Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Fotograful Franz Koroschetz

Orașele României au avut fotografii lor iar Focșaniul, reședința județului Vrancea de la Curbura Carpaților, l-a avut pe Franz Xaver Koroschetz.

Focşanii prin obiectivul unui artist fotograf - Frantz X. Koroschetz
Focşanii prin obiectivul unui artist fotograf - Frantz X. Koroschetz

, 03.11.2024, 15:22

Cetățean austro-ungar, în 1895 Koroschetz se stabilește în România, la Focșani, și din 1899 până în 1934, anul morții sale, începe să fotografieze orașul. Documentele puține despre fotograf, din păcate, nu menționează anul și locul nașterii sale. Koroschetz a fost fotograful elitei locale și al clasei mijlocii vrâncene, ele trecând pragul atelierului său situat în centrul urbei.

Jurnalistul și colecționarul Sorin Tudose, născut la Focșani, este autorul unui album ilustrat dedicat lui Franz Koroschetz pentru a marca 90 de ani trecuți de la moartea artistului fotograf. Cu ocazia lansării, Tudose a făcut referire la o descoperire personală.

”Am făcut o mega-descoperire la Academia Română, și anume am descoperit cel mai luxos produs fotografic pe care l-a făcut Franz Koroschetz în toată activitatea sa de 35 de ani. Povestea e în felul următor: în 1904, familia regală face o călătorie cu trenul pe axa Sinaia-Iași și oprește în principalele gări de pe traseu unde, desigur, evenimentul este imortalizat.

La noi, la Focșani, au fost făcute șapte fotografii în gară. În partea dreaptă a unei fotografii este un tip care stă cu mâna pe genunchi. Nu este nimeni altul decât prefectul județului Nicușor Săveanu, care, politician fiind, știind că vine familia regală în scurtă vreme, i-a făcut o comandă lui Franz Koroschetz să facă un album cu imagini din județul Putna, cum se numea atunci Vrancea.

Au fost 14 imagini din nordul județului, iar acest album a ajuns, odată realizat, la acest puști din centrul imaginii, care este Radu Săveanu, viitor primar al orașului Focșani și fiu al lui Nicușor Săveanu. Acest Radu Săveanu i l-a făcut cadou nimănui altuia decât lui Carol, mai târziu regele Carol al II-lea.

Albumul a fost menționat o singură dată în presa vremii și, din 1904 și până în 2024, nu a mai știut absolut nimeni de el. A intrat în posesia familiei regale, s-au uitat pe el Carol, Ferdinand și toată crema regalității, a fost în posesia familie regale și, ulterior, a intrat în Biblioteca Academiei. Până în 2024 nu a știut nimeni de el până când l-am descoperit eu.”

 

Se spune că o fotografie vorbește prin ea însăși. Însă munca și pasiunea lui Sorin Tudose au făcut ca poveștile din spatele unor fotografii să fie complete atunci când ele apar și din alte surse.

Aici avem două fotografii, e vorba despre ce înseamnă cercetarea din spatele acestor fotografii. Nici una, nici cealaltă nu aveau nimic scris pe ele. E vorba de două fotografii făcute de Koroschetz, care provin din familia Rainu-Neguț, și aș fi vrut să le dau în album doar legenda <Foto Koroschetz>. Aproximam eu că ar fi fost făcute pe la 1910. Însă, fiind foarte pasionat, am citit foarte mult în presa vremii și, la un moment dat, absolut întâmplător, am întâlnit un articol. În el se scria că în casa familiei Neguț se celebraseră 25 de ani de la căsătorie, nunta de argint. Și am descoperit acolo atmosfera evenimentului, cine au fost personalitățile care au participat la eveniment, dar și faptul că primarul a venit la ei acasă și le-a reînnoit jurămintele. Și când m-am uitat cu atenție la articol, era scris în 1908. Așa am reușit să îmi dau seama cu ce ocazie au fost făcute aceste două poze.

De asemenea, am reușit să identific și toate chipurile. Ceea ce, dincolo de valoarea intrinsecă a fotografiilor, faptul că ele vin cu povești aduce plusvaloare: ne spune cine sunt acești oameni, cu ce ocazie s-au întâlnit, cumva umanizează și mai mult aceste fotografii, altfel deosebite.”

 

Din păcate, Focșaniul lui Koroschetz a dispărut astăzi aproape în întregime, el mai există numai în cartea lui Sorin Tudose care ne spune și povestea dispariției.

”Începând cu anii 70 se demolează încontinuu. Aceasta este, de exemplu, o biserică din Focșani, singura biserică din oraș pe care au demolat-o comuniștii. Ce se vede în imagine este biserica domnească, dar nimic nu mai există.

Fotografia a fost făcută de Koroschetz prin 1930. Tovarășilor nu le-a plăcut de ea și au demolat-o. Nu le-a plăcut nici de această deosebită clădire numită Banca Economia, au demolat-o și pe aceasta, Cumva am vrut să simbolizez, printr-un desen grafic, ce s-a întâmplat cu orașul meu natal, Focșaniul. Ca atare, am vorbit cu o prietenă arhitect și i-am spus să-mi simbolizeze ce se întâmplase cu orașul nostru, cum fusese demolat. Și ea m-a întrebat cum îmi imaginez eu grafic aceasta? I-am dat două clădiri importante din Focșani, Banca Economia și Biserica domnească. Și am rugat-o să-mi conceapă cum vin niște buldozere care în loc de brațe au o seceră și un ciocan.”

Albumul semnat de Sorin Tudose conţine peste 250 de fotografii pe care Franz Xaver Koroschetz le-a făcut în 35 de ani. Ele surprind oraşul şi locuitorii săi, atât ritmul cotidian, cât și evenimentele speciale.

RadioRomaniaInternational · Enciclopedia RRI 03.11.2024
Zavaidoc
Enciclopedia RRI duminică, 15 decembrie 2024

Zavaidoc

Orice mare oraș sau o capitală are în istoria sa o perioadă de aur. Cea a Bucureștiului este perioada interbelică, perioada de aur a întregii...

Zavaidoc
Banca Naţională a României (BNR) a inaugurat expoziţia “145 ani de relaţii diplomatice între România şi Italia”
Enciclopedia RRI duminică, 08 decembrie 2024

145 ani de relații diplomatice România-Italia

Expoziția reuneşte fotografii, documente de arhivă şi monede vechi italiene, ilustrative pentru relaţiile dintre cele două ţări. Relația...

145 ani de relații diplomatice România-Italia
Documente iconice ale Marii Uniri
Enciclopedia RRI duminică, 01 decembrie 2024

Documente iconice ale Marii Uniri

Memoria unirii Transilvaniei cu România de pe 1 decembrie 1918, Ziua Națională a României, a fost imortalizată pe mai multe tipuri de documente...

Documente iconice ale Marii Uniri
Orheiul Vechi (foto: Eugen Cojocariu, RRI)
Enciclopedia RRI duminică, 24 noiembrie 2024

Complexul muzeal Orheiul Vechi

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se...

Complexul muzeal Orheiul Vechi
Enciclopedia RRI duminică, 17 noiembrie 2024

Titu Maiorescu (1840-1917)

Societatea literară ”Junimea”, înființată la Iași în 1863, a fost una dintre cele mai importante tendințe literare, filosofice și...

Titu Maiorescu (1840-1917)
Enciclopedia RRI duminică, 10 noiembrie 2024

Trenul Regal

În luna octombrie a acestui an a avut loc lansarea volumului „Povestea Trenului Regal” de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde. O incursiune...

Trenul Regal
Enciclopedia RRI duminică, 27 octombrie 2024

Theodor Aman – fondatorul Scolii Romanești de Artă

Theodor Aman (1831-1891), primul mare artist clasic român, a fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietorul primei...

Theodor Aman – fondatorul Scolii Romanești de Artă
Enciclopedia RRI duminică, 20 octombrie 2024

Strada Colței din vechiul București

Între 1703 și 1707, spătarul Mihail Cantacuzino construia un spital și o școală pe moșia clucerului Colțea Doicescu. Prenumele acestui mare...

Strada Colței din vechiul București

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company