Băile Tușnad și împrejurimile
Ne îndreptăm azi către Transilvania și ne oprim în depresiunea Ciucului, în județul Harghita, la Băile Tușnad.
Daniel Onea, 03.12.2020, 12:34
Conform ultimului recensământ e orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România. Însă destinația noastră e perfectă pentru vacanță. Aici veți găsi singurul lac vulcanic din sud-estul Europei, sute de izvoare de ape minerale, observatoare de urs, porți din lemn și biserici fortificate, dar și multe opțiuni de recreere activă. Bogăția naturală a stațiunii și a zonei acesteia, apele termale cu conținut bogat de minerale, climatul, frumusețea naturii, sunt numai câțiva factori cu efect terapeutic pentru tratarea afecțiunilor cardiace, cardiovasculare, digestive, intestinale, motorii și endocrine. Situată în județul Harghita, în centrul României, stațiunea mai este numită și Mica Elveție, spune Attila Pilbath, manager al acestei destinații de ecoturism:
În Stațiunea Băile Tușnad, centrul destinației, aș recomanda peisajul frumos și ariile protejate, însuși motivul pentru care ne-am hotărât să certificăm destinația ca fiind ecoturistică. Aici avem lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din sud-estul Europei. Tot aici se pot întâlni multe plante endemice, insectivore, care atrag turiștii. Avem poteci tematice, iar apele și mofetele reprezintă un punct forte pentru zonă. Deși orașul-stațiune Băile Herculane e cel mai mic din România, sunt multe posibilități de cazare și de recreere.
Aș menționa ștrandul mezotermal, care a fost reamenajat și reintrodus în circuitul turistic nu de mult timp, prin investiții europene. În prezent, este la standarde internaționale. În vecinătate, avem rezervația naturală Tinovul Mohoș. Spre aceasta, există o potecă tematică ușor accesibilă. Stațiunea Băile Tușnad este faimoasă și datorită populației mari de urși, care se plimbă, uneori, și ziua în preajma stațiunii. Însă îi putem vedea și în observatoare amenajate, în siguranță, însoțiți de un ghid.
În centrul stațiunii Băile Tușnad se află o biserică ortodoxă frumoasă a cărei construcție a fost începuta în 1939. Tot în stațiune veți găsi și Turnul Apor. Acesta a fost construit în anul 1883. Situat la o altitudine de 761 de metri, bastionul nu a avut niciodată un rol strategic, ci este doar un punct de belvedere. Nu în ultimul rând, pârtia de schi Tușnad este relativ nouă și e recomandata schiorilor începători, deoarece are un grad scăzut de dificultate. Pârtia are o lungime de 500 m și este dotata cu teleschi și tunuri de zăpada.
Attila Pilbath, manager al destinației de ecoturism Băile Tușnad:
Sunt multe activități care se pot practica în zona stațiunii. Plimbări cu căruța, de exemplu. Vara se poate merge la un picnic în căruța trasă de cai, iar iarna se pot face plimbări cu săniile trase de cai. Recomandăm un traseu ușor, de o oră și jumătate la lacul Sf Ana. În zonă, s-au păstrat sate secuiești tradiționale. Avem meșteri populari din zonă, care sunt incluși într-o rețea locală și pe care-i promovăm.
De exemplu, în satul Tușnad, la doar 15 minute de stațiune, avem un meșter care restaurează porți secuiești. Acestea seamănă cu cele din Maramureș, ele fiind doar sculptate, nu și pictate. De dimineață până seara, acest meșteșugar restaurează porți care, unele dintre ele, au peste 100 de ani. Acolo, în sat, sunt patru astfel de porți care pot fi admirate de către turiști, alături de un ghid care să le povestească despre simbolurile folosite.
Stațiunea dispune de baze de tratament, unde se efectuează băi carbogazoase calde, împachetări cu parafină, hidroterapii și fizioterapii, gimnastică medicală și electroterapie. De asemenea, cele mai multe dintre unitățile de cazare oferă un meniu tradițional diversificat.
Am vorbit cu Attila Pilbath, managerul destinației de ecoturism Băile Tușnad, și despre părerile pe care le-au avut turiștii înainte de plecare:
Am făcut niște chestionare pe care le-am împărțit spre cele 50 de unități de cazare din zonă. Acestea le-au dat turiștilor, iar în baza părerilor exprimate de către ei putem evalua și îmbunătăți situația acolo unde e nevoie. Aceste chestionare se pot completa și online, iar pe pagina destinației avem deja peste 15.000 de vizitatori. Anul acesta a fost un an mai complicat din cauza crizei sanitare, însă din perspectiva anilor precedenți, pot spune că părerile au fost pozitive. Singurele nemulțumiri au fost legate de prezența urșilor. Turiștii sunt speriați și nu știu cum să reacționeze. Totuși, menționez că am făcut afișe, pliante și am amplasat bannere în toată stațiunea cu instrucțiuni. Însă, din fericire, n-au existat incidente grave.
Evenimentele organizate în stațiunea Băile Tușnad erau numeroase. Deși multe dintre ele au fost anulate, cel mai așteptat eveniment poate avea loc la finalul lunii ianuarie. Este un concurs sportiv inedit, care se va organiza, în condiții speciale, dacă stratul de zăpadă va fi consistent și dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus nu va impune o carantină locală. Se numește Cupa Băile Tușnad și este o competiție de sprint cu atelaje canine. Aceasta se organizează anual, din 2009, într-un cadru feeric, în inima munților înzăpeziți.
Attila Pilbath, managerul destinației de ecoturism Băile Tușnad:
Veniți la Băile Tușnad pentru apele minerale atât pentru îmbăiat cât și pentru băut, cât și pentru activitățile pe care vi le oferim: observare de urși, plimbări cu căruța trasă de cai, zbor în tandem cu parapanta, tururi culturale, rafting, caiac pe râul Olt, călărie pentru începători și avansați, tururi ghidate prin natură cu observarea florei și faunei. Avem o ofertă completă care include, bineînțeles, și relaxare în stațiunea Băile Tușnad.
Iar, dacă v-am convins, puteți descărca aplicația oficială pentru Android, Visit Tușnad. Este disponibilă în 4 limbi și centralizează toate ofertele turistice din zonă.