Bucureștiul, la pas
Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459.
Daniel Onea, 16.05.2024, 16:16
Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de interes major. Unii dintre turiști sunt primiți de un grup de ghizi locali, entuziaști și cu experiență, care organizează tururi pietonale gratuite. Aceștia sunt conduși către cele mai importante obiective, aflând mereu cele mai interesante informații. Aflăm astăzi despre trei tururi pietonale gratuite: Comunism versus monarhie, Centrul vechi și Dracula, Centrul Vechi și comunismul. Ele sunt cuprinse de peste șapte ani într-un proiect numit Btrip Bucharest Walking Tour.
Marius Burda, inițiatorul acestui proiect, spune că inspirația a venit din țările care aveau deja o tradiție în tururi pietonale gratuite pentru turiști.
„Am fost la un moment dat în Suedia. Am văzut în Stockholm vreo două tururi și mi-au plăcut foarte mult. Am zis că am putea adapta ceva de genul acesta și pentru București. În primăvara lui 2017, am început. Am făcut proiectul împreună cu Ștefania, colega mea, care este ghid cu experiență, și a trebuit să punem la punct mai multe detalii: ce rută alegem, ce ar fi interesat să vadă un străin în București, cum prezentăm orașul, pentru că, în majoritatea cazurilor avea o imagine puțin negativă, iar noi am vrut să transformăm toată această imagine într-o experiență grozavă. Atunci, ne-am hotărât ca primul tur să se numească Communism versus Monarchy.”
Acest tur începe de la Ateneul român, o clădire emblematică, și se termină în punctul de maxim interes pentru turiștii străini, la Palatul Parlamentului.
„Pe această rută, vorbim, de fapt, despre două regimuri care au schimbat atât România cât și Bucureștiul, comunismul și monarhia. Prezentăm ultimii 200 de ani de istorie a orașului București la nivel de arhitectură, la nivel politic. Pe asta se bazează acest tur: povești frumoase despre București. Sunt foarte mulți turiști străini, de exemplu, care vin în București din țări cu tradiție în monahie, din Norvegia, din Anglia și, atunci, pentru ei este destul de ușor de înțeles și de atractiv acest tur. În schimb, ei n-au avut comunism și, atunci, e cu atât mai interesant. Locuitori ai orașului București sau cei care sunt în trecere au venit, au văzut turul și au rămas surprinși. Într-adevăr, știm istoria, dar un localnic îți povestește cumva mai bine despre oraș.
De exemplu, vorbim despre Ateneul Român, spunem cum s-a construit, care a fost istoria lui, apoi, mergem la Statuia lui Carol, în fața Muzeului Național de Artă, unde vorbim despre monarhie, iar, în Piața Revoluției, vorbim despre revoluția română.”
Turiștii care participă la tur primesc un catalog cu imagini care prezintă evoluția locurilor la nivel vizual, din trecut până în prezent. Mulți rămân impresionanți, șocați să vadă că, de exemplu, în Piața Revoluției, acum 35 de ani, erau tancuri și aveau loc lupte. Turul continuă pe Calea Victoriei, alături de Marius Burda, ghid de turism.
„Acolo avem o sută de povești. Ne oprim la fostul Teatru Național. Mulți nu știu, de exemplu, că în locul hotelului Novotel era fostul Teatru Național. Bombardat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost, ulterior, demolat. Coborâm apoi către Cișmigiu, unde le prezentăm cel mai frumos și vechi parc din București, iar ultima oprire este la Palatul Parlamentului, în Parcul Izvor, unde le spuneam cum regimul comunist a transformat orașul de la zero. A ras, efectiv, un cartier întreg cu case, cu tot ce se afla acolo și a construit una dintre cele mai mari clădiri din lume.”
Al doilea tur este tot în limba engleză. „Se numește Old Town and Dracula. Îl facem doar în zona Centrului Vechi din București. Ne întâlnim la Halul lui Manuc și acolo avem o rută stabilită doar în zona centrală. În cel de-al doilea tur prezentăm poveștile despre Bucureștiul Vechi, legenda orașului. Foarte mulți străini vin în București și, apoi, pleacă din București către Castelul Bran, Castelul Peleș, tocmai fiind atrași de legenda lui Vlad Țepeș. Era păcat să nu folosim acest lucru. Le prezentăm istoric toată povestea, le spunem cum s-a transformat orașul, cum a devenit Micul Paris, îi ducem în Centrul Vechi, să vadă bisericile frumoase, la Stavropoleos, la Sfântul Gheorghe. Chiar avem ce vedea.”
Cel de-al treilea tur este în limba spaniolă. Marius Burda, ghid de turism și inițiatorul proiectului Btrip Bucharest Walking Tour spune că decizia de a avea un tur în limba spaniolă a venit ca urmare a numărului mare de turiști vorbitori ai acestei limbi, care înțelegeau mai greu engleza.
„În cadrul proiectului nostru, am găsit doi oameni foarte frumoși, Esu și Gema, spanioli la origine, care s-au mutat în România. Cu ajutorul lor, am decis să facem un tur pentru vorbitorii de spaniolă în București. Turul în spaniolă e, de fapt, o combinație între cele două povești de la tururile în engleză. Plecăm cu ei de la Hanul lui Manuc și terminăm turul la Palatul Parlamentului. Durează cam trei ore. Celelalte tururi durează două ore și jumătate, deci, avem destul de multe povești de povestit. Cei mai mulți, din punctul meu de vedere, ținând cont că avem tur de spaniolă vin din zona Spaniei. Dar vin și foarte mulți italieni.
În același timp, vin mulți din Germania, din Anglia. Noi întrebăm cum ați auzit de București, de ce ați ales România, de ce ați venit în București, cum vi se pare Bucureștiul? Foarte mulți au o părere foarte bună despre București. Spun că le place amestecul arhitectural. Pe Calea Victoriei, în câteva sute de metri, se schimbă arhitectura, trec de la clădiri vechi, construite acum peste o sută de ani, la clădiri comuniste. Așa ceva nu vezi în orice capitală. Iar, în zona centrului vechi au de toate. Iarăși sunt uimiți. Restaurantele noastre, cluburile noastre sunt deschise până dimineața. În alte capitale europene se închid la o anumită oră.”
La sfârșitul tururilor se leagă adevărate prietenii. Dovadă stau fotografiile de pe site-ul freetourinbucharest.com și de pe rețelele de socializare. Iar unul dintre aspectele cele mai importante ale acestor tururi, este că turiștii, dacă își doresc, primesc toate informațiile pentru a experimenta Bucureștiul altfel, întocmai ca un localnic.