Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Universul restaurării ceramicii

Muzeul Municipiului București (MMB) a prezentat la sediul din centrul capitalei de la Palatul Suțu expoziția „Universul restaurării ceramicii” – o expoziție tematică dedicată părții nevăzute a exponatelor din ceramică.

Expoziția tematică „Universul restaurării ceramicii”, la Palatul Suțu (sursa foto: Muzeul Municipiului București)
Expoziția tematică „Universul restaurării ceramicii”, la Palatul Suțu (sursa foto: Muzeul Municipiului București)

, 21.12.2024, 17:00

Obiectele din material ceramic create de meșterii olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte, ce prin formă, decor și textură, intră într-un dialog spiritual cu privitorul și sunt capabile, în prezent, ca și în trecut, să stârnească reacții de plăcere, încântare și atașament. Trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității acestora. Aici intervine restauratorul, care prin cercetare și procedee științifice de restaurare aduce înfățișarea obiectelor la forma inițială pentru a fi expuse în fața publicului.

Despre provocările pe care le întâmpină un restaurator am stat de vorbă cu expertul restaurator Mihaela Ciobanu, curatorul expoziției:

„Provocările restauratorului apar încă de la intrarea obiectelor în laboratorul de restaurare, începând de la cercetare până la finalizarea procesului de restaurare. Fiecare obiect de ceramică presupune un mod unic de abordare, în funcție de degradările care au survenit ca urmare a trecerii timpului.”

Care este responsabilitatea principală a unui restaurator de obiecte din ceramică?

„Restauratorul are o mare responsabilitate de a aplica proceduri de restaurare adecvate pentru salvarea obiectelor din ceramică.”

Ce presupune mai precis procesul de restaurare și care este scopul final al acestuia, ne spune expertul restaurator Mihaela Ciobanu:

„Acțiunea distructivă a naturii sau a omului este înlăturată de către restaurator cu răbdare, talent, seriozitate și înaltă conștiinciozitate profesională, care are menirea să redea forma, culoarea și aspectul inițial.”

Pentru a înțelege și mai în detaliu procesul restaurării ceramicii, expertul restaurator Mihaela Ciobanu ne face o scurtă trecere în revistă a pașilor acestui proces atât de migălos și delicat:

„Primul pas pe care îl face restauratorul este acela de a studia prelucrarea lutului și metode de fabricare a acestuia. De-a lungul istoriei, meșteșugul prelucrării lutului a evoluat de la modelarea manuală, folosirea roții olarului până la tehnici industriale de realizare a obiectelor din ceramică.

Pornind de la calitatea lutului, compoziția lui, tehnologia de modelare sau procesul de ardere, restauratorul poate determina metode de abordare a unor tratamente în procesul de restaurare, folosind materiale și substanțe compatibile materialului ceramic studiat. Determinarea factorilor de degradare ai ceramicii se realizează prin mai multe tipuri de investigații. Investigațiile chimice se realizează de către colegii investigatori care determină prin diverse metode, natura depunerilor care pune în pericol integritatea obiectului. Acolo unde este cazul, restauratorul studiază aceste analize și, împreună cu investigațiile fizice făcute microscopic sau macroscopic, determină starea de conservare și diagnosticul obiectului cercetat.

Activitatea profesională de restaurare se bazează pe cercetare, principii și metodologii științifice cu aplicare la toate genurile de bunuri culturale. Așa cum am spus mai devreme, prima etapă a procesului de restaurare este cercetarea, urmată de determinările fizico-chimice, stabilirea factorilor de degradare și până la starea de conservare a obiectelor.

Informațiile acumulate ne ajută la următoarea etapă, aceea de diagnosticare și propunerea unor metode adecvate de tratament. După care încep tratamentele chimice de îndepărtare a depunerilor; identificarea obiectelor acolo unde obiectul se prezintă în stare fragmentară; lipirea acestora cu adezivi specifici pastei ceramice; completarea zonelor lacunare cu materiale compatibile; integrări cromatice pe zonele completate și conservarea finală.

Din dorința de cunoaștere a metodelor și materialelor apărute în conceptul tehnicilor moderne, restauratorul are o mare responsabilitate de a ști ce să utilizeze în procesul de restaurare, astfel încât să adopte cu prudență tratamentul cel mai adecvat. În terapia procesului de restaurare a obiectului, trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității obiectelor de ceramică.”

Expoziția „Universul restaurării ceramicii” de la MMB a făcut un portret al restaurării obiectelor ceramice de patrimoniu, portret sumarizat de Mihaela Ciobanu după cum urmează:

„Restaurarea ceramicii are menirea de a păstra cât mai mult timp mărturii palpabile pentru generațiile viitoare. Scopul acestei expoziții este acela de a reda întreaga călătorie a unui obiect, de la descoperirea acestuia până la etalarea lui în vitrinele muzeului. Prin tema unică a acestei expoziții, sper ca vizitatorii să cunoască provocările restauratorilor în fața timpului necruțător.”

RadioRomaniaInternational · Club cultura 21.12.2024
Foto: Celula de Artă
Club Cultura sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Book.art.est

Anul 2025 începe cu lansarea proiectului cultural „Book.art.est” – o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca...

Book.art.est
“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat
Club Cultura sâmbătă, 11 ianuarie 2025

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat

Cu experiență în proiecte sociale și cinematografice de impact, regizoarea Ruxandra Gubernat reușește să surprindă cu empatie felul în care...

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat
Afiş Moromeții 3
Club Cultura sâmbătă, 04 ianuarie 2025

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda

Moromeții 3, în regia lui Stere Gulea, a fost unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului trecut și a încheiat o trilogie unică...

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda
Foto: mnir.ro
Club Cultura sâmbătă, 28 decembrie 2024

Expoziția „Eikon” la MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă începând cu finalul lunii noiembrie expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe...

Expoziția „Eikon” la MNIR
Club Cultura sâmbătă, 14 decembrie 2024

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus

Unică pe piaţa de carte din România, Editura Casa Radio valorifică principalul patrimoniu de bunuri media din spaţiul autohton, indiferent că...

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus
Club Cultura sâmbătă, 07 decembrie 2024

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy

Prestigiosul premiu i-a fost acordat pentru machiajul realizat pentru serialul Wednesday, regizat de Tim Burton, produs de Netflix și filmat în...

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy
Club Cultura sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” de la Casa Filipescu-Cesianu din capitală,...

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX
Club Cultura sâmbătă, 23 noiembrie 2024

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București

Producția este realizată de către un grup de artiști europeni condus de regizoarea Ioana Păun. Ioana Păun este o regizoare ce își centrează...

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company