Balneo-SPA în România
Având peste 30% din izvoarele termale ale Europei pe teritoriul ei, România prezintă un potenţial uriaş în domeniul turismului balnear.
Daniel Onea, 04.12.2014, 12:10
Având peste 30% din izvoarele termale ale Europei pe teritoriul ei, România prezintă un potenţial uriaş în domeniul turismului balnear. Programele turistice de sănătate sau balneo-SPA sunt căutate nu numai pentru tratarea unor afecţiuni anume, dar şi pentru prevenţie, relaxare sau întinerire. Alături de invitaţii noştri, vorbim în rubrica de azi despre staţiuni balneoclimaterice de tradiţie, despre centre moderne de wellness, vacanţe de detoxifiere şi despe programe de geriatrie destinate întineririi, celebre la nivel mondial.
Aura Brânzaş, directorul unei agenţii de turism din Băile Felix, cu o experienţă de 30 de ani în turismul balnear, recomandă staţiunile româneşti atât pentru tratament cât şi pentru relaxare. În aceste staţiuni se efectuează atât tratamentul balnear clasic, cât şi proceduri moderne de wellness şi SPA. În ultimul timp, resursele naturale ale acestor staţiuni au fost puse în valoare prin investiţiile masive în infrastructura de turism. De asemenea, în aceste staţiuni, funcţionează şi cabinete de tratament cu produse originale Ana Aslan. Medicii geriatri de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan au zeci de ani de experienţă în acest domeniu şi, prin cercetarea fenomenului îmbătrânirii, pot ajuta pentru obţinerea unei stări fizice şi mentale optime, atât prin cure profilactice cât şi pentru vârsta a treia.”
Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan a fost primul institut de acest fel din lume şi poartă numele prof. dr. Ana Aslan, ale cărei tratamente revoluţionare se folosesc în multe dintre centrele balneare de recuperare. Este posibilă o bătrâneţe frumoasă, fără degradare fizică. Există bătrâni frumoşi, activi, iar vitalitatea este o formă de frumuseţe, de inteligenţă, spunea Ana Aslan. Tocmai în acest scop este căutată staţiunea Băile Felix, cea mai mare din ţară. Se află în partea de nord-vest a României, la 9 km de municipiul Oradea, la o altitudine de 140 de metri. Apele termale sunt principala atracţie a staţiunii, însă există piscine, ştranduri, centre de wellness şi SPA, centre de tratament balnear în hoteluri de la două stele, până la patru stele, spune Aura Brânzaş, directorul unei agenţii de turism din Băile Felix. Aici se tratează, printre altele, afecţiunile reumatice degenerative, spondiloza, poliartrita reumatoidă, dar şi afecţiunile posttraumatice. Există tratamente speciale, recomandate în urma unor accidente. De asemenea, se tratează şi afecţiuni neurologice. Staţiunea Băile Felix este deschisă tot timpul anului, iar turiştii din străinătate, care nu sunt deloc puţini, beneficiază din plin de aceste cure a căror durată minimă de tratament este de 12 zile. Pachetele includ cazare şi masă şi trei proceduri de tratament balnear pe zi. Fiecare turist, după ce e cazat în hotel, beneficiază de o consultaţie medicală. Abia apoi se prescriu procedurile de tratament. De exemplu, pentru sejururile de 12 zile, pachetele de tratament, pentru o persoană, pornesc de la 520 de euro în extrasezon, 555 de euro în sezon intermediar şi 660 de euro în sezon, pentru hotelurile de trei stele. Pentru hotelurile de patru stele, preţurile pornesc de la 595 de euro în extrasezon, 645 de euro în sezon intermediar şi 750 de euro în plin sezon.”
În ultimii ani, centrele balneare au evoluat foarte mult în România. Pe de-o parte datorită renovărilor, pe de alta datorită construcţiilor noi, spune Ioana Marian, fondator al portalului desprespa.ro şi al revistelor SPA şi wellness România. Noile hoteluri au fost dotate şi cu centre SPA, ceea ce a permis o extindere a gamei de servicii oferite de complexele balneare, care înainte ofereau doar tratamente profilactice. Acum, prin ataşarea unui centru SPA, procesul de vindecare e mai rapid şi mai plăcut. De exemplu, pentru afecţiuni ale coloanei vertebrale, prin componenta balneo se fac anumite tratamente: kinetoterapie, împachetări, masaje cu nămol. Există acum însă şi componenta SPA: saune, masaje Thai, stretching, Pilates, terapie craniosacrală. O dată pe an edităm o broşură SPA business, în care centralizăm datele din toate centrele SPA din România şi vă pot spune că anul trecut, în România, au venit 26.000 de turişti străini. Dintre aceştia, eu cred că peste 90% au fost turişti business care au ales şi relaxarea la noi. Sunt oferte destule, terapeuţi bine pregătiţi. Sunt centre SPA care pot fi comparate cu cele din afară, mai puţin în privinţa preţului, care e mult mai avantajos în România.”
Pentru a afla detalii despre un astfel de centru nou, balneo-SPA, ne îndreptăm atenţia asupra staţiunii Băile Tuşnad. Este o altă staţiune renumită, situată la poalele masivului Harghita, la o altitudine de 650 de metri. Hotelul nou, dat în funcţiune acolo acum doi ani, dispune de instalaţii moderne pentru băi minerale carbogazoase, mofete, aerosoli, săli de masaj, electroterapie şi hidroterapie. Mai multe amănunte aflăm de la Aura Brânzaş, directorul unei agenţii de turism din Băile Felix. Toţi cei care ajung aici, găsesc o piscină cu apă încălzită şi cu instalaţie de înot contra curentului, situată într-un ambient deosebit. De asemenea, există un jacuzzi profesional, care creează o atmosferă intimă şi relaxantă, o saună umedă, una uscată, precum şi duşuri emoţionale cu efect tropical, sporind relaxare şi dând un plus de plăcere celor care le experimentează. Trebuie să le încercaţi: apă caldă în culori, cu muzică de relaxare, lumânări pentru atmosferă intimă. De asemenea, se oferă un meniu special SPA: proceduri de relaxare, antistress, detoxifiere şi energizare. Se fac o gamă largă de masaje, împachetări şi tratamente corporale, toate cu ingrediente profesionale de marcă. Cel mai mare succes l-au avut masajele cu pietre calde. Pachetele sunt configurate atât pentru turiştii obişnuiţi, cât şi pentru cei sosiţi la diverse conferinţe. Preţurile pentru 12 zile de wellness şi SPA pornesc de la 520 de euro în extrasezon, 555 de euro în sezon intermediar şi circa 760 de euro în sezon.”
Pentru lista completă de tratamente, servicii şi discounturi practicate în fiecare dintre staţiuni, adresaţi-vă chiar acum agentului dv. de turism. Până data viitoare, când vă aşteptăm cu o nouă destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă!