Clujul turistic
Astăzi călătorim în partea central-vestică a României, mai exact în oraşul Cluj Napoca. O perioadă tocmai bună pentru a vizita zona, deoarece clujenii se află în această săptămână, în sărbătoare, la a treia ediţie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
Ana-Maria Cononovici, 31.05.2013, 13:21
Astăzi călătorim în partea central-vestică a României, mai exact în oraşul Cluj Napoca. O perioadă tocmai bună pentru a vizita zona, deoarece clujenii se află în această săptămână, în sărbătoare, la a treia ediţie a Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
Ghidul nostru în Cluj este Cristian Ivaneş, jurnalist, locuitor al Clujului care, timp de mai mulţi ani, a realizat şi prezentat rubrici turistice la Radio România Cluj, postul care prin emisia sa acoperă şi judeţul Cluj. De ce să vizităm oraşul? Clujul este un oraş cu totul şi cu totul special. Ajunge o simplă plimbare prin centrul Clujului, deşi atracţiile nu se limitează doar la centru. În centru, o să fii surprins de multitudinea de biserici şi de tipul acestor biserici: se pot vedea pe aceeaşi stradă biserici reformate, biserici romano-catolice, biserici unitariene, biserici greco-catolice. Clujul este faimos încă din secolul al XVI-lea pentru toleranţa sa religioasă, unde aici apărea o nouă religie, unitarianism. E un oraş care oferă extrem de mult din punct de vedere turistic, nu doar prin bisericile de care vorbeam, există şi foarte multe clădiri în foarte multe stiluri. De exemplu, tot centrul reuneşte clădiri construite la sfârşitul secolului al XVIII-lea, tipic habsburgice.”
Alte tentaţii sunt Grădina Botanică, Muzeul Etnografic de Istorie al Transilvaniei şi Muzeul de Speologie foarte bine puse în valoare. Grădina Botanică din Cluj Napoca este recunoscută ca fiind una din cele mai frumoase si mai complexe din sud-estul Europei. Înfiinţată în anul 1920 de către profesorul universitar Alexandru Borza, grădina se întinde pe 14 hectare. Terenul pe care se întinde această oază de verdeaţă este accidentat, creându-se astfel cadrul propice pentru cele mai variate peisaje.
Oraş colinar, Clujul îmbie cu privelişti panoramice. Cristian Ivaneş: Dacă Roma are cele şapte coline, Clujul are cel puţin două, una din ele este Cetăţuia. E unul dintre cele mai faimoase locuri, de unde se poate vedea întregul oraş de sus. Totul este într-o vale, valea Someşului. De cealaltă parte este dealul Feleacului, care este şi mai faimos decât Cetăţuia, cel puţin pentru iubitorii muzicii folclorice, care au foarte multe cântece cu dealul Feleacului şi cu importanţa lui pentru zona Clujului.”
Clujul este un oraş pentru toate gusturile. Istoria şi ineditul se împletesc la tot pasul şi încântă vizitatorii. Cristian Ivaneş: Există o ofertă pentru toate gusturile. Sunt şi castele ale unor grofi unguri, unele renovate, altele mai puţin. Şi toate povestesc despre istoria acesui loc şi despre oamenii acestuia. De exemplu, revenind în centrul oraşului, îmi vine în minte un aspect pe care chiar foarte puţini clujeni îl cunosc: Clujul a cunoscut experienţa turcească, otomană şi cel puţin în două biserici, una este biserica romano-catolică Sf.Mihail, biserică medievală din centrul oraşului, alta este cea reformată de pe strada Kogălniceanu, tot medievală, în ambele biserici se pot vedea ghiulele de tun otomane înfipte în zidurile bisericilor, şi care pot fi observate cu ochiul liber.”
Ascultătorii care vor câştiga marele premiu vor face o vizită la Cluj în luna septembrie şi vor vizita şi clădirea Radio Cluj, aflată într-o zonă verde, foarte liniştită. Cristian Ivaneş: Radioul este într-o zonă specială din oraş, zona vestică, înconjurată de dealuri, care este minunată, când totul este verde. Clădirea este forte mare, vizitatorii vor fi uimiţi să o vadă atât de impunătoare, fiind probabil cea mai mare clădire a unui radio public din România, după sediul central din Bucureşti. Cred că va fi o experienţă foarte incitantă pentru cei care vor veni să ne viziteze, pentru că vor descoperi lucruri la care nu se aşteptau şi care îi vor surprinde cu siguranţă extrem de plăcut.”
Fiind un oraş multicultural, multietnic, Clujul a pregătit pentru Zilele municipiului un festival culinar internaţional, pornind de la varza cu ciolan, preparând mai apoi ceaun rusesc”, o demonstraţie culinară spaniolă şi italiană, japoneză şi siriană. Preparatele sunt pregătite în pieţele oraşului de către reprezentanţii restaurantelor din localitate, ce vă aşteaptă cu meniuri savuroase în tot timpul anului.
Tot ce trebuie să faceţi pentru ca să vă convingeţi este să participaţi la concursul RRI şi aveţi ocazia să câştigaţi o vizită aici.