Societatea literară ”Junimea”, înființată la Iași în 1863, a fost una dintre cele mai importante tendințe literare, filosofice și politice din România.
În luna octombrie a acestui an a avut loc lansarea volumului „Povestea Trenului Regal” de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde. O incursiune literară în trecutul și prezentul acestui simbol al Regalității din România.
Orașele României au avut fotografii lor iar Focșaniul, reședința județului Vrancea de la Curbura Carpaților, l-a avut pe Franz Xaver Koroschetz.
Theodor Aman (1831-1891), primul mare artist clasic român, a fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietorul primei școli românești de arte frumoase de la București, alături de un alt mare artist român, Gheorghe Tattarescu.
Orice oraș mare are un kilometru 0 de unde începe simbolic și fizic măsurarea distanțelor și organizarea spațiului urban. Bucureștiul are acest kilometru 0 pe vechea stradă Colțea, de unde pare că actualul București a izvorât.
Franz Duschek (1820-1884) a fost un fotograf ceh stabilit în România, la București, între anii 1862 și 1883.
În istoria arhitecturii române, numele Cerchez este întâlnit mai des decât altele. El provine de la trei familii de români de origine armeană și a fost purtat de nu mai puțin de cinci arhitecți importanți care au fost nu doar artiști, ci și oameni ai timpurilor lor: frații Grigore P. Cerchez și Nicolae P. Cerchez, frații Grigore G. Cerchez și Artaxerxe Cerchez și al cincilea, Hristea Cerchez.
Familia Rațiu (Rațiu de Noșlac din Turda) este una dintre cele mai vechi și respectate familii nobiliare din Transilvania, cu o istorie care se întinde pe mai multe secole, având rădăcini din secolul al XIV-lea.
Dobrogea este considerată cea mai densă și mai variată provincie a României din punctul de vedere al locuirii civilizațiilor. Pe un teritoriu de 15.570 de kilometri pătrați, atât cât are Dobrogea românească, există numeroase situri arheologice și artefacte recuperate care atestă o suprapunere de culturi.
Parcul Kiseleff din capitală a devenit un model de bune practici în gestionarea parcurilor și grădinilor istorice prin proiectul „Agora Kiseleff”, găzduind evenimente interdisciplinare la finalul lunii august.
Până la apariția tiparului de la jumătatea secolului al 15-lea, considerat cea mai importantă revoluție în istoria cărții și a circulației textelor, cărțile erau obiecte puțin cunoscute. Erau prezent în mănăstiri, la curțile nobililor și la cancelariile principilor și regilor.
La începuturile sale, fotografia era folosită de instituții și de persoane private cu situație materială bună, dar ea a ajuns și la îndemâna claselor sociale medii și chiar a celor de jos după ce produsul s-a ieftinit suficient de mult.
Una dintre arterele vechi și importante din București este strada Brezoianu, una dintre cele mai bine conservate străzi din punct de vedere istoric și arhitectural.
Staterii sunt monede antice grecești din aur ori argint care s-au răspândit în întreaga Europă în secolul IV înainte de Christos.
Deși învecinată cu piața Unirii, perimetru care a suferit demolări și transformări radicale în anii comunismului, zona din spatele dealului mitropoliei din București și-a păstrat aspectul istoric, clasic, chiar originar.