Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Festivalul Național de Teatru

Cea de-a 34-a ediție a Festivalul Național de Teatru s-a desfășurat în săli de teatru și în diverse spații neconvenționale din București, constituindu-se într-un adevărat maraton, cu spectacole și multe alte evenimente.

Festivalul Național de Teatru (sursa foto: Festivalul Național de Teatru)
Festivalul Național de Teatru (sursa foto: Festivalul Național de Teatru)

, 02.11.2024, 15:05

Ediția s-a aflat sub semnul „Dramaturgiilor posibilului” și a fost curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu.

Celor 31 de spectacole selectate din țară – unele dintre cele mai reprezentative creații teatrale contemporane românești – li s-au alăturat evenimente conexe, precum trei instalații performative și vizuale, 12 spectacole de teatru independent, zece spectacole educaționale, cinci conferințe și dezbateri, ateliere de profesionalizare, module dedicate unor artiști consacrați, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, dar și un bogat eveniment-partener – Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale).

La invitația Festivalului Național de Teatru și a UNITER – Uniunea Teatrală din România-, Forumul Cultural Austriac și partenerii săi au oferit un program complex offline și online, care a propuns noi abordări ale temei ediției cu numărul 34 a FNT –„Dramaturgiile posibilului”. Ce au în comun expoziția – „Doar viorile au rămas – Alma și Arnold Rosé”, însoțită de prezentarea extinsă a dezvoltării proiectului VR HUMAN VIOLINS PRELUDE, scris și regizat de Ioana Mischie, spectacolul UNION PLACE – O SCURTĂ TRILOGIE, performance-ul HOLY HYDRA @TIMIȘOARA și cele două dezbateri despre proiecte performative, ne spune Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac.

„Contribuția Forumului Cultural Austriac la Festivalul Național de Teatru a crescut cu fiecare ediție și anul acesta avem un program extrem de complex. Toate aceste producții pe care le-am propus sunt legate de un mod contemporan, inovator și extrem de implicat social de a face arte performative, spectacol sau teatru, și, nu în ultimul rând, realitate virtuală, pentru că realiatea virtuală este unul dintre modurile în care ne-am apropiat de artele spectacolului.

Întotdeauna, în colaborarea noastră cu Festivalul Național de Teatru, ținem cont în primul rând de tema pe care curatorii festivalului o aleg. Anul acesta ne-am propus să răspundem la tema respectivă, Dramaturgiile posibilului, propusă de cei trei curatori- Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu.

Ceea ce ne-a interesat cel mai mult a fost deschiderea către interdisciplinaritate, dar și modul în care dramaturgia devine element decisiv al spectacolului.

În plus, ne-am dorit să scoatem în evidență dialogul existent între artiștii români și cei austrieci din domeniul artelor spectacolului, un domeniu în care există foarte, foarte multă colaborare. A fost dorința noastră de a arăta public, având în vedere vizibilitatea festivalului, câtă creativitate există și cât de mult au evoluat și continuă să evolueze lucrurile în acest domeniu al teatrului și al artelor spectacolului în dialogul dintre Austria și România.”

Proiectul artistei Ioana Mischie ”Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)”, prezentat în cadrul Festivalul Național de Teatru a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de la Cannes în competiţia imersivă (Immersive Competition), dedicată proiectelor din zona realităţii virtuale şi introdusă pentru prima oară în istoria evenimentului.

”Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)” este o experienţă VR (realitate virtuală) extinsă, inspirată de o poveste adevărată, care ne invită să reflectăm asupra modului în care putem păstra cea mai creativă dintre moştenirile umane de-a lungul generaţiilor.

Spectatorii urmăresc povestea fictivă a Almei, o iubitoare de vioară, oferindu-li-se şansa de a cânta şi de a prelungi moştenirea muzicii sale.

Ioana Mischie: “Proiectul nostru a reprezentat prima coproducție România-Franța în domeniul VR și sperăm ca această participare la Cannes să reprezinte și o invitație deschisă pentru decidenții din domeniul culturii de a investi în acest domeniu.

Este un domeniu absolut minunat care poate să devină un brand de țară, pentru că în România avem artiști foarte, foarte talentați ,o comunitate tehnologică foarte avansată și o infrastructură tehnologică foarte avansată. Ca atare, putem excela în acest domeniu dacă investim pe măsură.

Am fost încântați să constatăm că această formă de artă este recunoscută și celebrată și totodată să cunoaștem, la rândul nostru, noi posibili colaboratori din acest domeniu. Așa că sperăm ca veștile bune să continue și acesta să fie doar un început. Dar acest început vine după 12 ani de muncă în acest domeniu, de aceea sperăm să folosim această experiență și să o dezvoltăm de acum înainte.”

Festivalul Național de Teatru (FNT) a propus publicului și modulul Spectacole-lectură, care a valorizat formule dramaturgice variate, în acord cu transformările lumii de azi, prin dezbaterea unor texte din Germania, Spania, Portugalia și România.

RadioRomaniaInternational · CLUB CULTURA 02.11.2024
Foto: mnir.ro
Club Cultura sâmbătă, 28 decembrie 2024

Expoziția „Eikon” la MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă începând cu finalul lunii noiembrie expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe...

Expoziția „Eikon” la MNIR
Expoziția tematică „Universul restaurării ceramicii”, la Palatul Suțu (sursa foto: Muzeul Municipiului București)
Club Cultura sâmbătă, 21 decembrie 2024

Universul restaurării ceramicii

Obiectele din material ceramic create de meșterii olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte, ce prin formă, decor și...

Universul restaurării ceramicii
Mădălina Pașol - Algo-Ritm -coperta
Club Cultura sâmbătă, 14 decembrie 2024

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus

Unică pe piaţa de carte din România, Editura Casa Radio valorifică principalul patrimoniu de bunuri media din spaţiul autohton, indiferent că...

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus
Bianca Boeroiu (sursa foto: Facebook /Bianca Boeroiu
Club Cultura sâmbătă, 07 decembrie 2024

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy

Prestigiosul premiu i-a fost acordat pentru machiajul realizat pentru serialul Wednesday, regizat de Tim Burton, produs de Netflix și filmat în...

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy
Club Cultura sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” de la Casa Filipescu-Cesianu din capitală,...

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX
Club Cultura sâmbătă, 23 noiembrie 2024

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București

Producția este realizată de către un grup de artiști europeni condus de regizoarea Ioana Păun. Ioana Păun este o regizoare ce își centrează...

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București
Club Cultura sâmbătă, 16 noiembrie 2024

Clara, o dramă socială în regia lui Sabin Dorohoi

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, a fost lansat recent în cinematografele din țară. „Clara”, lungmetrajul...

Clara, o dramă socială în regia lui Sabin Dorohoi
Club Cultura sâmbătă, 09 noiembrie 2024

„Anul Nou care n-a fost”, un film scris și regizat de Bogdan Mureșanu

„Anul Nou care n-a fost”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, a fost propus pe lista filmelor ce vor fi luate în considerare pentru...

„Anul Nou care n-a fost”, un film scris și regizat de Bogdan Mureșanu

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company