Festivalul „News from Polska”
Centrul Național al Dansului București (CNDB) găzduiește în perioada 5-11 mai a cincea ediție a Festivalului de arte performative „News from Polska”.

Ion Puican, 19.04.2025, 15:04
La finalul lunii aprilie, pe data de 29 aprilie se celebrează Ziua Internațională a Dansului. Și legat de această ocazie, Centrul Național al Dansului București (CNDB) găzduiește în perioada 5-11 mai a cincea ediție a Festivalului de arte performative „News from Polska” – organizat de Institutul Polonez din București și realizat în cadrul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025. Despre festival am stat de vorbă cu curatoarea acestuia Andreea Andrei:
„Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Arte Performative „News from Polska” aduce în primul rând o tematică ancorată în realitatea socială actuală, și anume tema este „Resisting Bodies” (corpuri care rezistă) tocmai pentru că ne-am dorit să explorăm și corpul ca spațiu al rezistenței, al transformării și al împuternicirii. Ne-am dorit ca anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, să punem cumva accentul pe ideea că dansul contemporan și artele performative nu sunt doar niște forme artistice, dar ele pot fi privite și ca niște instrumente de reflecție critică asupra lumii în care trăim. …”
Ce propune festivalul pentru publicul iubitor al artelor performative? Ce poate vedea publicul în ediția din acest an?
„Ediția de anul acesta aduce patru spectacole de dans contemporan și performance produse în Polonia în ultimii trei ani de zile, dar și un eveniment mai special. E vorba de Spectacolul „Cezary goes to war”, realizat de coregraful Cezary Tomaszewski, un spectacol care este produs în anul 2017, dar pe care am vrut foarte mult să-l invităm anul acesta, tocmai pentru că adresează și o temă care este foarte de actualitate: și anume o temă legată de problematica războiului. Ediția de anul acesta aduce și două evenimente care sunt importante pentru comunitatea dansului contemporan, și anume două ateliere de dans contemporan pentru profesioniștii din domeniu.”
Ce semnificație are titlul curatorial „Resisting Bodies” și cum se reflectă acesta în selecția spectacolelor prezentate ne spune curatoarea festivalului, Andreea Andrei:
„Titlul „Resisting Bodies” reflectă ideea centrală a acestei ediții: corpul ca formă de rezistență, de revendicare, ca spațiu de opoziție și de contestare a oricăror forțe opresive vin din exteriorul nostru, dar și ca spațiu de vindecare, de reconectare, de afirmare identitară și, nu în ultimul rând, de empowerment, de împuternicire.”
Cum se articulează dansul contemporan ca formă de rezistență într-o lume aflată în criză? Ne spune tot curatoarea Andreea Andrei:
„Pentru că ne aflăm într-un context social care e marcat de multiple crize. Avem război în jurul nostru. Ne confruntăm cu o criză climatică serioasă, cu o ascensiune a extremei drepte peste tot în lume, și în acest context, credem că este foarte important să vorbim despre toate aceste lucruri, dar și să ne redescoperim speranța și puterea de a face din lumea asta ceva mai bun. Și să arătăm că putem face acest lucru chiar și prin corpurile noastre.”
Spectacolele din festival par să conteste norme și convenții sociale. Andreea Andrei ne vorbește despre spectacolul din deschiderea „News from Polska”, respectiv spectacolul „Valeska” creat de Dominika Knapik:
„Cele patru spectacole prezentate investighează, fiecare în felul său, acest potențial protestatar al corpului. Sunt patru spectacole care pun sub semnul întrebării paradigmele dominante și oferă publicului o experiență care, credem noi că îmbină sensibilitatea cu angajamentul social. Festivalul se deschide în 5 mai, de la ora 19:30, la Centrul Național al Dansului București, cu spectacolul „VALESKA VALESKA VALESKA VALESKA” un spectacol inspirat de viața și de opera artistei avangardiste Valeska Gert, o artistă germană din anii 20-30, considerată o precursoare a artei performative moderne și recunoscută pentru abordarea sa critică radicală, chiar excentrică. Spectacolul Domnikăi Knapik reinterpretează aceste aspecte cumva printr-un colaj de materiale documentare și de ficțiune şi creează un fel de capsulă a timpului, prin care ne oferă și nouă accesul la opera fascinantă a acestei artiste.”
În finalul discuției noastre, curatoarea Andreea Andrei ne-a împărtășit viziunea sa despre cum este văzut și conceptualizat dansul contemporan în 2025. Ce reprezintă acesta pentru artele performative și pentru cultură în general?
„Vedem dansul contemporan ca pe un mijloc prin care corpul se poate exprima liber. Dansul contemporan devine astfel mai mult decât un simplu gest artistic. Practic, se transformă într-o formă de rezistență fizică, politică, emoțională. Corpul dansatorului nu mai este doar un mijloc estetic, ci este și un instrument de contestare, de confruntare, un mijloc prin care ne putem exprima critic față de toate aceste norme sociale care ne dictează mereu cum ar trebui sa trăim, cum ar trebui să arătăm, cum ar trebui să ne identificăm. … Ne ajută să ne reconectăm cu propriul corp și asta cred că este foarte important în contextul actual: să oferim un spațiu în care ne putem imagina și alte feluri de a fi.”