Atracţii naturale în judeţul Bistriţa Năsăud
Astăzi mergem în nordul României, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este o zonă în care putem practica toate formele de turism.
Daniel Onea, 26.02.2015, 10:15
Astăzi mergem în nordul României, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este o zonă în care putem practica toate formele de turism. Vom cunoaşte oraşul de reşedinţă a judeţului, Bistriţa, unde puteţi vizita monumente de arhitectură, vechi lăcaşe de cult şi muzee. Apoi ne îndreptăm spre zona montană, unde descoperim staţiuni, rezervaţii naturale, lacuri deosebit de frumoase şi peşteri fascinante. Iar munţii adăpostesc sate cu tradiţii străvechi şi legende – cum ar fi cea a lui Dracula.
O ţară în interiorul căreia sunt mai multe ţări, aşa descrie judeţul Bistriţa Năsăud Bogdan Ivan, purtător de cuvânt în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud: Atât din punct de vedere geografic cât şi istoric, judeţul Bistriţa Năsăud poate să ofere vizitatorilor incursiuni în trecut prin legătura cu burgul săsesc Bistriţa, una dintre cele şapte cetăţi istorice ale Transilvaniei, dar şi prin imaginea ţăranului român, care acum, în mileniul trei, este aşa cum apare descrisă în literatura română clasică (Ion, Liviu Rebreanu). De asemenea, drumul lui Jonathan Harper, personajul principal din romanul Dracula”, scris de Bram Stoker, porneşte din oraşul Bistriţa şi continuă pe Valea Bârgăului până în Pasul Tihuţa. Acolo se mai păstrează şi acum poveştile şi miturile legate de prezenţa lui Dracula, de spirite. Am încercat să le valorificăm printr-un festival, iniţiat în urmă cu doi ani, Festivalul Usturoiului. Acesta se organizează la începutul lui septembrie, iar până acum a atras o medie de cel puţin zece mii de turişti.”
Însă orice călătorie începe din oraşul Bistriţa, care se întinde la poalele Munţilor Bârgăului, străbătut de râul cu acelaşi nume şi atestat documentar în anul 1264. Centrul vechi al oraşului aminteşte de trecutul bogat. Cel mai vechi monument istoric din oraş este fosta biserică a minorităţilor, în prezent biserică ortodoxă, ridicată între anii 1270 – 1280. De un interes aparte este şi Sugălete”, complexul format din 13 clădiri cu arcade, care în secolul XV- XVI, formau complexul comercial al cetăţii. Şi, nu în ultimul rând, poate cel mai apreciat monument de către turişti, Biserica Evanghelică, din centru, a devenit un simbol al oraşului. Edificiul a fost finalizat în forma sa actuală în anul 1563. Aici puteţi vedea piesele de mobilier realizate acum cinci secole, cele 13 steaguri ale breslelor bistriţene şi nu numai atât, continuă Bogdan Ivan, purtător de cuvânt în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud: Pe lângă istorie, pe lângă legătura foarte strânsă cu trecutul nostru, avem în municipiul Bistriţa cel mai înalt turn de biserică evanghelică, din piatră, din Transilvania. El măsoară 75 de metri şi are o vechime de 450 de ani. Toţi turiştii vor putea urca până la nivelul turnului bisericii cu ajutorul unui lift interior. Prezenţa unui lift modern într-un turn de biserică evanghelică, aşa cum îi place primarului nostru să spună, este unică de la Viena până la Moscova.”
Ieşim din Bistriţa şi ne îndreptăm acum spre munţi. Vom găsi locuri retrase, arhaice, în care s-au păstrat tradiţii vechi şi în care oamenii îşi duc viaţa liniştit, ocupându-se de creşterea animalelor şi de agricultură. Unul dintre locurile în care veţi dori cu siguranţă să rămâneţi mai mult este staţiunea Colibiţa. Lacul artificial de acumulare cu acelaşi nume se află la o altitudine de 900 de metri, având o suprafaţă de aproximativ 270 de hectare şi o lungime de 13 kilometri. Andreea Spânu, agent de turism în cadrul Centrului de Informare Turistică Bistriţa Bârgăului, ne prezintă oferta turistică.
Zona este specifică ariei depresionare. În mijlocul depresiunii există un lac de acumulare, iar acesta constituie elementul principal de atracţie al zonei. Depresiunea este situată în partea de est a judeţului Bistriţa Năsăud şi este chiar în punctul de întâlnire al Munţilor Bârgăului cu Munţii Călimani. De altfel, aproximativ 2% din teritoriul Rezervaţiei Naturale Călimani se află pe teritoriul comunei noastre. Cel mai practicat tip de turism în zonă este cel de relaxare. Se pot practica drumeţiile, se poate face echitaţie, se pot face plimbări cu trăsura sau cu sania. Resursele naturale, respectiv calitatea aerului, apele naturale, flora şi fauna sunt deosebite. Dar se mai poate practica şi turismul de aventură: caiac, rafting, zbor cu parapanta, alpinism, escaladă, vânătoare. Oferta zonei este foarte bogată.”
Colibiţa este un loc unic în estul Europei, spune Bogdan Ivan, purtător de cuvânt în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud: Aerul din această zonă este comparabil cu cel din Mont Blanc. Are proprietăţi curative datorită concentraţiei de ioni negativi, de ozon şi de iod. În acelaşi timp, oamenii se pot bucura şi de o privelişte extraordinară. Noi îi spunem lacului Colibiţa marea de la munte”, iar toţi cei care au fost acolo pot confirma acest lucru. Cei care ajung în Bistriţa Năsăud pot gusta din bucătăria tradiţională. Începând cu Valea Someşului şi Valea Bârgului se pot descoperi bucate gătite după reţete păstrate de sute de ani de la străbuni. În oraşul Bistriţa şi în staţiunea Colibiţa sunt foarte multe localuri în meniul cărora se găsesc aceste bucate. În acelaşi timp, avem foarte mulţi meşteri populari care lucrează costume tradiţionale, opinci şi multe alte obiecte de artizanat, caracteristice perioadei medievale şi postmedievale. Totodată, ne putem mândri cu vinul de Lechinţa, reprezentat în momentul de faţă de brandul Liliac. Acesta a câştigat peste zece medalii de aur la concursurile internaţionale de vin din întreaga lume.”
De interes pe harta turistică a Bistriţei este Herghelia Beclean. Aici veţi admira caii din rasa Lipiţan, calul imperiului austro-ungar, ale cărui origini se situează pe la 1580. Herghelia Beclean se mândreşte şi cu faptul că aici creşte Lipiţanul negru, care este destul de rar în lume. Iar, în apropiere, înconjurată de munţi, puţin retrasă faţă de şoseaua dintre Vatra Dornei şi Bistriţa, în pasul Tihuţa, se află Mănăstirea Fântânele, ridicată la 1928.
În prezent, Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud are un proiect pentru realizarea unui centru de echitaţie pe Valea Bârgăului, pe traseul descris în romanul Dracula” de Bram Stoker. Copiii de trei-patru ani, dar şi adulţii vor putea să înveţe echitaţia. Planurile de dezvoltare turistică includ şi amenajarea unui domeniu schiabil în apropierea lacului Colibiţa.
Probleme cu cazarea nu veţi întâmpina. Veţi găsi pensiuni şi hoteluri de grade diferite de confort, toate la preţuri accesibile, între 20 şi 90 de euro pe noapte, cu micul dejun inclus. Invitaţia a fost lansată. Până data viitoare, drum bun şi vreme frumoasă!