Băile Herculane, staţiune mereu tânără
Situată între munţii Cernei şi munţii Mehedinţi, staţiunea Băile Herculane, destinaţia noastră de astăzi, îşi răsfaţă de aproximativ de două milenii vizitatorii.
Ana-Maria Cononovici, 13.04.2017, 10:35
Astăzi vă invităm în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la doar 25 de km de frontiera cu Serbia. Situată între munţii Cernei şi munţii Mehedinţi, staţiunea Băile Herculane, destinaţia noastră de astăzi, îşi răsfaţă de aproximativ de două milenii vizitatorii. Dacă la început era vorba despre demnitari sau simpli soldaţi romani care se bucurau de efectele benefice ale apelor minerale de aici, mai apoi figuri celebre precum împăratul Franz Iosef I sau prinţesa Sissi aveau case de vacanţă şi băi special amenajate pentru ei în staţiune.
Urmele acelor vremuri pot fi văzute şi astăzi în staţiune. Puteţi vizita băi romane, aflate la parterul unui dintre hotelurile de aici, una dintre ele fiind încă în funcţiune, după 2000 de ani de utilizare. Puteţi vedea primul pod în curbă construit în Europa sau statuia din bronz a lui Hercule tronând în centrul vechi al staţiunii. Puteţi admira şi cazinoul deschis în 1850, unde capetele încoronate îşi petreceau serile, în parcul căruia se găseşte o sequoia gigant, plantată cu două secole în urmă. Băile Herculane este o staţiune care îşi adună forţele pentru a redeveni, încet dar sigur, ceea ce era odinioară.
Laura Pătru, PR al unuia dintre complexele balneo-hoteliere de aici, ne-a spus de ce merită să venim la Băile Herculane: Herculane este un adevărat spectacol din toate punctele de vedere. De la natură; avem un aer ionizat, 2 mii de ioni negativi pe centimetru cub, pare puţin tehnic însă este important pentru că asta ne face să ne simţim ca la o altitudine de 2 mii de metri, ca în Alpii elveţieni şi este chiar aici, la noi, în România. Spectacolul naturii pe valea Cernei este unic într-adevăr, avem undeva peste 2 mii de specii de fluturi, nişte peisaje absolut spectaculoase, iar pe lângă toate acestea, istoria este o comoară. Atât romanii, cât şi austro-ungarii ştiau că aici găsesc leac pentru toate bolile, iar asta se păstrează şi în prezent, doar că acum combinăm cu tehnologie modernă, cu relaxare la SPA, experienţa este mult mai complexă.
Dora Miuţi, responsabil cu baza de tratament de aici ne-a spus care este oferta centrului: Avem o gamă largă de proceduri: magnetoterapie, termoterapie cu unde scurte, solux şi infraroşu, ultrasonoterapie şi ultrasunete, electroterapie cu curenţi, foarte eficientă la reducerea durerilor şi în stimularea concentraţiei musculare, electrohidroterapie cu băi galvanice, aerosoli pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, sinuzite şi alergii, drenaj limfatic şi kinetoterapie. Pe partea de wellness avem masajele, saună uscată de 80 de grade şi piscină exterioară şi interioară.
Iar Laura Pătru a completat: Avem tehnologie care se compară cu tot ceea ce este în Europa în acest moment. Se pot face tratamente pentru o gamă foarte largă de afecţiuni. Şi pe partea de SPA facilităţile s-au dezvoltat foarte mult, Dacă înainte Herculane era mai mult cunoscut pentru tratament, acum începe să fie cunoscut şi pentru răsfăţul de aici. Se poate face o baie în lapte cu miere, o baie în plante, un masaj cu ciocolată, un masaj cu caviar, lucruri pe care poate că iniţial nu le asociau cu Băile Herculane.
Şi deşi ne-a mărturisit că mulţi dintre turişti sunt dezamăgiţi de faptul că reconstrucţia staţiunii nu merge pe cât de repede ar spera, Laura Pătru ne-a spus că tot merită ca turiştii să vină la Băile Herculane şi asta pentru că: Herculane este o extraordinară tabără de bază pentru toate traseele din jur. În momentul în care vin pot vedea spre exemplu satul de la Ineleţ, un sat izolat la care nu se poate ajunge decât pe scări verticale de lemn şi, datorită accesului mai dificil, satul este păstrat ca acum o sută de ani. Totodată pot face din Herculane până la Cazanele Dunării şi chipul lui Decebal doar 20 de minute. Pot vedea Grota cu aburi, o saună naturală, pot vedea foişorul împărătesei Sissi sau clădirile istorice, Cazinoul unde se întâlneau cândva regii. Sunt o mulţime de obiective pe Valea Cernei.
Laura Pătru revine cu o invitaţie: Dacă pentru un sejur de SPA, pentru cei care au viaţă de birou, sedentară sau poate o viaţă agitată, un weekend este suficient pentru relaxare şi câteva proceduri, la tratament, lucrurile sunt puţin diferite. O cură balneo, spre exemplu, pentru că majoritatea tratamentelor la noi folosesc apa termală, începe să aibă efecte de la cinci zile în sus. Şi atunci toate pachetele turistice care includ tratament pornesc de la cinci zile. Vă aşteptăm aici, pentru că Herculane este al vostru şi ne dorim să împărţim cu voi tot ce avem şi tot ce urmează să facem.
De la SPA la Pilates, de la o plimbare domoală printr-un oraş cunoscut ca centru balnear încă din anul 153 DC până la drumeţii de câteva ore, Băile Herculane îşi păstrează peste timp atractivitatea.