Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Braga şi bragagii din vechiul Bucureşti

Ieftin ca braga este o expresie des întâlnită și azi în discuțiile neprotocolare dintre români.

Braga şi bragagii din vechiul Bucureşti
Braga şi bragagii din vechiul Bucureşti

, 11.12.2022, 15:48

Ieftin ca braga este o expresie des întâlnită și azi în discuțiile
neprotocolare dintre români. Se referă la produse sau servicii care au prețuri
extrem de accesibile, fiind la îndemâna oricui. Originea ei se referă la
popularitatea băuturii orientale denumită bragă, foarte prizată în spațiul
românesc de-a lungul multor secole datorită gustului său dulce-acrișor, puțin
alcoolizat. Braga (sau boza, cum i se spune în limba turcă și în limbile de
origine slavă) era preferata românilor modești, mai ales a bucureștenilor care,
pe canicula din timpul verii, o consumau rece, uneori cu gheață, alteori
acompaniată de celebrii covrigi care și azi se vând la chioșcuri.

Dacă, însă,
covrigii au avut făcuți, vânduți și savurați neîntrerupt, nu același lucru s-a
întâmplat cu braga. Odată cu timpurile moderne, dar mai ales în ultima parte a
perioadei comuniste, răcoritoarea preferată odinioară de români nu prea se mai
găsea. De-abia recent, în ultimii ani, a reînceput să fie fabricată în
cantități ce pot fi comercializate, iar puținii bragagii rămași în viață au
scos la iveală vechile rețete pentru a fi preluate de bragagii mai noi.

Unul
din ei este Dragoș Bogdan care ne și schițează acum istoricul consumului de
bragă în țările române.

Pe vremuri exista expresia ieftin ca
braga, care evident că se refera la o valoare mică a produsului, dar pe de
altă parte însemna că toată lumea și o putea permite, astfel încât era foarte
populară și foarte des întâlnită peste tot în târguri. Pe ulițe erau bragagii
care veneau cu cobilița în spinare și care chiar nu pretindeau bani de fiecare
dată, ci pe uluca de la poarta casei nota câte cănițe a dat copiilor care se
jucau în stradă, spunându-le că, la un moment dat, peste câteva zile, o
săptămână, zece zile, cum considera el tatăl lor trebuia să-i dea o para.
Într-atât era de ieftină și așa de mult s-a încetățenit consumul ei, încât
bragagiul era un obișnuit al casei. În timpurile moderne, braga intră cumva în
competiție cu băuturile răcoritoare care, la sfârșit de secol XIX și început de
secol XX, încep să apară.

Erau făcute în unități de producție, mici făbricuțe
care foloseau rețetele pe care astăzi le știm foarte bine, de sucuri
răcoritoare. Ele se ambalau în mod individual în sticle de diverse mărimi. Și
atunci, a fost adoptată această manieră de a-și face reclamă a producătorilor
de băuturi răcoritoare neatinse de mână. Adică produsul lor corespundea
cerințelor sanitare. Poate de aceea braga a început să piardă teren și cumva să
intre într-un con așa de umbră. În București, mai ales, se întâmplă lucrul ăsta
și din pricina că devine capitala României Mari, intenția conducătorilor fiind
de a face din București o capitală la nivel european. Asta însemna că, pe lângă
clădirile maiestuoase, impozante, apare și ideea de a curăța străzile de o
parte a comerțului ambulant din București. De aceea, cumva, bragagii migrează
către zonele mărginașe, devin obișnuiți ai mahalalelor și rămân cantonați
acolo. După cel de-al doilea Război Mondial și instalarea puterii comuniste,
atunci când tot comerțul și producția aparțin statului, unii bragagii n-au vrut
să se înscrie în cooperativele astea de producție sau în unitățile de producție
alimentară de stat și au făcut braga mai mult sau mai puțin licit.


Spre sfârșitul anilor 1980, la București
nu mai găseai bragă decât extrem de rar, poate doar în casele bragagiilor vechi
care o făceau pentru uz propriu. Totuși, șanse să o savurezi erau mai multe la
Galați, Brăila, Turnu Severin și Giurgiu, regiuni dunărene unde etniile
fuseseră mai diversificate și schimburile culturale cu fostele provincii ale
Imperiului Otoman mai intense. Dar din ce este făcută, totuși, braga ?

Dragoș Bogdan: Ideea este că toți bragagii fac cam
același lucru, adică o băutură fermentată din cereale fierte, care apoi sunt
amestecate cu apă și un îndulcitor, fie zahăr, fie miere, cu alte cuvinte ce îi
dă mâna fiecăruia să pună băutura. Aceasta se filtrează puțin și apoi se lasă
la fermentat câteva zile. Și braga trebuie să fie dulce acrișoară și să piște
puțin la limbă, să fie un pic înțepătoare așa. Dar fiecare bragagiu și are
propria lui rețetă. De ce? Pentru că o face după gustul propriu. Dacă văd că
dacă o dată rețeta îmi iese mai bine băutura adăugând sau excluzând un produs
sau modificând o cantitate, mă străduiesc să o fac așa cum consider eu că este
cel mai bine. Și atunci rețetele nu sunt foarte stricte în ceea ce privește
braga. Braga seamănă, cam la toți bragagii are cam același gust. Oricum,
bragagii au rămas foarte puțini în țară(…) și ceea ce este important este atât
similaritatea produselor, cât și deosebirea, adică faptul că o bragă nu seamănă
una cu alta. Iar asta nu face decât să îmbogățească zestrea.


Dorind să împărtășească și cu alții
pasiunea pentru bragă, Dragoș Bogdan și-a deschis propria bragagerie într-o
zonă istorică a Bucureștiului și din dorința de a reînnoda legătură cu
gastronomia orientală la modă în trecutul capitalei.

Dragoș Bogdan: A fost o relație care s-a construit în timp pentru că braga necesită o
perioadă de adaptare, de cunoaștere și, pe măsură ce o cunoști, ți se nasc și
mai multe întrebări și mai multe curiozități. Așa încât, undeva în 2013-2014,
am făcut o cercetare în toate țările Balcanilor, cele care intrau înainte în
componența Imperiului Otoman și am căutat braga. Am căutat rețete, obiceiuri de
consum și am constatat că acolo unde am găsit-o cei cu care discutam, deși nu
le cunoșteam limba, mă tratau ca pe un frate, ca pe un cunoscut, ca pe cineva
cu care au ceva în comun. Și atunci mi-am dat seama că braga este un vehicul
care poate să ne transporte oriunde în Balcani și să ne facă să ne simțim mai
apropiați de cei pe care îi întâlnim. Ulterior, în 2016, am hotărât să îmi
deschid propria bragagerie cu propria producție de bragă pe care și astăzi o
am.


Și momentan, aici se află unul dintre
puținele localuri din București unde se poate consuma bragă artizanală, în
speranța că, în curând, vom putea rosti expresia ieftin ca braga și în sensul
ei propriu.

Bucureștiul sefard
Enciclopedia RRI duminică, 06 aprilie 2025

Bucureștiul sefard

Autodenumiți și evrei spanioli, sefarzii au sosit în capitala Munteniei după ce fuseseră alungați din Spania în 1492 și se refugiaseră în...

Bucureștiul sefard
Nicolae Iorga la radio
Enciclopedia RRI duminică, 30 martie 2025

Nicolae Iorga la radio

Nicolae Iorga (1871-1940) considerat cel mai mare istoric al românilor, a fost critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist,...

Nicolae Iorga la radio
Autoturismul Lăstun
Enciclopedia RRI duminică, 23 martie 2025

Autoturismul Lăstun

Industria auto română de dinainte de 1989 a produs și un autoturism mai puțin cunoscut, este vorba despre Dacia 500 Lăstun. A fost un proiect...

Autoturismul Lăstun
Ion Ţuculescu- interior ţărănesc (sursă foto: artsafari.ro)
Enciclopedia RRI duminică, 16 martie 2025

Pictorul Ion Țuculescu

Pictorul Ion Țuculescu (1910-1962) s-a născut la Craiova, reședința județului Dolj, din sud-estul României. A provenit dintr-o familie de...

Pictorul Ion Țuculescu
Enciclopedia RRI duminică, 09 martie 2025

Magnetofonul la Radio România

Numeroase arhive din lume sunt încă pe suport analogic iar magnetofonul este echipamentul căruia i se datorează această moștenire uriașă și...

Magnetofonul la Radio România
Enciclopedia RRI duminică, 02 martie 2025

Sculptorul Frederic Storck

În București se află unul dintre cele mai frumoase muzee-casă de artist din România: Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, casă...

Sculptorul Frederic Storck
Enciclopedia RRI duminică, 23 februarie 2025

Cazinoul din Constanța

Vă invităm să descoperiți povestea Cazinoului din Constanța, emblema celui mai mare oraș-port românesc la Marea Neagră, fondat de coloniști...

Cazinoul din Constanța
Enciclopedia RRI duminică, 16 februarie 2025

Pogromurile de la Iaşi şi București

În 2025, la început de an, se împlinesc 84 de ani de la „Pogromul de la București” din 21-23 ianuarie 1941 și 80 de ani de la eliberarea...

Pogromurile de la Iaşi şi București

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company