Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Câmpulung Moldovenesc, natură și tradiție

Bucovina este una dintre cele mai căutate zone turistice ale României. Aici, vă puteți opri în stațiunea de interes național Câmpulung Moldovenesc, combinația perfectă între tradiție, cultură și natură, o destinație interesantă pentru orice turist.

Sursa foto: fb.com / Mănăstirea Sihastria Rarăului
Sursa foto: fb.com / Mănăstirea Sihastria Rarăului

, 13.02.2025, 20:00

Bucovina este una dintre cele mai căutate zone turistice ale României. Aici, vă puteți opri în stațiunea de interes național Câmpulung Moldovenesc. Aceasta oferă combinația perfectă între tradiție, cultură și natură, o destinație interesantă pentru orice turist. După explorarea atracțiilor turistice din oraș, puteți porni pe numeroase trasee de drumeție, care duc către vârfuri montane din Munții Rarău și Giumalău, ideale pentru iubitorii de natură și sporturi în aer liber.

Aflăm de la Mihaela Axânti, inspector la Centrul de Informare Turistică din Câmpulung Moldovenesc, de unde provine numele destinației noastre:

„Împrejmuit de culmi împădurite, în centrul Bucovinei românești, municipiul Câmpulung Moldovenesc se întinde astăzi pe o distanță de 14 km. De acolo provine și numele lui „Câmp Lung”, în depresiunea cu același nume de pe cursul mijlociu al râului Moldova. Turistul ajuns în orașul de la poalele Rarăului ar trebui negreșit să se oprească la Muzeul Arta Lemnului. Este singurul care păstrează o colecție etnografică de acest gen în România și printre puținele din Europa dedicate exclusiv obiectelor din lemn. Ar trebui să amintim și colecțiile particulare: colecția etnografică Ioan Grămadă și colecția lingurilor de lemn Ioan Țugui. În aceste colecții, turistul nostru va descoperi felul în care lemnul a însoțit viața noastră timp de secole, felul în care pădurea le-a oferit oamenilor adăpost, hrană, bogăție și chiar identitate.

Tot din patrimoniul cultural pot fi vizitate și bisericile din orașul nostru, Mănăstire Rarău și Sihăstria Răului. Dintre biserici,  aș vrea să amintesc Biserica de la Capul Satului, care este prima biserică de lemn din această zonă, construită în anii 1855-1858. De asemenea, dacă vor să se odihnească în centrul orașului, turiștii vor descoperi Parcul Central, cu o frumoasă fântână arteziană, construită în anul 1898, cu ocazia aniversării a 50 de ani de domnia împăratului Austriei Franz Jospeh I. Mai pot vedea monumentul statuar Dragoș Vodă și Zimbrul, dar și clădirea fostei primării, construită în anul 1863, ca urmare a înaltei încuviințări, tot a împăratului Franz Jospeh I, care a fost palat municipal în acea vreme.”

La doar câțiva kilometri distanță de centrul orașului, turiștii vor descoperi peisajul magic al masivului Rarău.

Acesta reprezintă epicentrul turismului din întreaga zonă a Bucovinei. De oriunde este privit, este ca o cetate impunătoare, în care se înalță turnurile de strajă ale Pietrelor Doamnei. Tot atât de renumite prin frumusețe și dimensiuni sunt și Cheile Moara Dracului, cele mai frumoase din întreaga zonă a Bucovinei. Unul din locurile care credem noi că îi lăsa fără cuvinte este Codrul Secular Slătioara. Este supranumit și Catedrala de Lemn a Rarăului. Este o arie protejată care se întinde pe 1064 de hectare și este din anul 2017 inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Aici, turiștii vor găsi arbori seculari de circa 200-300 de ani vechime, cu înălțimi care depășesc 50 de metri și un diametru de cel puțin 1 metru.

Ciclismul montan, zborul cu parapanta, drumețiile, off-roadul, escalada, chiar și plimbările cu ATV sunt doar câteva din activitățile dedicate celor care doresc să îmbine mișcarea cu vacanța și să se bucure cât mai mult de natură și de aer curat. În ceea ce privește iubitorii sporturilor de iarnă, și ei au la dispoziție o pârtie de schi, Rarău, care are o lungime de 2.850 de metri, cu o diferență de nivel de 455 de metri și cu un grad de dificultate mediu. Lățimea pârtiei este de 30 de metri în zona de pornire și de 80 de metri în zona de sosire. Dispune de o instalație cu telegondolă și tot ceea ce trebuie pentru a satisface iubitorii sporturilor de iarnă.”

Pe parcursul anului, Primăria din Câmpulung Moldovenesc, prin Centrul de Informare Turistică, organizează mai multe evenimente. În cadrul Festivalului Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene și în cadrul Festivalului Drumul Lemnului este organizat Târgul Meșterilor Populari. Aici sunt invitați meșteri populari din zona Bucovinei. Aceștia fac cunoscută publicului larg arta încondeierii oului, arta sculptatului în lemn, a țesăturilor, a realizării costumelor populare sau a împletiturilor.  Însă pe meșteri îi puteți cunoaște și în atelierele lor, spune Mihaela Axânti, inspector la Centrul de Informare Turistică din Câmpulung Moldovenesc:

„În oraș, turiștii pot ajunge la unul dintre cei mai cunoscuți meșteri ai noștri, domnul Aristotel Erhan. El este meșterul popular care păstrează vie tradiția făuririi buciumelor. Povestea buciumului începe din cele mai vechi timpuri. Era folosit pentru a alarma populația asupra unui pericol. În fiecare an, domnul Stelu cutreieră pădurile din jur, căutând lemnul de rezonanță menit să facă aceste buciume. Cum spune dumnealui, din dorința de a cinsti înaintașii așa cum se convine, a învățat să le făurească adunând în jurul său o mulțime de alți gospodari, pricepuți să le dea glas. El spune că centrul buciumului este un punct prin care se poate privi în absolut. Buciumașii din Bucovina au devenit o legendă vie, o dovadă răsunătoare a transmiterii unor tradiții milenare din generație în generație.”

Calendarul de evenimente este foarte bine conturat. An de an, au loc festivaluri care își păstrează tradiția, atrăgând mii de turiști. Dintre acestea, se remarcă Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene.

„Adună anual circa 500 de artiști din străinătate și peste 1500 de artiști amatori din județ, evenimentul reunind în total peste 11.000 de participanți. El se desfășoară prin participarea a patru țări, în care lor trăiesc foști locuitori ai Bucovinei: Polonia, Ucraina, România, Ungaria și Republica Moldova ca invitat. Mai avem și Bucovina Ultra Rocks, un concurs de alergare montană, care de anul acesta face parte din Europe Trail Cup. Este una dintre cele mai mari competiții de alergare montană din România, cu trasee care străbat rezervațiile noastre naturale și locuri emblematice ca Pietrele Doamnei, Cheile Moara Dracului, Masivele Rarău și Giumalău. Toamna, în luna octombrie, avem Festivalul Drumul Lemnului și Târgul Lăptarilor, evenimente care celebrează și promovează vechile ocupațiile ale câmpulungenilor.”

Anual, municipiul Câmpulung Moldovenesc primește vizita a peste 80 de mii de turiști în cele peste 200 de structuri de cazare, iar marea majoritate a turiștilor străini sunt din țări europene.

RadioRomaniaInternational · RADIO TOUR – 13.02.2025
Foto: facebook.com/padureacraiului
Radio Tour joi, 06 februarie 2025

Destinația de ecoturism Pădurea Craiului

Poteci tematice și trasee de drumeție, peșteri, biserici vechi din lemn, Via Ferrata, trasee de alergare montană sau mountain bike, mâncare...

Destinația de ecoturism Pădurea Craiului
Cetatea Făgărașului (Foto: Iulia Opran/RRI)
Radio Tour joi, 30 ianuarie 2025

Țara Făgărașului, natură și tradiție

Munții Făgăraș se evidențiază prin unicitatea lor în Europa. Aici găsim o suprafață neîntreruptă de păduri cu populații sănătoase și...

Țara Făgărașului, natură și tradiție
Piața Unirii din Timișoara / Foto: Ovidiu Oprea
Radio Tour joi, 23 ianuarie 2025

Turist în Timișoara

Infrastructură turistică bine pusă la punct, dar și evenimentele culturale au fost în continuare un punct forte. La Târgul de Turism de la...

Turist în Timișoara
agroturism Bucovina (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Radio Tour joi, 16 ianuarie 2025

Țara Dornelor, destinație de poveste

Explorăm azi o zonă în care natura este una dintre principalele atracții. Mergem astfel, într-un loc cu nume de legendă: Țara Dornelor. Este o...

Țara Dornelor, destinație de poveste
Radio Tour joi, 09 ianuarie 2025

Vacanță de iarnă în Buzău

Localnicii o numesc, cu mândrie, „o mică Românie”, datorită diversității formelor de relief întâlnite aici. Este o zonă pitorească, dar...

Vacanță de iarnă în Buzău
Radio Tour joi, 02 ianuarie 2025

Retrospectiva turistică

Destinațiile au fost dintre cele mai diverse, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de gusturi. Ne-am plimbat pe cei mai înalți munți din...

Retrospectiva turistică
Radio Tour joi, 26 decembrie 2024

România inedită

Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu...

România inedită
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company