Regina Maria
Maria Alexandra Victoria, aleasa, la varsta de 17 ani, spre a fi viitoarea regina a Romaniei (a devenit regina in 1914), s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii
România Internațional, 20.07.2013, 07:10
Venea din Anglia, era jumatate rusoaica, jumatate englezoaica, cu mari descendenti – tarul, regina Victoria. Si vine aici, intr-un fel de “trei judete de Lehliu Gara”, intr-o lume complet straina, in care n-a inteles nimic. Dar chiar si in inceputuri gasim premisele a ceea ce a fost Regina Maria mai tarziu” – afirma scriitorul si analistul Stelian Tanase, presedintele Fundatiei “Orient Expres”.
Maria Alexandra Victoria, aleasa, la varsta de 17 ani, spre a fi viitoarea regina a Romaniei (a devenit regina in 1914), s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Coburg-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei.
Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este de parere ca: Aceasta femeie tanara, venita in Romania, intr-o tara despre care habar nu avea, a reusit sa se impuna, avand o personalitate deosebita si a contribuit foarte, foarte mult ca regele Ferdinand sa porneasca razboiul alaturi de ceilalti aliati si sa infranga, intr-un fel, dorinta defunctului Carol I, care, pana in 1914 aliase Romania cu Puterile Centrale.”
Regina a fost supranumita “Mama ranitilor” sau “Mama soldat”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi mondial, cand mergea pe front, in bataia gloantelor, dar si in spitale, unde alina suferintele soldatilor.
Dinu Zamfirescu: “Sa nu uitam rolul foarte important pe care l-a avut in legatura cu Conferinta de Pace de la Versailles (1919), dar nu atat acolo, cat influentele pe care le-a avut mai tarziu, in Statele Unite, unde, desigur, trebuie sa spunem ca presedintele Wilson al Statelor Unite nu era chiar favorabil Romaniei.”
Referindu-se la aceasta perioada, istoricul Ion Bulei tine sa precizeze: Maria este cea care sta de vorba cu Clemenceau, care-i spunea: Eu imi scot palaria in fata poporului roman, dar in fata oamenilor sai politici imi pun palaria la loc – cand ii spunea Mariei asa ceva, ea ii raspundea: Nu ne cunosti bine, domnule Clemenceau!” (Precizare: senatorul Georges Clemenceau a reprezentat Franta la Conferinta de Pace de la Versailles). Maria este cea care mijloceste o intalnire intre Bratianu si Wilson, avand rol de traducator, caci Wilson nu stia franceza, iar Bratianu nu stia o iota engleza. Maria a fost atunci la Paris un personaj extrem de important pentru romani.”
Pe langa acestea, Regina Maria s-a implicat in viata culturala si artistica din Romania acelor ani, fiind legata sufleteste de doua locuri, carora le-a imprimat o amprenta ce se poate vedea si astazi si despre care spunea: Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea.”
Se spune ca Balcicul (localitate aflată în nord-estul Bulgariei) l-a descoperit cu ajutorul pictorului Alexandru Satmari (1872-1933), care a insistat ca Regina sa mearga acolo, in 1924. Un an mai tarziu avea sa inceapa constructia domeniului de la Balcic. Istoricul Ion Bulei precizeaza: Balcic nu este numai un palat pe care l-a facut Maria. Acolo este si o biserica – Stella Maris -, unde a fost inima ei. La Balcic a facut o gradina de cactusi care si astazi este cea mai mare din Europa. Practic, a ridicat acest oras. Pentru ca a vazut in el ceea ce au vazut si pictorii – un oras unde lumina se schimba cam la doua ore, schimbare surprinsa pe panzele lor.”
Primaria i-a improprietărit pe artistii care veneau vara la Balcic si pictau, iar acestia incep a-si construi case. Regina Maria a fost o persoana fascinanta, cu un stil propriu de viata, stil pe care l-a imprimat si domeniului sau de la Balcic. A colectionat si a creat lucrari artistice si si-a decorat interioarele si exterioarele cladirilor in care a locuit, fiind unul dintre promotorii curentului Art Nouveau. In 1933, cand isi intocmeste testamentul, Regina Maria cere ca, dupa moartea sa, inima sa îi fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul Marii Negre – Stella Maris, iar corpul sa-i fie ingropat la Curtea de Arges, langa sotul sau, Ferdinand si alaturi de ceilalti membri ai familiei regale. Inima reginei Maria se află în prezent la Muzeul Naţional de Istorie a României. Intelegand pe deplin rolul si misiunea ei in acele timpuri, cand s-a remarcat printr-o deosebita implicare in directia promovarii Romaniei, Regina Maria si-a scris memoriile din perioada 1914-1936. Redactate in limba engleza, au vazut lumina tiparului in intervalul 1934-1936 sub titlul Povestea vietii mele. Ulterior au fost traduse si in limba romana.
Printre randuri transpare dorinta de a obtine respectul poporului sau. Maria a dorit sa fie iubita si a si fost. Ion Bulei: Cuvintele Mariei din testament: Nu va judec, eu v-am iubit.” Este ceea ce ii si tradeaza profund fiinta ei apropiata mult si transformata intr-o romanca foarte convinsa”.
In biografia Reginei Maria se afla si un gest care intregeste personalitatea sa unica: la 26 martie 1926, de Bunavestire, Regina Maria a trecut la ortodoxism. Regina Maria a facut pentru poporul roman cat sute de diplomati, ministri sau presedinti.