Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pianistul Horia Mihail

Cunoscutul pianist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Horia Mihail, a participat la mijlocul lunii octombrie la Festivalul internaţional de muzică clasică de la Ushuaia -Argentina...

Pianistul Horia Mihail
Pianistul Horia Mihail

, 23.11.2013, 08:20

Cunoscutul pianist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Horia Mihail, a participat la mijlocul lunii octombrie la Festivalul internaţional de muzică clasică de la Ushuaia -Argentina, unde a reprezentat România cu un recital care a cuprins programul turneului naţional Pianul călător organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo, pentru a treia oară în acest an.



Horia Mihail, un muzician al cărui stil elevat cucereşte publicul la fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale.



Absolvent al Colegiului de Matematică şi Fizică „Andrei Saguna” din Braşov, Horia Mihail a studiat pianul în cadrul Academiei de Muzică de la Bucureşti cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universităţii din Illinois, SUA. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obţinând, în 1995, diplomele de absolvire şi de masterat. În 1999, a primit şi „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.



În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social – Pianul călător, Flautul de aur, Vioara lui George Enescu la sate şi Duelul viorilor.



La Ushuaia, recitalul oferit de cunoscutul pianist român pe 15 octombrie, a avut loc în sala de concerte a Hotelului Arakur, aflat în cel mai sudic oraş din lume.



Recitalul a inclus 3 piese reprezentative ale compozitorului Ludwig van Beethoven, şi anume Patética, Sonata lunii şi Appassionata. Interpretarea artistului a fost foarte apreciată de către publicul prezent, care a manifestat un real interes şi l-a aclamat minute în şir pe pianistul român.



Deplasarea în Argentina a pianistului Horia Mihail, a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României la Buenos Aires şi al Radio România. Iată ce declara Horia Mihai în ajunul plecării spre meleaguri sudamericane:



“Este pentru prima dată când trec Ecuatorul în calitate de muzician sau în calitate de turist, n-am mai făcut acest lucru, este o premieră pentru mine, m-am dus în Argentina, la Buenos Aires, unde voi cânta un recital solo, apoi iarăşi voi zbura câteva ore la capătul pământului, adică la Ushuaia, cel mai sudic oraş din lume, oraş care găzduieşte un Festival Beethoven unde am fost invitat să cânt un recital. Programul pe care l-am cântat în România atâta vreme, iată va fi auzit de melomani şi nu numai din Argentina, lucru care mă bucură nespus, fiindcă va fi al 5 lea continent pe care îl descopăr din punct de vedere muzical. Va fi o călătorie interesantă şi sper că voi veni cu poveşti frumoase de acolo.”



Festivalul Internaţional de Muzică Clásică de la Ushuaia (desfăşurat între 5 şi 19 octombrie 2013) s-a aflat anul acesta la cea de a noua ediţie, organizată de producătorul “Festspiele”. Să-l ascultăm din nou pe pianistul Horia Mihail, cu primele sale impresii după ce a păşit pentru prima oară pe continentul sudamerican, mai precis în Patagonia, unde, aşa cum ne-a spus, este…:



“….un peisaj absolut incredibil, deşi frigul acesta al Patagoniei timp de 48 de ore şi-a pus puţin amprenta pe vocea mea, concertele acestea au fost foarte bune, este un public ciudat aici, foarte zgomotos, nu în timp ce se cânta, ci în timpul aplauzelor, se manifestă aşa cum îmi imaginam eu că se manifestau spectatorii de operă în urmă cu 100-150 de ani când le plăcea, sau cel puţin aşa mi-a lăsat impresia.”



Înaintea concertului din Ţara de Foc, Horia Mihail a concertat la Buenos Aires, în 13 octombrie, în Salonul de Cameră al Centrului Cultural Uzina de Artă” (“Usina del Arte”) din capitala argentiniană, spaţiu cultural de referinţă în peisajul cultural argentinian,construit, aşa cum indică şi numele, pe locul unei foste uzine, cu sprijinul guvernului oraşului Buenos Aires.



Sena Latif, Insărcinata cu afaceri a României în República Argentina, a subliniat importanţa domeniului cultural în relaţiile bilaterale româno-argentiniene, care dispun de un imens potenţial pentru a consolida diálogul între cele două naţiuni şi pentru a facilita o mai bună cunoaştere reciprocă. Iată ce declara Horia Mihail, la finalul turneului său în Argentina, unde a ridicat publicul în picioare, fiind ovaţionat minute în şir:



“La Buenos Aires am cântat într-un spaţiu relativ nou, se cheama Usina del Arte, este un complex care cuprinde două săli de concert, spaţii expoziţionale, o groază de alte atracţii culturale, este construit într-o fostă uzină, cum spuneam. Eu am cântat într-una din aceste săli, Sala de muzică de cameră, care are o capacitate de aprox. 300 de persoane, am fost foarte plăcut surprins să văd că sala s-a umplut. Acest concert a fost organizat cu sprijinul Ambasadei României în Argentina. Am întâlnit câţiva dintre foarte puţinii români din comunitatea din Argentina, marea majoritate au fost argentinieni şi din corpul diplomatic, iar aseară am cântat în acest festival la capătul lumii, în Ushuaia, aşa le şi place să se numească acest loc, El fin del mundo. Festivalul se află la cea de a 9 a ediţie, anul acesta compozitorul vedetă a fost Beethoven, lucru care s-a potrivit perfect cu programul meu. Aseară am cântat programul pe care l-am prezentat şi în Pianul Călător. Insă în această perioadă se interpretează la Ushuaia, în faţa unui public numeros pentru numărul de locuitori ai oraşului, aprox. 60.000, iar concertele strâng între 300 şi 6 – 700 de spectatori, se cântă toate simfoniile de Beethoven, un lucru drăguţ.”



Aşa cum spuneam, Horia Mihail are o importantă traiectorie internaţională. In calitatea sa de Preşedinte al Asociaţiei Culturale Accendo, desfăşoară o intensă activitate de conducere, organizând cinci turnee MusicON ale Tríoului Pianul Românesc, trei turnee Stradivarius şi, în colaborare cu Radio România Cultural, turneele naţionale Pianul călător şi Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri. Recent, s-a aflat la Chişinău, pentru un concert dedicat centenarului compozitorului polonez Witold Lutoslawski, iar la sala Radio din Bucureşti a cântat sub bagheta dirijorului canadian Julian Kuerti.

Foto: Celula de Artă
Club Cultura sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Book.art.est

Anul 2025 începe cu lansarea proiectului cultural „Book.art.est” – o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca...

Book.art.est
“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat
Club Cultura sâmbătă, 11 ianuarie 2025

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat

Cu experiență în proiecte sociale și cinematografice de impact, regizoarea Ruxandra Gubernat reușește să surprindă cu empatie felul în care...

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat
Afiş Moromeții 3
Club Cultura sâmbătă, 04 ianuarie 2025

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda

Moromeții 3, în regia lui Stere Gulea, a fost unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului trecut și a încheiat o trilogie unică...

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda
Foto: mnir.ro
Club Cultura sâmbătă, 28 decembrie 2024

Expoziția „Eikon” la MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă începând cu finalul lunii noiembrie expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe...

Expoziția „Eikon” la MNIR
Club Cultura sâmbătă, 21 decembrie 2024

Universul restaurării ceramicii

Obiectele din material ceramic create de meșterii olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte, ce prin formă, decor și...

Universul restaurării ceramicii
Club Cultura sâmbătă, 14 decembrie 2024

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus

Unică pe piaţa de carte din România, Editura Casa Radio valorifică principalul patrimoniu de bunuri media din spaţiul autohton, indiferent că...

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus
Club Cultura sâmbătă, 07 decembrie 2024

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy

Prestigiosul premiu i-a fost acordat pentru machiajul realizat pentru serialul Wednesday, regizat de Tim Burton, produs de Netflix și filmat în...

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy
Club Cultura sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” de la Casa Filipescu-Cesianu din capitală,...

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company