„Galeria terapiilor” pentru copiii cu nevoi speciale
În perioada 24-26 mai, în orașul Brașov are loc evenimentul „Galeria terapiilor: inspirație pentru șansa copiilor cu nevoi speciale”, ediția a 3-a.
Ion Puican, 18.05.2024, 10:07
În perioada 24-26 mai, în orașul Brașov are loc evenimentul „Galeria terapiilor: inspirație pentru șansa copiilor cu nevoi speciale”, ediția a 3-a. Evenimentul este organizat de asociația „Albert și zâmbete” și își propune să creeze un spațiu unde familiile și specialiștii, terapeuții și speakerii motivaționali să comunice, să facă schimb de idei și să se conecteze pentru un viitor mai bun și mai incluziv pentru copiii cu nevoi speciale.
Am stat de vorbă cu organizatorul evenimentului, președintele asociației „Albert și zâmbete”, Endre Csato:
„„Galeria Terapiilor” este un eveniment dedicat familiilor cu copii cu nevoi speciale și terapeuților, specialiștilor în educație care au un preocupări în această zonă. Este vorba de un eveniment de informare, de conectare, cu multă energie pozitivă și cumva emoție pură, care să dea încredere acestei comunități că merită să investească în acești copii, că ei merită să își atingă potențialul pe care îl au și că pentru asta noi toți suntem cumva aici să-i ajutăm.”
Unde se va desfășura evenimentul și cum poate participa publicul interesat de acest subiect? Ne spune Endre Csato:
„Evenimentul „Galeria Terapiilor” se va desfășura în Brașov, în perioada 24-26 mai, în cadrul comunității Coresi. Înscrierea la acest eveniment, atât în format fizic, cât și pentru varianta de vizionare online pe platformă, se va face pe galeriaterapiilor.ro.”
Care a fost feedback-ul celor două ediții ale proiectului „Galeria terapiilor” desfășurate până acum?
„Feedback-urile primite de la participanții și de la speakerii edițiilor anterioare ne-au încurajat să continuăm acest demers, pentru că toată lumea a simțit că în cadrul acestui eveniment există, pe lângă informație, pe lângă conectare cu familii și cu specialiști, pe lângă multe alte experiențe legate de activități, există acea energie pozitivă, există acea încredere că merită să facem tot efortul pentru acești copii, să îi ajutăm ca ei să devină mai buni, să devină o formă cât mai aproape de potențialul lor maxim și de a ne bucura de acest drum către acest obiectiv, pentru, bineînțeles, integrarea lor cât mai bună și valorizarea lor în societate.”
Care este nevoia societății românești de azi, în legătură cu copiii cu nevoi speciale și familiile lor? Ne spune președintele asociației „Albert și zâmbete”, împărtășind inclusiv din experiența vieții sale alături de fiul său, un copil cu nevoi speciale. Endre Csato:
„Nevoia pe care o simțim în societate, în acest domeniu este faptul că aceste diagnostice sau un diagnostic pe care un copil, la naștere sau ulterior, îl primește, este așa un punct de blocaj, este un element care cumva face ca familiile să fie copleșite de acest diagnostic, să simtă că viața lor s-a terminat, că nu mai există nimic pozitiv de aici încolo, că este foarte multă incertitudine. Noi ne-am dori ca familiile să treacă peste acest moment și să simtă că există o viață frumoasă și multă, multă bucurie și în viața unei familii care are un astfel de copil cu nevoi speciale.
Societatea românească, în momentul de față cred că trece printr-o perioadă de tranziție, aș spune, de la negare, de la excludere, la un moment în care aceste lucruri par să se schimbe, să devină actuale, mai acceptabil, de parcă simțim că societatea devine un pic mai pregătită. Este un drum lung, dar cred că primii pași au fost făcuți și se întâmplă lucruri mai bune în acest sens. Bineînțeles cu provocările și cu minusurile care sunt inerente oricărui drum. Dar cred că ceea ce este important este că există un pic mai bine. Asta ne învață pe noi cumva viața alături de Albert, copilul nostru având diagnostic de sindrom Down, că merită să ne bucurăm pentru fiecare mic pas înainte. Și asta facem.”
Ce își doresc organizatorii de la evenimentul „Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale”?
„În urma evenimentului ne-am dorit tare mult ca participanții, atât cei care vor fi fizic la eveniment, dar și cei din mediul online, să simtă că parcă au mai multă speranță, parcă au mai multă încredere și cu siguranță mai multă informație cu care să-și ajute copiii să-și ajute familiile cu copii cu nevoi speciale.”
La final, Endre Csato ne vorbește de cum va continua proiectul în viața de zi cu zi:
„Continuarea acestui eveniment va fi dezvoltarea unei platforme online în care toate informațiile acestea și multe altele să le punem să devină accesibile întregii comunități. Vorbim în momentul de față undeva la 100 de mii de familii care au un copil cu nevoi speciale în România.”