a respecta natura, aşa cum natura ne respectă pe noi şi ne pune la dispoziţie această varietate imensă de specii şi de habitate, care fac rezervaţia unică.”
Invitaţia a fost lansată! Nu îmi rămâne decât să vă promit că dacă îi daţi curs vă veţi bucura de cele mai frumose răsărituri sau apusuri de soare.