Proiectul BESTIAR
Compania de teatru independent Vanner Collective este cunoscută pentru inițiativele sale originale din zona culturală a României, transpunând teme sociale arzătoare în spectacole de teatru.
Ion Puican, 28.09.2024, 12:00
Cel mai nou proiect este „Bestiar. Bun de consum”, co-finanțat de Primăria Municipiului București. Proiectul deschide discuția despre tensiunea îngrijorătoare dintre nevoia adolescenților de individualitate și presiunea de a se conforma pe care o exercită societatea și mediul online, rețelele sociale. Despre sursele de inspirație ale proiectului am stat de vorbă cu Anca Spiridon, PR Cultural:
„Sursa de inspirație a piesei de teatru și, ulterior, a spectacolului „Bestiar”, cea mai nouă producție Vanner Colective, au fost provocările tinerilor din zilele noastre, mai ales când vine vorba de prezența lor pe rețelele sociale, de presiunea pe care o pun modelele de comportament, de aspect fizic și de succes pe care acestea le propun. Iar astfel, tinerii, cum spuneam, se simt presați să se conformeze unor repere care nu sunt nici ale lor, care sunt deosebit de arbitrare, care-s deosebit de rigide și care nu le permite să își exprime nici individualitatea, nici personalitatea, nici autenticitatea, ci mai degrabă să intre într-o zonă de conformism. În zilele noastre, mi se pare evident că tensiunea dintre nevoia de exprimare a celor de toate vârstele, dar mai ales a tinerilor, și presiunea de a se alinia unor standarde vine foarte mult în mediul online și pe rețelele sociale, care promovează niște modele de comportament, de aspect fizic, de succes, care nu sunt ale noastre, ale tuturor. Și cu precădere, am vrut să adresăm prezența în online și riscurile cu care vine aceasta.”
De ce a ales Vanner Collective acest subiect, ne spune Anca Spiridon:
„Echipa Vanner a găsit necesar să deschidă această discuție, căci deschid frecvent discuții dificile în proiectele pe care le propun, pentru a le arăta celor din public, mai ales celor de vârste mai fragede, că ne-am confruntat cu toții la un moment dat cu presiunea societății, indiferent de alegerile pe care le-am avut de făcut. Fie că a fost vorba de facultatea pe care o s-o urmăm, de cariera în care să perseverăm, de un stil de viață, de un mod în care arătăm și de alegerile noastre în general. Am vrut să creăm cu acest proiect, cu acest spectacol „Bestiar”, un spațiu sigur în care aceștia să se exprime, să vadă că nu sunt singuri și, de ce nu, să se simtă mai confortabil să-și exprime individualitatea.”
Cum s-a desfășurat proiectul „Bestiar”? Care au fost metodele de căutare și exprimare artistică folosite în proiect? Despre acestea ne vorbește tot Anca Spiridon, PR Cultural:
„Pe durata proiectului am derulat o serie de ateliere și de focus grupuri cu adolescenți și cu tineri, și cumva feedback-ul pe care l-am primit de la ei a fost că, într-adevăr, societatea pare că le cere destul de mult conformism. Au impresia că sunt mai ușor de gestionat, că e mai bine să fie docili decât dacă își exprimă părerile, dacă își exprimă personalitatea. Și asta ne-a întărit credința că am deschis o discuție bună și că putem să oferim un context în care individualitatea să se exprime. Am folosit metafora animalelor de sacrificiu, poate de sacrificiu a sinelui, a personalității, tocmai ca punct de pornire pentru a explora stereotipurile și conformismul. Echipa Vanner a pornit de la ideea că atunci când te conformezi, pierzi o parte din tine, pierzi ce ai putea să devii. Pierzi tribul, turma care-ți aparține de fapt când ți se spune să te aliniezi la norme și la standarde.”
În finalul discuției noastre, Anca Spiridon ne-a vorbit despre spectacolul de teatru „Bestiar”, spectacol ce a reprezentat finalitatea întregului proiect:
„Spectacolul „Bestiar” are la bază un text dramatic nou, scris de Raluca Mănescu și Denisa Nicolae, co-fondatoarea Vanner Colective. Tot Denisei Nicolae îi aparțin conceptul și direcția scenică și în echipă fac parte colaboratori cu tradiție ai Vanner Colective, dar echipa de actori care vor putea fi văzuți în „Bestiar” sunt toți actori foarte tineri. Prin „Bestiar” echipa Vanner Colective și-a dorit să se apropie de tineri, să vorbească despre problemele lor specifice și să intre cu aceștia într-un dialog susținut. De asemenea, și-a propus să prezinte provocările lor publicului, care poate nu a trecut prin ele, nu a trecut prin ele în forma din zilele noastre, cu toată presiunea de pe social media, sau poate nu și le mai amintește: părinți, profesori, prieteni.”