Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vechi imagini color din România

La începuturile sale, fotografia era folosită de instituții și de persoane private cu situație materială bună, dar ea a ajuns și la îndemâna claselor sociale medii și chiar a celor de jos după ce produsul s-a ieftinit suficient de mult.

Aparat foto (foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)
Aparat foto (foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)

, 30.06.2024, 10:06

Unul dintre procedeele care au făcut ca fotografia color să se răspândească a fost autocromia.

În România, istoria autocromiei începe în anii 1910, unul dintre cele mai vechi exponate fiind recent aduse în atenția publicului din colecția Muzeului Național al Țăranului Român. Istoricul fotografiei Theodor Rostas, muzeograf și arhivist la Muzeul Național al Țăranului Român, este cel care a descoperit obiectul și de la care am aflat detalii.

”Este vorba de una dintre cele mai vechi imagini color realizate în România printr-unul dintre primele procedee, de fapt primul procedeu viabil și produs la scară comercială industrială de fotografie color la început de secol 20. Se chema autocromie sau autochrome Lumière, după numele lui complet.

A fost inventat de frații Lumière, aceiași care și-au lăsat amprenta asupra istoriei cinematografiei. E vorba de un procedeu de fotografie color inventat la început de secol 20 și care a fost patentat și anunțat public pe 10 iunie 1907. Se baza în principiu pe un suport de sticlă. Era, practic, un clișeu de sticlă care era apoi developat și procesat în așa fel încât să dea o imagine pozitivă, unică, pe sticlă. Devenea, practic, un diapozitiv care putea fi văzut cu un soi de diavizor special. Ceea ce înseamnă că era o imagine fragilă.”

Actualul Muzeu Național al Țăranului Român a fost una dintre primele instituții care au folosit fotografia pentru a imortaliza imagini din cotidian. Primul director, istoricul de artă, etnograful și jurnalistul Alexandru Tzigara-Samurcaș, și el fotograf, a fost cel care a comandat clișeul color care avea să fie, la mai mult de 100 de ani, printre cele mai vechi din România. L-am întrebat pe Theodor Rostas ce informații există despre autor.

”Clișeul este nesemnat, dar se întâmplă să știm din cercetările pe care le făceam încă de acum câțiva ani în arhiva documentară a Muzeului de Artă Națională, care este predecesorul Muzeului Țăranului Român. Exista o comandă oficială dată de muzeu în anul 1910 unuia dintre fotografii importanți profesioniști, activi în București de prin deceniul 1890 până în primul război mondial. Este vorba de Franz Duschek junior, și el fiu de fotograf prin genealogia lui.

Întreaga istorie, să zicem românească, a autochromului și a intrării autochromului pe piața românească e foarte puțin cercetată și fiindcă există foarte puține specimene conservate de fapt. Aceasta dă și importanța sau semnificația descoperirii acesteia fiindcă astfel știm că autocromiile au intrat de timpuriu pe o piață de fotografi amatori.”

Ce se poate vedea pe unul dintre cele mai vechi clișee color din România? Theodor Rostas spune că tot ceea ce se poate vedea se constituie într-o prețioasă sursă istorică despre cotidianul unei epoci puțin documentată vizual.

”E important și conținutul vizual. să zicem, nu doar procedeul în sine fiindcă în fotografie e surprins un colț din Muzeul de Artă Națională, în prima lui formă și în prima lui formă deschisă publicului.

Muzeul fusese fondat la 1906 și a fost așezat într-o primă etapă pe amplasamentul actual al Muzeul Țăranului Român, dar într-o clădire care nu mai există de multă vreme, care a fost demolată ca să facă loc clădirii care este astăzi corpul vechi al Muzeului Țăranului Român. Până în 1912 aici s-a aflat un soi de ansamblu arhitectural care a găzduit Monetăria de la Șosea, de unde și numele de azi al străzii Monetăriei care dă în Șoseaua Kiseleff. Într-o parte din clădirile dezafectate ale Monetărie a fost găzduit acest Muzeu de Artă Națională în prima lui formă, și acolo s-a deschis o primă expunere din 1907 și până în 1912. Și această autocromie, această fotografie color, documentează una dintre sălile expoziției.

Mai avem clișee alb-negru cu interiorul expoziției, dar e o raritate în sine să avem documentat fotografic un muzeu bucureștean, dintre puținele publice care existau la momentul respectiv, la început de secol 20.”

L-am mai întrebat pe Theodor Rostas care e starea exponatului? ”Bună, cu mențiunea că autocromiile, prin definiție, sunt foarte fragile. Sunt fragile din cauza suportului de sticlă, care este OK la obiectul nostru. Sunt fragile din cauza emulsiei care este sensibilă la abraziuni și la alte influențe de acest gen. Și mai sunt sensibile la lumina soarelui. Prin urmare, nu e un artefact care să poată fi expus public pentru o perioadă îndelungată. Dar el este conservat în fondurile arhivei și este disponibil online pe platforma arhivei de imagine Muzeul Țăranului Român, Rețelele privirii. Poate fi găsită acolo printre alte 4-500 de imagini care sunt disponibile online.”

 

Una dintre cele mai vechi imagini color din patrimoniul fotografic al României se află la Muzeul Național al Țăranului Român. Ea are mai mult de 100 de ani și reproduce un fragment de viață de dinainte de 1914, anul începerii primului război mondial.

RadioRomaniaInternational · Enciclopedia RRI 30.06.2024
Strada Brezoianu / Foto: RRI
Enciclopedia RRI duminică, 23 iunie 2024

Strada Brezoianu din Bucureşti

Una dintre arterele vechi și importante din București este strada Brezoianu. Având unul din capetele în centrul istoric, ea taie primul bulevard...

Strada Brezoianu din Bucureşti
Stateri în spațiul dobrogean
Enciclopedia RRI duminică, 16 iunie 2024

Stateri în spațiul dobrogean

Ei au fost descoperiți și în spațiul Dunării de Jos sau al Dobrogei de azi de pe teritoriul României actuale. În general, arheologii și...

Stateri în spațiul dobrogean
Mahalale de poveste sursa foto facebookanasersea
Enciclopedia RRI duminică, 09 iunie 2024

Mahalalele Flămânda și Sfânta Ecaterina

Deși învecinată cu piața Unirii, perimetru care a suferit demolări și transformări radicale în anii comunismului, zona din spatele dealului...

Mahalalele Flămânda și Sfânta Ecaterina
Expoziṭia ”Gheorghe Marinescu – o viață dedicată muncii, științei, progresului” (sursa foto: Facebook/ Muzeul Municipiului Bucuresti)
Enciclopedia RRI duminică, 02 iunie 2024

Neurologul Gheorghe Marinescu

Studiază medicina la București și din 1889 pleacă la Paris pentru a-și continua studiile în clinica celebrului neurolog francez Jean-Martin...

Neurologul Gheorghe Marinescu
Enciclopedia RRI duminică, 26 mai 2024

Băi private, publice și stațiuni balneare

Din cele mai vechi timpuri, băile publice au constituit o împletire de obiceiuri legate de igienă, distracție și socializare, chiar locuri unde...

Băi private, publice și stațiuni balneare
Enciclopedia RRI duminică, 19 mai 2024

Vechi cărți românești de cult din secolele 17-19

Până la apariția tiparului de la jumătatea secolului al 15-lea, considerat cea mai importantă revoluție în istoria cărții și a circulației...

Vechi cărți românești de cult din secolele 17-19
Enciclopedia RRI duminică, 12 mai 2024

Biblioteca Mânăstirii Sinaia

În spaţiul românesc medieval, erudiţia laolaltă cu tot ce ţinea de învăţătură precum şi de scrierea şi tipărirea cărţilor, se...

Biblioteca Mânăstirii Sinaia
Enciclopedia RRI duminică, 05 mai 2024

Muzeul din Sighișoara

Sighișoara este unul dintre orașele României care păstrează un centru medieval atractiv. De oraș se leagă numele celebrului voievod Vlad...

Muzeul din Sighișoara

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company