Solo Show – Eugen Raportoru
În lunile aprilie și mai, între sărbătorile pascale catolice și cele ortodoxe, la Galeria CREART din București, are loc o expoziție a artistului vizual Eugen Raportoru, „Resurecție” – o expoziție instalație curatoriată de Daniela Sultana.
Ion Puican, 20.04.2024, 08:55
În lunile aprilie și mai, între sărbătorile pascale catolice și cele ortodoxe, la Galeria CREART din București, are loc o expoziție a artistului vizual Eugen Raportoru, „Resurecție” – o expoziție instalație curatoriată de Daniela Sultana. Cromatica lucrărilor, griurile deja consacrate ale artistului, alături de componente subtile, prezintă măsura unui artist cu o personalitate complexă. Despre expoziție ne vorbește curatoarea Daniela Sultana:
„Bine ați venit la vernisajul expoziției personale a artistului vizual Eugen Raportoru, expoziție care are loc la CREART, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Cum am obișnuit publicul, cel puțin de un an încoace, încercăm să legăm tematica expoziției de sărbătorile sau de anumite perioade din an. Expoziția de față este dedicată sărbătorilor pascale. Se întinde între Paștele catolic și cel ortodox. Este o expoziție instalație, așa cum am conturat specificul programului expozițional de la Galeria CREART. Sunt doar trei lucrări de mari dimensiuni, pictură, fiecare reprezentând o cruce, cum a fost în Biblie, Răstignirea pe Golgota a lui Iisus și a celor doi tâlhari. … Fiind o ocazie sobră, o ocazie care își are punctul de inspirație în Biblie. De data aceasta a venit cu o propunere pe măsură. Dacă în instalațiile anterioare erau foarte multe elemente, foarte multă culoare, de această dată avem o expoziție monocromă, minimalistă. Doar trei lucrări, doar trei culori, nonculori, alb, negru și gri.”
La vernisajul expoziției, atmosfera din cadrul Galeriei CREART a fost completată de mirosul tămâiei din spațiul expozițional, un ingredient olfactiv purificator. A fost aceasta intenția organizatorilor? Daniela Sultana ne răspunde:
„Bineînțeles, este elementul pe care l-a propus artistul ca să completeze olfactiv conceptul artistic. Se știe că a avut până acum instalații legendare, care una dintre ele a fost achiziționată de Muzeul de Artă Contemporană, alta a fost prezentată la ICR Londra, la Muzeul Țăranului, la Bienala de la Veneția, cea de-a 59 a ediție. Și prin proiectul de față, Eugen Raportoru își continuă această practică a sa, în care oscilează între pictură, pictura care l-a consacrat, în cromatica deja semnătură, cu griurile sale emblematice, și instalație.”
Daniela Sultana, curatoarea expoziției „Resurecție”, ne creionează pe scurt, pentru cei care încă nu îl cunosc, un portret al artistului vizual Eugen Raportoru:
„Pentru a face o introducere, o încercare de introducere a artistului vizual Eugen Raportoru, putem spune că anul acesta a fost decorat de către președintele României cu Ordinul Meritul Cultural. Este cetățean de onoare. Este absolvent UNARTE, cu o licență și un master. Este membru UAP, încă din 2010. A primit din partea Uniunii premiu pentru pictură în mai multe rânduri și este un artist foarte activ, cu o activitate expozițională vastă, un număr impresionant de expoziții personale și de grup, participări la bienale, la saloane, la târguri de artă locale, Art Safari, Salonul de Artă Contemporană, în cadrul Muzeului Țăranului Român, la Muzeul de Artă Contemporană.
De asemenea, are și în afara țării o prezență destul de susținută, în Academia Regală de Arte din Londra, Vatican sub egida UNESCO, Muzeul Etnic din Oslo și Stockholm și la mai toate muzeele din țară, muzeul Municipiului București, Muzeul Literaturii, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, la Brukenthal a expus, de asemenea, Muzeul de Artă din Galați, la Muzeul de Artă din Constanța, la Târgu Jiu, la Muzeul Județean Gorj și, bineînțeles, în numeroase centre și galerii de artă contemporană.”
La finalul dialogului nostru, curatoarea Daniela Sultana, de la Galeria CREART, ne prezintă pe scurt proiectele la care lucrează și ce pregătește pentru publicul iubitor de artă în perioada care urmează:
„În continuare la Galeria CREART avem un proiect în cadrul Romanian Design Week. Este iarăși o expoziție instalație a unui designer român vestimentar recunoscut internațional. Este vorba de Dorin Negrău. În continuare avem, firește, expoziții personale, având în vedere dimensiunile galeriei noastre. Ne-am concentrat pe solo show-uri cu tendință istalaționistă. Și în plan internațional am, de asemenea, o expoziție în cadrul ICER, la Veneția.”