Câştigătorii concursului “Contemporană cu Brâncuşi: Miliţa Petraşcu”
Dragi prieteni, Radio România Internaţional v-a invitat până la 15 iulie 2014, data poştei, să participaţi la un concurs de cultură generală cu titlul “Contemporană cu Brâncuşi: Miliţa Petraşcu.
România Internațional, 31.07.2014, 12:19
Dragi prieteni, Radio România Internaţional v-a invitat până la 15 iulie 2014, data poştei, să participaţi la un concurs de cultură generală cu titlul “Contemporană cu Brâncuşi: Miliţa Petraşcu”. Concursul a fost dedicat unor mari artişti români, celebrul sculptor Constantin Brâncuşi şi una dintre elevele sale, nu mai puţin cunoscută, Miliţa Petraşcu.
Concursul a trezit interesul dvs. şi am primit 199 de răspunsuri corecte, un număr apreciabil având în vedere că v-am propus un concurs mult mai scurt şi mai dens decât de obicei, de doar o lună! Vă mulţumim şi vă invităm să participaţi şi cu alte ocazii.
Marele Premiu va fi un sejur de 7 zile (6 nopţi), cu pensiune completă, în ultima decadă a lunii august 2014, pentru un singur ascultător RRI, în judeţul Gorj, locul din care a pornit spre lume genialul Brâncuşi. Câştigătorul va avea ocazia să admire lucrările brâncuşiene de la Târgu Jiu, va vedea casa natală a artistului, dar va vizita şi multe alte atracţii culturale, turistice, istorice ale zonei.
Concursul a fost organizat împreună cu Centrul Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, cu Primăria Municipiului Târgu Jiu şi cu Consiliul Judeţean Gorj. Pentru a vă oferi un argument suplimentar să participaţi în număr cât mai mare la acest concurs, mai scurt decât celelalte pe care le-am lansat de-a lungul anilor, organizatorul principal va suporta şi costul biletului de avion până la Bucureşti al câştigătorului!
Din emisiunile noastre, de pe site-ul RRI, dar şi de pe profilurile Facebook, Twitter şi Google+ aţi putut afla răspunsurile la întrebările cu care v-am provocat să ne scrieţi.
Concursul s-a încheiat la 15 iulie 2014, data poştei. Până să aflaţi cine sunt câştigătorii vă reamintim întrebările la care v-am invitat să răspundeţi:
– Unde s-a născut Miliţa Petraşcu? Răspuns corect: Miliţa Petraşcu s-a născut la sfârşitul lui 1892 la Chişinău, actualmente capitala Republicii Moldova.
– Când a început să lucreze Miliţa Petraşcu în atelierul de la Paris al lui Brâncuşi? Răspuns corect: în 1919.
– Cărei mişcări artistice din România i s-a alăturat artista în anii ’20 ai secolului trecut? Răspuns corect: Miliţa Petraşcu a participat la mişcarea artistică de avangardă românească din perioada interbelică (grupările „Contimporanul”, „Grupul nostru”, „Criterion”).
– Ce opere celebre ale lui Constantin Brâncuşi se află la Târgu Jiu? Răspuns corect: Ansamblul sculptural monumental ”Calea Eroilor”, dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial, compus din Poarta Sărutului, Coloana fără sfârşit (Coloana Infinitului), Masa Tăcerii şi Aleea scaunelor, dispuse pe o axă vest/est de 1275 de metri. Ansamblului i s-a alăturat şi biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Acum putem derula lista câştigătorilor.
Cele 15 Menţiuni au revenit ascultătorilor sau utilizatorilor de Internet: Abdelilah Izou, din Maroc, Abdelilah Boubchir, din Algeria, Zhi Yanjiao şi Wang Li, ambii din China, Javier Hipólito Costa, Argentina, Christian Canoen, din Franţa, Ramsurn Lohmus, din Mauritius, ascultător al Secţiei Franceze, Debaki Biswas, S. B. Sharma şi Deepa Chakrabarty, toţi 3 din India, Brian Beker, din SUA, Jahangir Alam Manto, din Bangladesh, Asghar Shah, din Pakistan, Stephen Wara, din Camerun, şi Jaroslaw Jedrzeczak, Polonia, care au scris Secţiei Engleze.
Abdelilah Bouchir, din Algeria, argumenta concis: ”Mi-aş dori să pot vizita o dată România. In fiecare zi caut la RRI noutăţile care apar în această ţară”.
”Mi-am petrecut 10 ani din viaţă în România, atât pe timpul regimului comunist, cât şi în democraţie. De aceea, consider România ca fiind a doua mea patrie – acolo mi-am făcut studiile profesionale, cu sprijinul burselor oferite de statul român, căruia îi rămân recunoscător”, ne mărturisea un alt vechi prieten, Ramsurn Lohmus, din Mauritius.
Debaki Biswas, din India, scria: Am fost profund mişcată de lucrările monumentale ale lui Constantin Brâncuşi şi de modul în care ele abordează concepte metafizice – timpul, spaţiul, axa lumii. De asemenea am fost încântată să descopăr că acest mare iubitor al artelor nu iubea faima, nici n-a căutat-o vreodată. Este o calitate rar întâlnită în lumea materialistă din zilele noastre. A fost un om auster, care a fost profund absorbit de munca lui. Unul dintre discipolii lui renumiţi, Miliţa Petraşcu, a devenit o portretistă desăvârşită, creând portrete şi busturi ale unor celebrităţi din România, precum compozitorul George Enescu, despre care RRI a organizat recent un concurs unde şi eu am câştigat un premiu. Aceste personalităţi extraordinare m-au atras şi m-au inspirat să particip la acest concurs, deoarece doresc să viziez locurile unde au trăit, atelierele unde au lucrat şi să văd o parte din creaţiile lor cu ochii mei”.
Cele 15 Premii III au revenit ascultătorilor sau userilor: Michael Lindner, din Germania, conaţionalul nostru Vasile Constantinescu, din Canada, Alexandr Abramov, din Rusia, Olexandr Kozlenko, din Ucraina, Abdelkarim Ahmad Ali Al-Mabrouk, din Libia, Sami Ahmad Mosad, din Egipt, Shan Jinhai şi Yu Hongyan, ambii din China, Adrevall Lima Gomez, din Brazilia, Gilles Gautier, din Franţa, Sanusi Isah Dankaba şi Ayeni Jeremiah Adedayo, ambii din Nigeria, care au scris Secţiei Engleze, Ferhat Bezazel, din Algeria, şi Eddy Vansteelant, din Belgia, care au scris ambii Secţiei Engleze, Radhakrishna Pillai, India.
Michael Lindner (Germania), un vechi ascultător RRI, scria: ”Atenţia asupra noului concurs mi-a fost atrasă de pagina dvs. de internet şi de newsletterul pe care-l primesc regulat. Pentru mine, ca prieten de decenii al postului dvs., este de la sine înţeles să particip cu bucurie la astfel de acţiuni pentru ascultători. În acest sens, nu are absolut nicio importanţă dacă întrebările concursului îmi trezesc sau nu interesul. În orice situaţie, ai ceva nou de învăţat. Mi se pare absolut remarcabil faptul că RRI pune ascultătorilor la dispoziţie astfel de mici bonusuri”. Ele contribuie la legătura sufletească şi la menţinerea prieteniei. Mulţumesc mult şi vă urez mult succes în continuare!”
“Am fost foarte impresionat de seria de QSL-uri dedicată operelor lui Constantin Brâncuşi, de acum mai mulţ ani. Semnătura inconfundabilă a maestrului transpare în toate lucrrile sale prezentate pe QSL-uri. E suficient să le priveşti ca să descoperi bogata lor simbolistică. Colecţia de QSL-uri a fost urmată de un concurs dedicat vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi. De atunci încerc să nu pierd nicio emisiune sau postare legată de Brâncuşi, pentru că sunt foarte interesat de acest mare sculptor. De fapt, am devenit interesat de viaţa şi opera maestrului datorita Secţiei Ucrainene a RRI. De aceea, nu pot să ratez acest concurs legat de numele lui Constantin Brâncuşi.”
Ayeni Jeremiah Adedayo, din Nigeria, explica: Ce m-a motivat să iau parte la acest concurs cu premii este faptul că arta cuprinde o gamă largă de activităţi umane şi produse ale acestor activităţi. Arta poate spune o poveste mult mai bogată despre un anumit loc, iar noi, oamenii, ne exprimăm părerile şi opiniile prin artă. Datorită artiştilor celebri precum Miliţa Petraşcu şi Constantin Brâncuşi, care au contribuit la istoria bogată a României, am acum oportunitatea de a vedea diferite lucrări de artă realizate de artişti români”.
Ascult RRI pe unde scurte deoarece îmi oferă posibilitatea să aflu mai multe despre cultura română şi europeană în general. RRI de asemenea oferă informaţii actualizate despre subiecte sociale, economice, materiale educative şi ştiri din sport. Întotdeauna ascult RRI când mă trezesc. RRI face parte din viaţa mea de mulţi ani”
10 Premii II au revenit următorilor: Volker Willschrey, din Germania, Marco Di Leo, din Italia, conaţionalul nostru Alexandru Petrescu din Spania, Nikolai Matveev, din Rusia, Natalia Zabolotna, din Ucraina, Boudoukha Mohamed, din Algeria, Xue Fei, din China, Enric Ballester Burcet, din Spania, Jacques Giraud, Franţa, şi Henk Poortvliet, din Olanda.
Vechiul nostru ascultător Volker Willschrey (Germania), a transmis următoarea argumentare: ”Pe de o parte, mă interesează mult cultura României, pe de altă parte, timpul extrem de scurt de desfăşurare a concursului a fost pentru mine o provocare deosebită pentru a mă documenta pe această temă. Desigur, însă, că am vrut să arăt redacţiei RRI că şi noi, prietenii ascultători, sprijinim cu mult angajament programele dvs., ceea ce este foarte important pentru existenţa lor în continuare”.
Marco Di Leo, din Italia, explica de ce ne-a scris: “Am fost de două ori în România, la Constanţa şi Braşov, dar şi la Bucureşti. Vreau să cunosc mai bine istoria şi tradiţiile unei ţări cu mare potenţial turistic: ospitalitate, mâncare bună şi multe lucruri de făcut şi de vizitat. Îmi place mult muzica românească şi vă ascult în pe Internet, direct streaming. Mi-aş dori să revin şi să vizitez alte oraşe”.
Nikolai Matveev, din Rusia, ne-a scris: “Am participat la concurs din plăcerea concurenţei, pentru mine este un hobby. În acest mod pot afla mai multe lucruri noi despre ţara voastră şi oamenii care trăiesc în ea”.
Natalia Zabolotna, din Ucraina, afirma: “După o lungă pauză, un nou concurs dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi mi-a stârnit interesul în mod deosebit, mai ales că îmi oferă posibilitatea de a o descoperi pe discipola sa, Miliţa Petraşcu. In lucrările sale, Brâncuşi a reuşit să combine remarcabil elementele sculpturii abstracte cu rădăcinile sale naţionale. Încerc să-mi imaginez cum arată în realitate ‘Coloana Infinitului’. Cred că este într-adevăr impresionantă în mărime naturală şi sunt convinsă că este una dintre cele mai enigmatice opere de artă, combinând admirabil simplitatea formei cu un bogat conţinut filosofic. În ceea ce-o priveşte pe Miliţa Petraşcu, m-a impresionat simplitatea sculpturilor sale, faptul că a atins un nivel ridicat de abstractizare, reuşind să ofere o imagine cât mai realistă a vieţii, inspirându-se din perioade diferite ale artei.”
Xue Fei, din China, ne-a scris: ”De când am luat legătura, pentru prima dată, cu postul dumneavoastră de radio, cu foarte mulţi ani în urmă, impresiile mele despre România s-au clarificat tot mai mult, din neştiutorul într-ale României de atunci am devenit expertul de acum. Toţi prietenii mei îmi spun că sunt “foarte românesc”, un apelativ care mă măguleşte, pentru că eu le împărtăţesc mereu prietenilor mei tot felul de cunoştinţe despre România şi particip cu plăcere la fiecare concurs românesc despre care aflu din ştiri sau de pe net”.
Cele 7 Premii I au revenit următorilor ascultători sau internauţi: Ralf Urbanczyk, din Germania, Miguel Ángel Calderón, din Argentina, Mohamed El-Sayed Abdel-Rahim, din Egipt, Chu Changrong, din China, Jean-Michel Aubier, din Franţa, Adrian Micaleff, din Malta, care a scris Secţiei Engleze, şi Matthew Loughlin, Marea Britanie.
Fidelul nostru ascultător Ralf Urbanczyk (Germania), explica extrem de convingător de ce a răspuns la concurs: ”Concursurile RRI le privesc ca pe o completare minunată a programelor pentru străinătate. În timp ce emisiunile le consum mai degrabă pasiv, toate concursurile mă stimulează să devin activ, să reflectez la întrebări şi să consult eventual şi alte surse. Cunoştinţele astfel căpătate sunt un motiv de satisfacţie. Pe de altă parte, concursurile sunt o bună ocazie pentru a-mi compara cunoştinţele de teme româneşti cu cele ale altor ascultători, să aflu răspunsurile din diverse alte perspective şi – desigur – să câştig un premiu legat de România şi de tema concursului. În cazul particular al actualului concurs, se poate spune că numele unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti români în lume, Brâncuşi, îmi era cunoscut de multă vreme. Mai ales motivul Coloanei fără Sfârşit e adesea întâlnit. Ansamblul de la Târgu Jiu, de fapt un monument pentru soldaţii români căzuţi în primul război mondial, îl găsesc fascinant, tocmai pentru că nu are nimic de-a face cu monumentele uzuale dedicate războaielor, eroilor şi jertfelor. Eroii lipsesc din acest monument, la fel şi durerea şi suferinţele războiului, astfel încât nu este suficientă o privire superficială, pentru a înţelege sensul complexului sculptural; privitorul trebuie să facă el însuşi efortul de a descifra sensul şi absurdul războiului, pentru a înţelege acest ansamblu. La Miliţa Petraşcu mi se pare fascinant că şi-a părăsit patria la o vârstă atît de fragedă, încă din 1910, pentru a pleca în Germania, aşadar în ţara în care trăiesc. Prin lucrările sale, elaborate sub îndrumarea maeştrilor avangardei Kandinsky şi Jawlensky, a contribuit şi la dezvoltarea artei avangardiste în patria mea, Germania, şi a preluat, în operele sale ulterioare, intuiţiile avangardei germane”.
Miguel Ángel Calderón, din Argentina, explica: “M-am hotărât să particip la acest concurs pentru că mă interesează să cunosc cultura română şi locurile ei turistice şi istorice şi pentru că este singura mea posibilitate de a vizita România. Ascult programele transmise de RRI pe unde scurte pentru că mă interesează să cunosc ţara, cu atât mai mult cu cât este unul dintre puţinele posturi de radio din Europa care mai transmit pe unde scurte.”
Chu Changrong, din China, argumenta: ”Sunt un om în etate, pentru care ascultarea radioului, mai ales a posturilor în limba chineză din toată lumea, între care RRI ocupă un loc special, reprezintă un adevărat hobby. Din feluritele informaţii difuzate eu mă aleg cu foarte mult, fie că vorbim de elemente ce ţin de politica, economia, cultura sau relaţiile bilaterale româno-chineze. Alaturi de dumneavoastră, de programele variate pe care le difuzaţi, pot să spun că anii senectuţii îmi sunt mai plini şi mai voioşi. Vă mulţumesc pentru efortul pe care-l depuneţi!”
Vechiul nostru prieten Jean-Michel Aubier, din Franţa, ne-a făcut o caracterizare extrem de măgulitoare: ”Fără a dori să vă acopăr de laude, doresc să vă spun că programele RRI sunt de o foarte bună factură şi că site-ul dumneavoastră este un excelent suport pentru ele”.
5 Premii Speciale au revenit următorilor ascultători sau Internet useri: Amady Faye, din Senegal, Li Chunguo, din China, fidelul nostru prieten Miguel Ramón Bauset, din Spania, Adita Prithika, din India, şi Karel Koláček, din Cehia, ascultător al programelor RRI în germană.
”Ascult programele RRI graţie dinamicei echipe a Secţiei Franceze, care mă informează zilnic despre realităţile româneşti şi viaţa de zi cu zi a oamenilor care trăiesc în România. Graţie magiei RRI, călătoresc în România fără să-mi părăsesc ţara, Senegal”, ne mărturisea un alt vechi prieten, Amady Faye.
Li Chunguo, din China, afirma: ”Particip la acest concurs deoarece sunt un iubitor al artei, de-a dreptul pasionat de sculptură. Ştiam de Brâncuşi că este unul dintre cei mai renumiţi artişti români, dar, să spun drept, nu ştiam nimic despre studenta lui, Miliţa Petraşcu. Însă pentru a răspunde la întrebări am urmărit emisiunile şi postările pe site, am împrumutat cărţi de la bibliotecă şi am cercetat diverse resurse. Ba chiar am citit o carte a unui autor chinez, Liu Xinwu, care a călătorit în România şi a vizitat oraşul Târgu Jiu, admirând mai ales cele trei mari lucrări ale sale expuse în centrul oraşului”.
Fidelul şi dragul nostru prieten Miguel Ramón Bauset, din Spania, scria: Concursurile reprezintă o altă formă de a te apropia de ţară şi de a cunoaşte mai bine viaţa românilor. Sunt mândru de a fi prietenul României, o ţară pe care o port în suflet ca pe ţara mea şi sunt încântat să colaborez cu Secţia Spaniolă a RRI prin intermediul programului meu ’România în presa spaniolă’. O colaborare de 18 ani, prin care mă străduiesc să arăt imaginea reală, modernă a României. Nu pierd nicio activitate legată de ţară, indiferent de locul unde se desfăşoară aceasta pe teritoriul Spaniei, şi am legături strânse cu Universitatea din Alicante şi cu catedra de română de acolo. Aşa o să fie întotdeauna. Totul a început într-o zi când aveam aproape 15 ani şi bunicul m-a lăsat să-i folosesc radioul. Printre interferenţe şi atâtea limbi am distins o voce care m-a introdus în universul frumoasei muzicii populare româneşti. Era emisiunea în spaniolă transmisă de pe teritoriul României, era Radio Bucureşti, astăzi RRI. Datorită RRI azi ştiu atâtea lucruri despre România şi cu fiecare zi ce trece aflu lucruri noi. România, te iubesc!”
Ascultătoarea noastră Adita Prithika, din India, ne-a trimis un răspuns deosebit: Aveam 15 ani când am ascultat prima dată RRI pe unde scurte şi am rămas uimită să aflu că Radio România este unul dintre puţinele posturi de radio europene care transmit pe unde scurte către India. Obişnuiam să ascult RRI în fiecare dimineaţă, în timp ce toate celelalte posturi de radio aveau transmisiuni seara, iar acest lucru chiar a scos în evidenţă RRI. Pe atunci studiam istoria lumii la şcoală, şi ori de câte ori identificam un loc pe harta Europei, îmi plăcea să caut şi alte locuri, în special în Europa de sud-est, ca de exemplu Bucureşti şi alte locuri din România. Ne era foarte uşor să vorbim despre peisajele din România, deoarece citeam despre folclorul din România la fel de mult cât citeam despre folclorul din India. Să câştig acest concurs ar însemna împlinirea unui vis pentru o ascultătoare tânără ca mine”.
La rândul său, Karel Koláček, din Cehia, un obişnuit al României, dar şi un ascultător extrem de aviyat al programelor noastre, ne-a scris: ”Ascult emisiunile Radiodifuziunii Române pentru străinătate de mai multă vreme, ştirile sunt echilibrate şi actuale. Din punct de vedere tehnic, emisiunea se receptează foarte bine pe unde scurte, puterea semnalului e foarte bună, în special prin DRM (cel mai puternic semnal). Am fost de şapte ori în concediu în România, vacanţele petrecute la Costineşti au rămas de neuitat pentru mine”.
Mulţumim tuturor celor care ne-au răspuns la întrebări şi care au argumentat ce i-a convins să participe. Şi acum, momentul cel mai aşteptat. A participat la concurs, a răspuns corect şi a câştigat un sejur de 7 zile (6 nopţi), cu pensiune completă, în ultima decadă a lunii august 2014, pentru un singur ascultător RRI, în judeţul Gorj, locul din care a pornit spre lume genialul Brâncuşi … Jean-Marc Olry, din Franţa! Felicitări şi vă aşteptăm în România spre sfârşitul lunii august!
Câştigătorul Marelui Premiu, francezul Jean-Marc Olry, a argumentat astfel de ce ne-a răspuns la întrebări: ”Arta contemporană mă interesează în mod special şi, mai ales, opera lui Brâncuşi. Acest concurs a fost o ocazie excelentă de a o descoperi pe Miliţa Petraşcu şi oraşul Târgu Jiu. Am descoperit RRI deoarece am dorit să învăţ câteva rudimente de limba română (acum dl. Olry a început să vorbească limba româna graţie cursului oferit de Secţia Franceză, adăugăm noi!). În prezent, ascult postul aproape în fiecare zi, deoarece emisiunile sunt interesante şi variate şi deoarece Secţia Franceză este foarte atentă”.
Premiile şi menţiunile vor fi expediate prin poştă şi vă rugăm să ne confirmaţi, într-o scrisoare, într-un fax sau într-un e-mail atât primirea, cât şi conţinutul! Vă mulţumim, din nou, că v-aţi încercat şansele şi ne-aţi răspuns la concursul consacrat salinelor din România, şi vă invităm să participaţi în număr cât mai mare şi la următoarele noastre concursuri!