Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Civilizația lemnului în România

Maramureșenii au fost dintotdeauna credincioși lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la acoperământul de deasupra capului și la bisericile în care se închinau.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

, 21.11.2024, 16:30

Maramureșenii au fost dintotdeauna credincioși lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la acoperământul de deasupra capului și la bisericile în care se închinau. Iar turiștii se opresc mereu și se minunează de frumusețea vechilor case, porți si biserici. Acestea pot fi văzute accesând o rută cultural-turistică dedicată, „Civilizația lemnului în România”, despre care aflăm de la Edit Pop, managerul destinației de ecoturism Eco Maramureș.

„Pădurile întinse ale Maramureșului istoric au furnizat materie primă pentru așezările umane, din care au fost construite atât casele și acareturile, cât și porțile sculptate maramureșene și gardul împletit. Uite așa s-a născut povestea civilizației lemnului, care continuă și astăzi în Maramureș, dar, bineînțeles, la o altă scară.

Din perspectiva turistică, bisericile de lemn, din secolele XVI-XVIII, care sunt monumente istorice și din care avem câte una în fiecare sat în destinația Eco Maramureș, sunt cele care atrag cel mai mult iubitorii de cultură în ziua de azi. Ruta „Civilizația lemnului” s-a născut în 2021 ca un instrument pentru promovarea turismului cultural.

Noi am propus o rută în destinația Eco Maramureș, dar această rută, în luna următoare, după atestarea ei a fost inclusă într-o rută culturală mult mai vastă civilizația lemnului în România, alături de civilizația lemnului în Bucovina și „Lada de zestre” a județului Neamț.”

Cunoașterea Maramureșului începe chiar din satul autentic, acolo unde turiștii pot să descopere tradiția, dar și partea culinară, care este una ancestrală, cu rețete venite din bătrâni. Tot de acolo, mai exact din destinația de ecoturism Eco Maramureș, începe și ruta „Civilizația lemnului în România”.

„Această rută face un traseu prin satele cele mai reprezentative și cu obiectivele cele mai reprezentative din lemn din destinația noastră. Ruta noastră pornește din Budești, dar poate fi făcută ca un circuit și poate fi începută din oricare dintre celelalte sate.

În comuna Budești, propunem spre vizitare bisericile de lemn din Josani, care este monument UNESCO, și cea din Susan, care este monument istoric. Apoi, traseul continuă în satul Vecini, din comuna Sârbi, unde turiștii pot să viziteze instalațiile de tehnică populară care sunt construite și ele din lemn.

Aceste instalații sunt acționate de apa râului Cosău și deservesc și în ziua de astăzi nevoile satului. Vom găsi vâltoarea cu care se spală țesăturile grele din lână, moara cu roată orizontală pentru măcinarea cerealelor, piua utilizată pentru îndesarea țesăturilor de lână și instalațiile care produc licoarea atât de mult vestită a Maramureșului, horinca. Fără aceste instalații de tehnică populară, practic, portul popular de iarnă maramureșean nu ar putea să continue.

În sate, când turiștii vor ajunge în Eco Maramureș, vor vedea foarte multă lume îmbrăcată pe timp de iarnă în portul popular țesut din lână.”

Satul maramureșean Breb, inclus și el în ruta noastră, a fost selectat în luna noiembrie în Programul „Upgrade” al competiției „Best Tourism Villages 2024”. Programul, derulat de Organizația Mondială a Turismului, reprezintă un demers la nivelul întregului glob de evidențiere a satelor lumii unde turismul constituie un instrument de conservare a patrimoniului cultural, de celebrare a diversității și de protejare a biodiversității.

Satul Breb este renumit pentru casele sale tradiționale din lemn, unele dintre ele vechi de sute de ani. Aici se pot vedea  porți maramureșene sculptate manual, garduri din nuiele, acoperișuri ascuțite din șindrilă și o atenție remarcabilă la detalii, toate în stilul tradițional maramureșean. Călătoria noastră continuă, alături de Edit Pop, managerul destinației de ecoturism Eco Maramureș.

„Urmează comuna Călinești cu alte două biserici de lemn biserica din Căeni și biserica din Susani, după care mergem în vestitul Breb, satul care și-a clădit faima pe tradiție și cultura. Aici putem vizita biserica bătrână și foarte multe gospodării țărănești, tradiționale, din lemn. Foarte multe case vom vedea aici.

În plus, putem să vizităm și meșteșugarii, cei care fac ca tradiția și cultura lemnului să continue. Sunt foarte mulți meșteri și în ziua de astăzi în satele din Eco Maramureș. Apoi, ultima destinație, ultima localitate, Desești, unde se vizitează biserica monument UNESCO.”

Pentru informații detaliate cu privire la obiectivele din această rută, Edit Pop, managerul destinației de ecoturism Eco Maramureș, recomandă accesarea site-ului ecomaramures.com.

„Noi avem un website foarte bine gust la punct, cu foarte multe informații. Destinația Eco Maramureș are foarte multe obiective culturale de oferit. Toată informația este disponibilă acolo și, în momentul în care turiștii își planifică vacanța, este bine să-și aloce un pic mai mult timp. Această rută culturală, despre care am vorbit, poate fi parcursă școlărește, foarte strâns, în opt ore. Totuși, eu aș recomanda alocarea de timp pentru o vizită mai lejeră, în mai multe zile, pentru că destinația chiar are ce să povestească.”

 

Așadar, vacanța în Maramureș este, de fapt, o călătorie continuă și complexă. Tot mai mulți turiști au aflat despre această experiență unică.

„Sunt din ce în ce mai mulți turiști străini care vin, mai nou, după pandemie. Am avut o perioadă destul de grea din perspectiva sosirilor, dar, acum, lucrurile se așază. Sunt chiar mai mulți turiști străini ca în 2019. Ei sunt fascinați, sunt captivați pur și simplu de această viață a satelor, pentru că satele din Eco-Maramureș nu sunt pregătite pentru turism artificial.

Acolo, viața se desfășoară în ritmul ei, oamenii își văd de animalele lor, își văd de gospodăriile lor, iar turistul, în momentul în care pășește în aceste sate și le parcurge pe jos, într-un mod mai lent, are un sentiment de integrare. El găsește ceva care în afara României și în afara zonelor rurale este deja de mult pierdut.

Deci, există acea atmosferă autentică, adevărat, pe care ei o trăiesc și o regăsesc.”

Destinația Eco Maramureș este atestată din 2014 și parte face parte dintr-o rețea de destinații ecoturistice la nivel național. Încă de la fondare, se pune accent pe transformarea turismului ecologic într-un motor de dezvoltare locală pentru comunități. Scopul e ca fiecare sătean să-și găsească un loc al său, prin care familia sa poate să prospere și să aducă, practic, o valoare și experiențe noi, pe care turiștii să le poată trăi în România.

(foto: pasja1000 / pixabay.com)
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România
Schi (foto: Pexels / pixabay.com)
Radio Tour joi, 12 decembrie 2024

Sărbători de iarnă în Banatul Montan

Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e...

Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Buşteni, Caraiman (foto Mariana Chirita /RRI)
Radio Tour joi, 05 decembrie 2024

Turism activ în România

Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber....

Turism activ în România
foto: Târgul de Turism al României
Radio Tour joi, 28 noiembrie 2024

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru...

Târgul de turism al României, ediția de toamnă
Radio Tour joi, 14 noiembrie 2024

Stațiuni balneare în județul Vâlcea

Acestea tratează și relaxează an de an mii de turiști din toată lumea. Fiecare stațiune are propriul său farmec și, mai mult decât atât,...

Stațiuni balneare în județul Vâlcea
Radio Tour joi, 07 noiembrie 2024

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești a apărut din dorința de a promova Bucureștiul și România. Găsim aici cele mari colecții de tirbușoane, fiare...

Muzeul Recordurilor Românești
Radio Tour joi, 31 octombrie 2024

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă...

Relaxare și tratament la Băile Herculane
Radio Tour joi, 24 octombrie 2024

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj

Ansamblul cuprinde patru lucrări: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit, concepute și construite de către...

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company