Băile Herculane – Întoarcerea la apă
“Întoarcere la apă! Echilibru şi sănătate. Aşa ar putea fi promovată una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România şi chiar din lume, atestată documentar în anul 153 e.n.
Daniel Onea, 30.04.2015, 10:15
“Întoarcere la apă! Echilibru şi sănătate”. Aşa ar putea fi promovată una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România şi chiar din lume, atestată documentar în anul 153 e.n. Situată în vestul României, staţiunea face parte din Parcul Naţional Valea Cernei – Domogled şi se află pe aceeaşi paralelă cu Nisa sau Veneţia. Nu puţini au fost cei care au apreciat climatul mediteranean. Însă şi mai mulţi au fost cei care au recunoscut puterea tămăduitoare a apelor termale din Băile Herculane.
Staţiunea Băile Herculane merită o atenţie mai mare decât a avut-o în ultimii 25 de ani, spune dr. Viorel Silvoşeanu, medic primar specializat în recuperare, medicină fizică şi balneologie. Destinaţia pe care v-o propunem azi dispune de factori de tratament ce o atestă de 2.000 de ani.
Aici există un puternic aer ionizat, oxigenat, mereu proaspăt datorită curenţilor de aer de pe Valea râului Cerna şi a altitudinii. Ionizarea e cea mai accentuată în această zonă şi e variabilă în funcţie de momentul zilei – seara fiind şi mai accentuată. Ce înseamnă ionizarea negativă intensă? În marile oraşe, prezenţa ionilor este de 80-100 pe centimetru cub. Dacă la Herculane cifra creşte la 2.000, influenţa e clar pozitivă. Ei sunt cei care ne fac un somn uşor, care ne echilibrează sistemul nervos. Ionii negativi stimulează metabolismul şi favorizează cicatrizarea. Dispunem de o gamă largă de factori terapeutici şi de proceduri. Prima şi cea de bază este baia sulfuroasă termală, care le face bine tuturor celor care vizitează staţiunea. Pe lângă baia sulfuroasă, avem în ofertă băi termale de plante. Subliniez că sunt plante autentice şi nu esenţe chimice. Folosim menta, păducelul, gălbenelele, florile de salcâm, coada şoricelului şi, nu în ultimul rând, lavanda. Folosim fizioterapia de joasă, medie sau înaltă frecvenţă – magnetică, laser, cu infraroşii, prezentă în toate hotelurile de cură în România, oferim şi masaj terapeutic de relaxare, hidrokineto şi kineto la sală, consiliere psihologică şi educaţie medicală continuă.”
Dr. Viorel Silvoşeanu ne-a precizat de ce e atât de recomandată baia generală sulfuroasă ca tratament curativ: O folosim în tratamentul afecţiunilor degenerative. În termeni internaţionali e vorba despre osteoartroză, reumatism cronic degenerativ. Folosim această baie pentru afecţiuni ale aparatului locomotor, afecţiuni ale sistemului nervos, ale pielii, ale aparatului genital sau neurologice, fie centrale sau periferice. Nu în ultimul rând, o folosim în cazul afecţiunilor posttraumatice rezultate din accidente de muncă sau de circulaţie, care lasă în urma lor destul de multe sechele. Baia sulfuroasă are o acţiune benefică asupra organismului prin trei factori majori: chimic, termic şi mecanic. Componenta chimică majoră e sulful, nu cel pe care îl întâlnim în tabelul lui Mendeleev, ci hidrogen sulfurat. Aşa cum e prezent el la noi, pătrunde pe cale cutanată în circuitul sanguin, dar şi pe cale inhalatorie. Acesta reface cartilagiile articulare, un fapt necesar pentru cei cu uzură a articulaţiilor.”
Staţiunea Băile Herculane are o tradiţie neîntreruptă, bimilenară. Este un colţ de rai, în frumoasa grădină a Banatului, situată pentru eternitate la poalele păduroase ale Carpaţilor sudici, în valea romantică a râului Cerna, spune Dorin Bălteanu, istoric: Romanii şi-au dat seama de efectul terapeutic ale acestor ape. Ele erau utilizate şi de către strămoşii noştri, dacii. Ei foloseau construcţii uşoare, din lemn, la locul de emergenţă al izvoarelor. Romanii, după cucerirea Daciei, le-au demolat şi au construit primele terme romane. Altarul din centrul vechi (al staţiunii) datează din anul 153. Este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume. Izvoarele termale de pe Valea Cernei, din poziţia lor pitorească, au captat atenţia administraţiei romane, care a făcut primele investiţii, a construit primele drumuri, apeducte, viaducte, terme romane. Staţiunea avea să devină în scurt timp un loc faimos de recreere şi de tratament, vizitat atât de simpli cetăţeni cât şi de importante personalităţi politice ale Imperiului Roman. Locul e plin de legende. Avem legenda lui Hercules, despre care se spune că, îmbăindu-se în apa miraculoasă a izvoarelor, s-a luptat cu Hydra de pe Valea Cernei. Avem statui megalitice, Sfinxul Cernei, Sfinxul Bănăţean de la Topleţ, basorelieful de la Băile Imperiale Romane, mărturii ale luptei lui Hercules cu Hydra pe Valea Cernei.”
Herculane poate să însemne tratament, o călătorie prin oraşul liniştit, chiar romantic, pe dealurile dimprejur. Totuşi, bloggerul de turism Florin Arjocu, crede că poate să mai însemne ceva: Poate fi o tabără pentru călătorii în diverse părţi pe o rază de 100-200 de km împrejur. Turistul pleacă în drumeţii, iar apoi se întoarce la o baie termală, avantajul fiind că nu-şi mai cară după el bagajele. Există agenţii care au astfel de programe. Anul acesta am adăugat un circuit nou la cele existente. Prima pe lista mea ar fi o croazieră pe Dunăre. Se pleacă de la Orşova, se poate face o vizită şi la Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier. Pe Dunăre se va vedea Tabula Traiana, Statuia lui Decebal, Cazanele, se pot vizita şi câteva peşteri de pe Dunăre. Un alt exemplu pe care vi-l propun şi se va întâmpla din vara aceasta este excursia cu trenul pe ruta Oraviţa-Anina. 30 de km sunt parcurşi în două ore în care traseul înseamnă pod-tunel-pod şi tot aşa. Trenul e şi el foarte vechi, arată foarte bine. Este o experienţă grozavă. Vă recomand cu tărie să mergeţi cu acest tren. O altă destinaţie cu siguranţă mai puţin cunoscută. Sunt câteva sate, la vreo 20 de km de Herculane, în amonte, la care se ajunge urcând pe nişte scări din lemn. Odată ajunşi în vârful muntelui, peisajele sunt fantastice.”
Fondator al portalului de turism Infotravel România, care va împlini 13 ani de activitate anul acesta, Petre Dordea, vă lansează invitaţia de final: Ne adresăm în primul rând celor care-şi doresc să vadă natură, istorie şi tradiţie, nu neapărat condiţii de cinci stele şi oferte all inclusive. Vă invit în România pentru că România e frumoasă, merită, aveţi multe lucruri interesante şi frumoase de văzut şi nu ştiu dacă e cea mai ieftină, dar în nici un caz nu e cea mai scumpă.”
Până data viitoare, când vă aştept cu o nouă destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă!