Aderarea României la Uniunea Europeană
Pe 1 ianuarie 2022 s-au împlinit 15 ani de când România a atins un obiectiv major al politicii sale de după anul de grație 1989 și se poate vorbi deja de o evaluare istorică.
Steliu Lambru, 13.01.2022, 19:08
Pe 1 ianuarie 2022 s-au împlinit 15 ani de când România a atins un obiectiv major al politicii sale de după anul de grație 1989 și se poate vorbi deja de o evaluare istorică. Au fost 15 ani de progrese semnificative, dar care au arătat că proiectul european este unul fezabil. Aventura europeană a țărilor din Europa Centrală și de Est începea după anul 2001. În primul val al aderărilor din 2004 erau acceptate 10 state, Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Iar în 2007 încă două, România și Bulgaria.
În analiza unui trecut atât de aproape de prezent, istoria este concurată de percepții care nu întotdeauna sunt obiective, mai ales percepțiile politice. De aceea, a privi realist la cei 15 ani care au trecut de la aderarea României la blocul european este obligatoriu pentru a putea compara situații trecute cu cele prezente, dar și de a compara situații alternative, cum ar fi scenariul în care România nu ar fi fost parte a Uniunii Europene. Mihai Sebe de la Institutul European din București este expert în chestiuni europene și împreună am căutat să vedem ce au însemnat cei 15 ani de istorie comună, România-Uniunea Europeană.
Apartenența la Uniunea Europeană a avut și are în continuare un impact pozitiv, în primul rând în viața de zi cu zi a cetățenilor, fie că vorbim de un impact direct, avem cazurile proiectelor finanțate prin fonduri europene, fie prin exercitarea liberă a drepturilor de liberă circulație, de a munci și de a trăi oriunde în Uniunea Europeană. Există și avantaje indirecte datorate conectării europene, modernizării societății și economiei românești ca urmare a participării la procesele europene. De asemenea, beneficiile aduse de statutul de membru al Uniunii Europene sunt și beneficii intangibile, fie că vorbim de apartenența României la un spațiu al domniei legii și al democrației, în care drepturile și libertățile fundamentale sunt respectate, fie că vorbim de oportunități de dezvoltare personală și socială fără egal în ultimul secol.
Economia ne interesează pe toți, nivelul de trai ne preocupă pe fiecare dintre noi. Ce a câștigat România din punct de vedere economic în cei 15 ani de când este în blocul comunitar? Mihai Sebe: La 15 ani de la aderarea la Uniune Europeană, principalul avantaj concret, între multe altele, este dat de fondurile europene care au intrat în România. Estimările economice arată că România au intrat peste 60 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. România înregistrează în continuare un sold pozitiv, în sensul că fondurile europene primite sunt peste banii cu care România contribuie la bugetul Uniunii Europene. De asemenea, produsul intern brut a crescut mai mult decât dublu, aproape s-a triplat în ultimii 15 ani. Avem în curs de implementare fondurile care vor veni prin PNRR pentru un program de reforme la nivelul întregii societăți.
Pandemia din ultimii doi ani care hărțuiește lumea are și o abordare europeană. De abordarea comună se leagă și gestionarea ei de fiecare stat în parte, deci și de România.
Mihai Sebe: Sunt aspecte și avantaje care țin nu nepărat de partea economică cât de solidaritate. Cel mai recent exemplu este dat de actuala pandemie în care România a beneficiat direct de sprijinul Uniunii Europene, fie că vorbim de un acces privilegiat la vaccinuri și la echipamente medicale și emdicamente, fie că a fost un stat-cheie implicat în soluționarea pandemiei la nivel european. Să nu uităm faptul că România a trimis echipe medicale în sprijinul Italiei sau că România a devenit, datorită seriozității de care a dat dovadă, primul stat membru care a găzduit rezerva strategică medicală a Uniunii Europene.
Ce a câștigat România din punct de vedere politic din prezența în forurile cele mai importante ale Europei? Mihai Sebe cred că a câștigat pentru că a avut ceva de oferit: România a dat dovadă în ultimii 15 ani de seriozitate și credibilitate la nivel european. A reușit să contribuie în mod direct ca stat membru la consolidarea Uniunii Europene, fie că vorbim de implicarea activă în aspectele care țin de schimbările climatice, digitalizare și reziliență, fie că vorbim de susținerea arătată Uniunii Europene ca un furnizor de garanție și de securitate în regiune și nu numai. Nu trebuie să uităm faptul că România a reușit să treacă proba maturității europene, și anume deținerea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene între 1 ianuarie și 30 iunie 2019. A fost un moment foarte important la nivel european în contextul Brexitului și al alegerilor pentru Parlamentul european, dar și din perspectiva viitorului Uniunii Europene. Să nu uităm că în timpul președinției României a fost adoptată o declarație, pe 9 mai 2019, unde s-a vorbit despre spiritul de la Sibiu, de implicarea României în dezvoltarea Uniunii Europene și consolidarea solidarității și valorilor europene.
Istoria României în Uniunea Europeană de 15 ani este una pozitivă, în ciuda percepțiilor care ar afirma contrariul. Este o istorie a opțiunii asumate, a proiectelor deschise și a respectării angajamentelor.