Atracţii turistice în judeţul Braşov
Ne îndreptăm azi către centrul României. Mergem la munte, în judeţul Braşov.
Daniel Onea, 03.11.2016, 10:39
Ne îndreptăm azi către centrul României. Mergem la munte, în judeţul Braşov. Aici putem face agroturism sau putem avea o vacanţă activă practicând sporturi montane şi drumeţii. Iar orice sejur în judeţul Braşov porneşte din oraşul cu acelaşi nume, renumit pentru arhitectura medievală, dar şi pentru multitudinea evenimentelor culturale care au loc aici.
Ionuţ Gliga, director executiv, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din judeţul Braşov, spune că destinaţia este recunoscută mai ales pentru turismul activ. Aici se pot practica sporturile de iarnă, căţărarea, mersul pe bicicletă, dar şi echitaţia. Apoi, este o destinaţie şi pentru turism de conferinţe, de afaceri, dar şi pentru turism cultural, de shopping sau istoric. Orice călătorie în judeţul Braşov începe chiar din oraşul cu acelaşi nume, spune Ionuţ Gliga: „Turiştii care îşi doresc să viziteze judeţul Braşov pot să-şi stabilească hotelul sau pensiunea în municipiul Braşov, urmând ca în decurs de câteva zile, în funcţie de dorinţa şi de intenţia fiecăruia, să plece în diferite direcţii, pentru a vizita şi explora zona. Se pot duce către Predeal, Azuga, Buşteni, Sinaia, să viziteze oraşele staţiune, Castelul Peleş, crame de vin şi să urce cu cabina pe munte. Se pot duce către Bran, Moeciu, Fundata, să viziteze Castelul Bran, să practice agroturismul sau ecoturismul. În zonă se poate vizita satul Şirnea, primul sat turistic din România. Se pot îndrepta apoi către Rupea, cetatea mediavală Sighişoara. În zonă se află comuna Buneşti, cu satele tradiţionale Viscri, Cris, Meşendorf.”
Municipiul Braşov este un oraş cu o vechime foarte mare. Este menţionat pentru prima oară în documentele istorice în anul 1235, explică Ionuţ Gliga, director executiv, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului: „Este un oraş cu o puternică amprentă multiculturală. Aici au convieţuit de-a lungul vremii români, saşi şi maghiari. Sunt o mulţime de locuri care pot fi vizitate, începând cu Biserica Neagră, care este principala atracţie turistică a oraşului. Recomandăm vizitarea bisericii Sf. Nicolae, din Şcheii Braşovului şi muzeul primei şcoli româneşti. Se poate vizita cea mai veche biserică din municipiul Braşov, Sf. Bartolomeu. De asemenea, de interes sunt poţile oraşului, Poarta Ecaterinei, Poarta Şchei, Turnul Alb, Turnul Negru, sinagoga evreiască. Nu trebuie ratată o plimbare pe strada Sforii, cunoscută ca fiind cea mai îngustă din România şi una dintre cele mai înguste din Europa. Se poate merge şi în Poiana Braşov, pe vechiul drum, într-o drumeţie, sau cu telecabina pe muntele Tâmpa. Există, de asemenea, şi complexe de relaxare şi SPA, dar şi foarte muzee şi o agendă culturală bogată.”
Ionuţ Gliga spune că a interacţionat şi cu turişti care au venit pe cont propriu, dar, în general, a păstrat legătura cu vectori de opinie, cu jurnalişti şi reprezentanţii unor trusturi de media, cu diverse personalităţi din lume care au vizitat oraşul. Concluzia generală este că oraşul le depăşeşte cu mult aşteptările. Este un loc plin de farmec, de dinamism, un oraş foarte verde, care, chiar dacă nu le era foarte cunoscut, a lăsat o impresie puternică şi i-a convins să revină. Ei au fost impresionaţi şi de meşteşugurile practicate aici. „Există în oraş, în câteva dintre turnurile vechii cetăţi a Braşovului, locuri în care pot fi văzute câteva exponate interesante. Turiştii îl pot urmări pe meşterul Ioan Predescu Croitor, care are şi nişte poveşti foarte frumoase referitoare la interacţiunea omului cu lemnul. Există de asemenea o Asociaţie a creatorilor de artă tradiţională şi contemporană, care reuneşte meşteri autentici. Aceasta poate prezenta celor interesaţi cum se confecţionează păpuşi din material textil, îmbrăcate în costume tradiţionale, cum se pot vopsi sau sculpta linguri, cum se face pictură pe sticlă, cum se încondeiază ouă. În plus, în localităţile din judeţul Braşov, există artişti renumiţi care fie fac produse din ceramică, fie lucrează cu produse textile sau sunt cunoscuţi pentru cojocărit. În mediul rural încă se păstrează nealterate obiceiurile transmise din generaţie în generaţie. Pentru suveniruri, există magazine specializate sau mici producători, în comunele din judeţ.”
Râşnov este un oraş turistic, aflat la doar 17 km de municipiul Braşov. Constantin Ungureanu, preşedintele Asociaţiei de promovare turistică Rosenau Râşnov şi proprietar de pensiune, spune că numărul turiştilor creşte de la un an la altul, atât datorită obiectivelor turistice, a serviciilor excelente de cazare cât şi a ritmicităţii evenimentelor sportive şi culturale: „La Râşnov nu există sezon. Există evenimente pe tot parcursul anului. Râşnov este frumos tot timpul anului, întrucât iarna se practică sporturile de iarnă, iar vara, aproape în fiecare week-end există câte un eveniment cultural sau sportiv. Apoi, natura şi istoria sunt la ele acasă. Suntem vizitaţi cu preponderenţă de turişti străini. Vă invit să ne vizitaţi. Primul motiv ar fi cetatea, apoi, Biserica Evanghelică de secol XIV, cea mai veche biserică ortodoxă de piatră din sud-estul Europei. Un alt motiv ar fi peştera Valea Cetăţii, pusă în valoare cu o lumină rece, tocmai pentru a păstra microclimatul din interior. Nu, în ultimul rând agenda culturală bogată, cu multe evenimente inedite.”
Iată aşadar o destinaţie pentru toate anotimpurile, pentru toate vârstele şi pentru toate bugetele. Pentru o ofertă personalizată contactaţi-vă chiar acum operatorul dv. de turism.