Crăciun în România
Pentru vacanţa de Crăciun, vă invităm într-o lume de poveste! Împreună cu familia, vă veţi bucura de un sejur relaxant pe meleagurile României, în ţinuturi cu peisaje impresionante şi tradiţii străvechi.
Daniel Onea, 18.12.2014, 10:25
Pentru vacanţa de Crăciun, vă invităm într-o lume de poveste! Împreună cu familia, vă veţi bucura de un sejur relaxant pe meleagurile României, în ţinuturi cu peisaje impresionante şi tradiţii străvechi. Aceasta este invitaţia cu care agenţiile de turism îşi încep prezentarea ofertelor pentru sărbătorile de iarnă. În ediţia de astăzi a rubricii, vom afla ce presupun aceste oferte şi ce buget ar trebui să avem în vedere pentru a petrece un sejur de Crăciun în România.
Carmen Pavel, preşedinta unei agenţii de turism cu tradiţie care va împlini anul viitor 25 de ani de existenţă, spune că varietatea destinaţiilor şi a activităţilor ar putea cuceri pe oricine: Avem ce oferi tuturor categoriilor de vârstă şi tuturor tipurilor de turişti. Ne adresăm turiştilor care doresc relaxare, SPA, odihnă, refacere, dar şi turiştilor activi, care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă practicând sporturi de sezon sau mişcarea în aer liber. Avem oferte chiar şi pentru acei turişti care iubesc foarte mult cumpărăturile.”
Totuşi, în această perioadă, pentru Crăciun şi chiar şi pentru Revelion, Carmen Pavel ar recomanda pensiunile din zonele rurale: Aş începe cu una dintre zonele foarte apropiate sufletului meu: Bran. Tradiţiile sunt la ele acasă acolo, iar o cazare şi un mini sejur la o pensiune din Bran sau dintr-una din comunele limitrofe le aduce turiştilor mai aproape viaţa veche a românilor. Vor auzi colinde, vor gusta alimente tradiţionale, vor vedea obiceiurile şi dansurile populare şi vor admira costumele populare, obiceiurile populare din această perioadă, care sunt foarte frumoase. Acum se colindă, se merge cu Pluguşorul, cu Steaua, cu Sorcova. De toate acestea vor beneficia în zilele de vacanţă, începând cu Crăciunul şi chiar şi după Revelion, până la sărbătoarea de Sf. Ion, Sf. Vasile. Suntem o ţară de petrecăreţi şi se vor simţi cu siguranţă foarte bine. Nu numai Branul este recomandat pentru tradiţii frumoase, ci şi zona Bucovinei, unde au posibilitatea să vadă alte tipuri de obiceiuri, un pic altfel cântate şi abordate. Aşa se întâmplă şi în Maramureş, şi în Transilvania. Am precizat însă prima dată zona Branului fiindcă este foarte cunoscută şi se leagă şi de povestea lui Dracula, o poveste destul de mediatizată şi de cunoscută în străinătate.”
Publicaţia spaniolă El Mundo a realizat luna această un top al oraşelor cu cele mai frumoase pieţe de Crăciun. Printre acestea, pe locul al şaselea, se află un oraş din centrul României, din Transilvania: Sibiu. Frumos decorată, Piaţa Mare din Sibiu, găzduieşte unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din ţară, care nu se va încheia decât după Revelion. Însă nu aici veţi vedea şi cel mai spectaculos brad şi, după cum spun autorităţile, şi cel mai înalt. Acesta se află tocmai în nord-vestul României, în Maramureş, în centrul istoric al oraşului Baia Mare. Are 33 de metri şi un vârf de şase metri. Începând cu data de 1 decembrie, la Baia Mare s-au amenajat două patinoare, iar în jurul faimosului pom de Crăciun veţi găsi multe căsuţe de unde veţi putea cumpăra vin fiert sau gustări tradiţionale. Diana Olaru, managerul unui hotel de patru stele, situat la doar 10 minute distanţă cu maşina de centrul oraşului Baia Mare, ne face o ofertă: E un sejur de patru zile şi trei nopţi, cu intrare din data de 23 decembrie. Tariful este de 880 de lei, de persoană, all inclusive. Aveţi mesele, cazare, chiar şi o excursie în Maramureşul istoric, cu oprire la Săpânţa pentru Cimitirul Vesel, la Bârsana pentru mănăstirea de acolo. Se vizitează Memorialul Durerii din Sighet, iar masa se va lua la un restaurant din Săpânţa. Seara de Crăciun este animată, bineînţeles, de obiceiuri populare, colinde şi de Moş Crăciun.”
România e binecuvântată din punct de vedere al locurilor şi peisajelor de care turiştii se pot bucura, spune Diana Păşcuţ, marketing managerul unei mari firme turoperatoare de turism din Bucureşti.
Avem o diversitate foarte mare de locuri turistice şi de zone care pot fi vizitate. Perioada Crăciunului şi a Revelionului merită petrecută mai ales în regiunile montane sau în zonele cu tradiţii, unde chiar se păstrează anumite obiceiuri pentru aceste sărbători: Maramureş, Bucovina. Bineînţeles, turiştii optează şi pentru staţiunile de ski profitând de fulgii de zăpadă care se aştern în această perioadă.”
Dintre toate zonele pline de tradiţii şi obiceiuri populare străvechi şi fascinante pentru omul contemporan, Diana Păşcuţ a ales tot o zonă din nordul României. Nord-est de această dată: Din punctul nostru de vedere, cea mai frumoasă zonă de vizitat cu ocazia Crăciunului ar fi Bucovina. Pe de o parte, sunt peisaje foarte frumoase. Avem zăpadă şi avem numeroase tradiţii şi obiceiuri. Pachetele pe care le-am pregătit pentru turiştii noştri sunt de 4, 5 sau 6 zile, includ cazare, masă festivă, participarea la obiceiurile ocazinate de sărbătoarea Crăciunului. De asemenea, există acces la zona de SPA sau la bazinul cu apă sărată al hotelului din Gura Humorului, cu care avem o relaţie foarte bună. Preţurile pornesc de la 1.300 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare într-o cameră dublă, pe sejur, şi pot ajunge, pentru pachetele premium, de şase zile, la 1.900 – 2.000 de lei de persoană. Vă aştepăm în România. Este un loc frumos, de care trebuie să vă bucuraţi cel puţin o dată în viaţă.”
Multe dintre pensiuni se pot închiria integral. Să luăm spre exemplu o vilă de opt camere plus facilităţile, 4 camere double, 2 camere triple şi 2 apartamente, într-o zonă intens promovată turistic: Bran. Vila este construită cu fonduri europene, este clasificată la trei margarete şi dispune de o sală de mese de 24 de persoane şi parcare proprie. În perioada Crăciunului, se poate închiria cu 900 de euro pe zi.
Însă, indiferent unde alegeţi să vă cazaţi, fie în apropierea castelului lui Dracula, la Bran, fie în regiuni istorice pline de tradiţii şi obiceiuri, Maramureş sau Bucovina, sau în staţiunile montane, toţi agenţii de turism promit un Crăciun de vis în România. Până data viitoare, când veţi afla cum şi unde petrecem Revelionul, drum bun şi vreme frumoasă!