Armata română a capturat, între 22 iunie 1941 și 23 august 1944, 91.060 militari sovietici. Dintre aceștia, 90%, adică 82.057 persoane, au fost trimiși în România în 12 lagăre.
”Scânteia” apare legal pentru prima dată pe 21 septembrie 1944, după ce pe 30 august Armata Roșie ocupase Bucureștiul și avea să impună regimul comunist în întreaga Românie până în 1947.
Cea mai de temut instituție a statului comunist român a fost Securitatea, creată după modelul NKVD-ului, KGB-ul de mai târziu.
Începând de la finalul celui de-al doilea război mondial din 1945 și până în 1989, Armata Roșie a impus regimuri ale partidelor comuniste în țările Europei Centrale și de Est.
Conform tezelor marxist-leniniste despre mijloacele de producțíe, proprietatea trebuia să fie una comună, a tuturor celor care le foloseau și produceau plusvaloare.
Istoria flotei militare române începe la jumătatea secolului al 19-lea, când după unirea celor două principate Moldova și Muntenia se unesc și flotele comerciale fluviale ale celor două.
Ana Pauker a jucat un rol decisiv în echipa care a instalat puterea partidului comunist în România, între anii 1947 și 1952 fiind membru al guvernului Petru Groza.
Diplomațiile țărilor care gravitează în jurul celor puternice au întotdeauna misiunea de a fi cu un pas înaintea evenimentelor. Ele trebuie să descifreze tendințe și intenții dacă este posibil chiar înainte ca ele să apară. Diplomațiile țărilor-satelit sunt prezente în capitalele și în toate locurile unde se iau decizii importante și de multe ori ajung chiar în poziții privilegiate.
În universul radiodifuziunii, BBC nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre reperele fără de care istoria domeniului nu se poate scrie și în existența sa centenară un loc îl ocupă și serviciul în limba română.
Între 1945 și 1990, limba română prin radio nu se auzea doar din București, ci și din străinătate. Stațiile radio care o utilizau cel mai mult erau cele din Europa de Vest și ele se adresau românilor pentru a suplini absența temelor de interes la stațiile de radio din țară.
Regimurile politice dictatoriale, autoritare și iliberale nu agreează umorul deoarece acesta este o manifestare a libertății personale a individului, a creativității spiritului uman și a stării naturale a societății.
Pe 21 mai 1991, în jurul orei 13, într-o toaletă dintr-o clădire a Universității din Chicago, era găsit mort eminentul profesor de istorie a religiilor și autor de cărți Ioan Petru Culianu.
Decolonializarea și modernizarea țărilor din Lumea a Treia a fost, la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, o nouă direcție în care omenirea se îndrepta.
Pe 27 martie 1918, Basarabia sau Moldova de est dintre Prut și Nistru se unea cu România după ce în 1812 fusese anexată de Rusia în urma războiului ruso-otoman.
Spațiul românesc, astăzi majoritar creștin-ortodox, a fost unul al interferențelor spirituale și religioase.