„Miracol”, un nou film în regia lui Bogdan George Apetri
Miracol, cel mai nou film regizat de Bogdan George Apetri, rulează în peste 40 de cinematografe din 20 de orașe din România.
Corina Sabău, 05.03.2022, 15:07
„Miracol”, cel mai nou film regizat de Bogdan George Apetri, rulează în peste 40 de cinematografe din 20 de orașe din România. „Miracol” îmbină intensitatea unei drame și tensiunea unui thriller psihologic cu suspansul și intriga atent construită a unui film polițist și îi are în rolurile principale pe Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu. După „Neidentificat”, câștigătorul trofeului ANONIMUL 2021, „Miracol” este a doua parte a unei trilogii a cărei acțiune se petrece în Piatra Neamț, orașul natal al regizorului Bogdan George Apetri, stabilit în America de mai bine de 20, profesor de regie la universitatea Columbia, în New York. Împărțit în două capitole, „Miracol” o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (interpretată de Ioana Bugarin) care iese din mănăstire pentru a merge la spitalul din orașul vecin.
A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei, care-i reface drumul pas cu pas. Investigația lui aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol. Am vorbit cu Bogdan George Apetri despre legătura dintre filmele care compun această trilologie și despre receptarea filmului Miracol, care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (1-11 septembrie 2021), marcând și prima participare din ultimii 12 ani a unui lungmetraj românesc în secțiunea competițională Orizzonti.
„Este o trilogie, dar nu este neapărat o trilogie tipică, în care filmele au legătură unele cu altele, astfel că cei care n-au văzut Neidentificat pot vedea Miracol și vor înțelege povestea. Poveștile nu sunt foarte legate unele de altele, n-au o legătură foarte strânsă, sunt chiar separate. Este vorba însă de același univers, unele personaje principale dintr-un film devin secundare în celălalt, în felul acesta am gândit trilogia, ca fiind alcătuită din trei filme separate ca narațiune dar făcând parte din același univers. Mi-a venit această idee citind Comedia Umană de Balzac care, după cum știți, este alcătuită dintr-o serie de cărți cu povești separate dar cu personaje pe care le regăsim în mai multe dintre aceste volume. Așa mi-a venit ideea, care mi s-a părut foarte bună. Nu e vorba nici de un serial TV, dar nici de niște filme complet independente, pentru mine este un experiment foarte interesant, același oraș apărând în trei filme și orașul acesta devenind un personaj în sine.
Practic, un film este o rescriere continuă. Ai o idee, o dezvolți, apoi scrii scenariul, ajungând la a doua, a treia versiune, uneori poți ajunge la 10 versiuni. Iar când ești pe platou rescrii din nou, pentru că abia atunci ești față în față cu actorii, cu adevărul poveștii. La montaj urmează altă rescriere, plus că urmează mixajul sonor, foarte important și el pentru poveste, cel puțin eu așa văd lucrurile, chiar alegând sunetul de fundal rescrii cumva filmul, încărcându-l cu o nouă emoție. Așa că asta înseamnă un film, o continuă rescriere, seamănă mult cu procesul de scriere al unei cărți, cine știe, poate voi scrie și o carte în viitor. Evident că sunt diferențe ca proces, dar sunt și multe asemănări între realizarea unui film și scrierea unei cărți. Și foarte important pentru un regizor este alegerea unei idei, a unei povești cu care să poată trăi câțiva ani, care să-l preocupe în tot acest timp. Ideea filmului Miracol mi-a venit în 2018 și în vara lui 2019 deja filmam la Piatra Neamț, am avut norocul să filmez înainte de pandemie, dar ghinionul să-l lansăm în pandemie. . Post-producția ambelor filme, Neidentificat și Miracol, a fost realizată în Cehia, la studiourile Barrandov, unde am lucrat cu o echipă senzațională.”
„Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a fost elogiat în presa străină, după premiera de anul trecut în cadrul secțiunii competiționale Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, dedicată filmelor care reprezintă cele mai noi și expresive tendințe din cinematografia internațională. Publicația Variety concluziona că „Miracol” a fost „unul dintre cele mai bune filme din cadrul Festivalului de la Veneția”. Bogdan George Apetri a participat la premiera filmului și a fost însoțit de mare parte din echipă. „M-am bucurat pentru că la Veneția a fost prezentă mare parte din echipă. Au fost prezenți la premiera mondială actorii principali, producătorul Oana Iancu, directorul de casting Cătălin Dordea, m-a bucurat enorm că acești oameni din echipa cu care am lucrat din greu au fost prezenți la Veneția. A fost o împlinire sufletească foarte mare și echipa s-a bucurat de succesul filmului. Iar acum, la lansarea filmului, mă bucur să fiu în țară pentru că așa voi putea paricipa la multe proiecții.”
Alături de Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu, din distribuția filmului „Miracol” mai fac parte Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Călin, Cătălina Moga, Olimpia Mălai, Vasile Muraru și Mircea Postelnicu. Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu, scenografia a fost realizată de Mihaela Poenaru, costumele sunt semnate de Liene Dobrāja, iar de machiaj s-a ocupat Bianca Boeroiu. Filmul este produs de Oana Iancu și Bogdan George Apetri prin noua lor casă de producție THE EAST COMPANY PRODUCTIONS. Proiectul a participat la secțiunea Works in Progress din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest în anul 2020.