„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, la Festivalul de Film de la Tallinn
Filmul Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric/Snowing Darkness semnat de Gabriel de Achim a avut premiera mondială în selecția competițională Rebels With A Cause.
Corina Sabău, 15.01.2022, 17:03
Filmul Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric/Snowing Darkness semnat de Gabriel de Achim a avut premiera mondială în selecția competițională Rebels With A Cause din cadrul celei de-a 25-a ediții a PÖFF – Tallinn Black Nights Film Festival, care s-a desășurat la sfârșitul lunii noiembrie. Festivalul a cărui primă ediție a avut loc în 1997 în capitala estoniană este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinema-ului din Europa, cu una dintre cele mai vizibile secțiuni competiționale din regiune. Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric este produs de Mandragora, iar lansarea sa în cinematografele din țară este programată pentru prima parte a anului.
Am vorbit cu Gabriel Achim despre traseul complicat al celui de-al treilea lungmetraj al său, Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric: „Din păcate, trăim vremuri care ar trebui să ne întoarcă spre lucrurile esențiale, să ne ajute să prețuim mai mult timpul, să căutăm mai mult calitatea. Însă nu s-a întâmplat asta, s-a produs o diluare a valorilor, iar artele par să devină tot mai inutile, pentru că oamenii se îndepărtează ușor ușor de ele.
Aș putea spune că „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” este un film realizat aproape independent, finanțarea foarte mică nu ne-a permis nici echipă mare, nici foarte mulți actori. Dar sunt obișnuit cu acest lucru și până la urmă lucrurile s-au legat pentru că am reușit să fac un film care îmi place foarte mult.
Înainte de a începe lucrul la filmul ăsta aveam un proiect care primise finanțare prin programul Media al UE, avea coproducător francez, luase câteva premii internaționale de dezvoltare prin circuitul festivalier. Era un proiect care părea să fie cel de-al treilea lungmetraj făcut de mine.
Din păcate, n-am reușit să obțin finanțare din România și mi-am dat seama că n-are sens să mai aplic la Centrul Național al Cinematografiei. Am avut atunci o discuție cu regizorul Cristi Puiu, care, văzându-mă destul de disperat din cauză că nu reușesc să merg mai departe cu proiectul respectiv, m-a sfătuit să scriu un scenariu pornind de la situația asta în care mă aflam. Mai erau două săptămâni până la momentul în care trebuia să aplic, dar m-am mobilizat și am scris scenariul respectiv împreună cu Cosmin Manolache, cu care colaborez de obicei. Când am montat filmul am mai renunțat la niște lucruri pe care le aveam în scenariul inițial, pentru că ar fi ieșit prea complex, prea setat pe ideea asta de a-l provoca pe spectator, de a-l face să iasă din starea lui de confort. Cred că dacă îl lăsam în forma respectivă aș fi îndepărtat prea mulți spectatori. Și atunci m-am repoziționat.
A ieșit un film tot o structură complexă, dar una mai prietenoasă și mai aproape de intențiile mele, care chiar dacă îi va solicita pe spectatori, va împărtăși ce mi-am propus să transmit. Pot spune că am suplinit lipsa banilor prin entuziasmul echipei. Am avut și o scenografă excepțională, Ana Gabriela Lemnaru, de asemenea, o echipă foarte profesionistă cu care lucrez și la serialul Las Fierbinți.”
„Snowing Darkness” / „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” relatează întâmplările prin care trece Teo, un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui regizor care pune în scenă o piesă de teatru despre drama pe care o trăiește după moartea fetiței lui, în urma unei boli incurabile. Pe măsură ce înaintează, povestea compusă din cinci variante de lucru, scoate la suprafață episoade incerte, la limita dintre viață și ficțiune, accentuând dilemele.
Gabriel Achim: „Este o poveste foare complexă. De fapt, este un film făcut din 5 povești, sunt 5 actori care joacă roluri diferite, iar singurii care ne însoțesc permanent pe toată durata poveștii sunt personajul principal și fetița lui. Ceilalți actori joacă mai multe roluri, cum spuneam este o poveste complexă, pe care este dificil să o rezumi în câteva cuvinte. Înăuntrul nostru este mereu întuneric, iar în întuneric ai mereu surprize. Și așa este și filmul ăsta, cu multe surprize, uneori te poate face să-ți fie teamă, alteori te poate face să râzi.”
Alături de Bogdan Dumitrache, interpretul rolului principal, din distribuția filmului mai fac parte actorii Anca Androne, Luiza Gherghinescu, Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos și Silvana Mihai. Scenariul este semnat de Gabriel de Achim și Cosmin Manolache, imaginea de Adrian Iurchevici iar producătorii filmului sunt Anca Puiu și Smaranda Zărnoianu. Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Dacin Sara și al Societății Române de Televiziune, filmul este distribuit în România de Iadasarecasa. Gabriel Achim este cunoscut pentru lungmetrajele Ultima zi (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, TIFF), Visul lui Adalbert (Premiul Gopo) și pentru popularul serial de televiziune Las Fierbinți..