Cetatea Tighina
Cetatea Tighina de pe malul Nistrului din Ucraina, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari.
Eugen Cojocariu și Ion Puican, 02.02.2025, 16:04
Cetatea Tighina (redenumită de turci în Bender), de pe malul Nistrului din Ucraina, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari. Cetatea de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, cu șanț de apărare, iar locuințele erau făcute din lemn, locuințe de tip bordei, așa cum au demonstrat săpăturile arheologice.
Cetatea a fost refăcută de domnitorul Moldovei Petru Rareș și mai apoi cucerită de sultanul turc Suleiman Magnificul în 1538, devenind reședință de raia turcească (o unitate administrativă a Imperiului Otoman), fiind înlocuit numele cu Bender (adică port fluvial sau loc de acostare). În această perioadă cetatea a fost reconstruită în piatră și lărgită, fiind finisată în 1541. Cetatea a avut mai apoi o soartă tumultoasă, trecând în stăpânirea Imperiului Rus o perioadă până în anul 1812 când a început să își piardă din importanța strategică de altă dată.
Despre Cetatea Tighina și despre istoria ei ne povestește Cristina Rus, ghid turistic:
„Sigur, surse sunt foarte multe și chiar diferă informația în funcție de originea ghidului care ne vorbește. Dacă este un ghid din stânga Nistrului (Transnistria), acesta va prefera să zică că este o cetate care a fost construită de Suleiman Magnificul. Eu prefer să cred că aceasta este una dintre cetățile care au fost construite de către Ștefan cel Mare și Sfânt și putem să argumentăm acest fapt prin informația care confirmă că Ștefan cel Mare, pentru apărarea hotarelor din partea de est a Moldovei, construia pe malul drept al Nistrului cetăți de apărare.
Printre acestea se numără și alte cetăți, cum ar fi cetatea Hotin, Soroca, Tighina, dar și Cetatea Albă. Deci, dintre toate aceste 4 cetăți construite de Ștefan cel Mare pe malul drept al râului Nistru pentru apărare, astăzi controlate de autoritățile Republicii Moldova, rămâne a fi doar cetatea Soroca. Revenind la istoricul despre cetatea Tighina, după cum ziceam, primul ordin de a construi cetatea a venit de la Ștefan cel Mare, cu toate că bunicul lui Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, este cel care menționează pentru prima oară localitatea Tighina. Apoi, Ștefan cel Mare construiește cetatea și Petru Rareș o întărește din piatră. Mai apoi, deja în secolul 16, Suleiman Magnificul cucerește cetatea și cu fiecare cucerire și cu fiecare domnitor care se schimbă, este absolut normal ca să apară modificări.
Deci felul în care vedem noi cetatea astăzi ea nu arată exact ca pe vremea lui Ștefan cel Mare. Cu toate acestea, cetatea este inclusă în traseul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. Cetatea a fost construită din piatră de calcar cu nisip amestecat cu ouă și blană de animale. Pe vremuri nu existau alte materiale de construcție, însă aceste materiale au fost suficient de puternice și calitative încât zidurile cetății să reziste până în prezent. Unele construcții de pe teritoriul cetății nu au rezistat până astăzi, pentru că cetatea, până nu demult, a avut doar scop militar și doar în secolul XXI aceasta își deschide porțile pentru vizitele turistice. Totodată, în ultimii ani, pe teritoriul cetății este amenajat și parcul de la intrarea în Cetate.
Există turnuri de apărare. Cetatea este înconjurată din trei părți de canal, care era gol și nu era niciodată plin cu apă, pentru ca să împiedice inamicii să pătrundă cu ușurință în cetate. De cealaltă parte era malul râului Nistru, fiind o cetate construită pe malul râului, aceasta a fost mereu un loc foarte comod pentru comerț. În Evul Mediu, negustorii veneau din Marea Neagră pe râul Nistru, se ridicau până la cetate și în unul dintre spațiile cetății era organizată o piață în care veneau negustori din toate țările. Ghizii locali vorbesc despre faptul că tot pe teritoriul acestei cetăți erau și biserici sau clădiri de cult religios a diferitelor popoare care veneau în legătură cu comerțul în spațiul cetății, și ne vorbesc despre faptul că ar fi existat acolo și o biserică armenească și o biserică grecească. Ei zic, de asemenea, că ar fi existat și o moschee. Deocamdată nu există ruine care să demonstreze aceste lucruri, deci rămâne să îi credem pe cuvânt.”
Patru cetăți au fost construite de domnitorul Moldovei Ștefan Cel Mare, ca puncte de apărare pe cursul râului Nistru: Soroca, Tighina, Hotin și Cetatea Albă, cu ieșire la Marea Neagră. Istoria acestor cetăți și teritoriile lor a fost una zbuciumată de-a lungul istoriei recente, după 1812. Despre această istorie Cristina Rus ne face unele precizări:
„Cetatea Albă ca și cetatea Hotin, sunt cetăți la fel construite pe malul drept al râului Nistru, la ordinul lui Ștefan cel Mare. Astăzi, aceste două cetăți nu sunt în spațiul Republicii Moldova și acest lucru s-a întâmplat după al Doilea Război Mondial, atunci când se împart teritoriile. Ca să înțelegem mai bine de ce se întâmplă acest lucru, o să revin puțin în istorie. În 1812, atunci când Moldova noastră istorică este împărțită în două, folosind hotarul natural râul Prut. Această împărțire de teritorii are loc atât în urma războiului ruso-turc, cât și în urma războiului dintre Imperiul Otoman și Țările Române, atunci când Țările Române pierd războiul, trebuiau să ofere ceva Imperiului Otoman. În același an, în 1812, Imperiul Otoman pierde războiul împotriva Imperiului Rus și la fel Imperiul Otoman trebuia să le ofere ceva rușilor. …
Și în Basarabia încep investiții din partea Imperiului Rus, … Imperiul Rus are nevoie de un oraș pe care să îl transforme într-o capitală regională, ca să le fie mai ușor să controleze tot spațiul. Astfel, decid să aleagă localitatea Chișinău, care era un sătuc destul de mic până în acel moment. … Primul Război Mondial. Foarte multe țări europene își schimbă hotarele. … Și atunci, fiind perioada aceasta excepțională de revoluție, rușii nu reușesc să acționeze suficient de repede. Însă ei înțeleg că ei au pierdut o bucată de pământ în care în ultimii 100 de ani au investit. … de la Basarabia, care tocmai intrase în componența Uniunii Sovietice, se ia și ieșirea la mare, unde avem Cetatea Albă și Bucovina de Nord, unde avem cetatea Hotin. … Și astfel noi pierdem controlul asupra acestor două cetăți și cetatea Hotin și Cetatea Albă, care astăzi sunt în Ucraina.”