Europa Passage, un nou documentar de Andrei Schwartz
Europa Passage, cel mai recent film documentar regizat de Andrei Schwartz, a fost proiectat în cadrul Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, ediția a 16-a
Corina Sabău, 03.06.2023, 15:37
Europa Passage, cel mai recent film documentar regizat de Andrei Schwartz, a fost proiectat în cadrul Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, ediția a 16-a. Filmat timp de șase ani, documentarul urmărește mai mulți romi din România nevoiți să facă naveta între patria lor și orașul german în care încearcă să-și câștige existența. Andrei Schwartz s-a născut la București și în 1973 a emigrat în Germania, unde a urmat Școala de Arte din Hamburg. La Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 1997, obține Premiul Joris Ivens pentru Auf der Kippe / Pe marginea prăpastiei, filmat la Cluj, documentar despre viaţa cotidiană a romilor, care-și duc existența lângă groapa de gunoi. În 2015, Andrei Schwartz realizează documentarul Vieţaş până la moarte/Himmelverbot/Outside, selecționat la Festivalul One World Romania. Personajul principal al filmului, condamnat la închisoare pe viaţă pentru omor deosebit de grav, este graţiat după 21 de ani de închisoare. Am vorbit cu Andrei Schwartz despre documentarul său recent, Europa Passage, și despre preocuparea sa de a suprinde în film poveștile marginalilor.
„După cum știți, eu am mai făcut un film în 1997 despre Pata-Rât, rampa de gunoi a orașului Cluj-Napoca. Astfel că atunci când i-am văzut pe acești romi care au ajuns la Hamburg, mi s-a părut că revăd acele personaje din documentarul făcut atunci. În general mă interesează să privesc societatea de la margine, pentru că dacă ai această perspectivă, înțelegi și ce se întâmplă în centru. Documentarul acesta recent nu este numai un film despre acești oameni care fac naveta între România și Hamburg, este și un portret al Hamburg-ului, evident, despre partea mai puțin frumoasă a orașului. Cum consider că orașul acesta, Hamburg, este casa mea, m-a interesat și cum arată partea mai puțin cunoscută a sa. Revenind la interesul despre marginali, eu sunt născut în București, lângă Balta Cocioc, o imensă groapă de gunoi, unde exista o comunitate de romi care trăiau din sortatul gunoiului. Îmi amintesc că, copil fiind, treceam cu troleibuzul pe acolo, în drumul meu spre școală, dar n-am avut niciodată curajul să intru în respectiva zonă să văd ce se întâmplă.
Sunt preocupat de marginali și pentru că, evreu fiind, rudele mele, care trăiau în Ungaria, au fost exterminate în lagărele de concentrare, iar exterminarea, din păcate, face parte și din istoria romilor. Atunci când am avut premiera cu acest film dedicat romilor, Auf der Kippe / Pe marginea prăpastiei, premiat la Festivalul de Film Documentar din Amsterdam, un fel de Cannes al filmului documentar, mi s-a spus că am realizat o lecție despre condiția umană și despre viața romilor. Dar eu cred că nu este doar un film despre romi, și mă refer aici și la documentarul recent, Europa Passage, ci despre niște oameni care, în condiții foarte aspre, încearcă să salveze un rest de normalitate. În Europa Passage, personajele respective își păstrează un extraordinar simț al umorului, care le ajută să nu clacheze, să nu renunțe la luptă. Și acest lucru este admirabil. Țîrloi, unul dintre personajele principale ale documentarului, vede întotdeauna partea plină a paharului. Mi-aș dori să am și eu o asemenea doză de optimism.”
„Forțați să trăiască ghetoizat, umiliți prin job-uri improvizate și respinși de societate, acești oameni reprezintă fața nevăzută, de paria, a unei pretinse povești de succes despre integrarea în „marea familie Europeană”. Filmul se asigură că le conferă acestor oameni o prezență și un nume – Țîrloi, Maria și rudele lor – smulgându-i măcar temporar din tristul lor anonimat. Ca o amintire mereu utilă despre menirea esențială a documentarului: acompaniament, refugiu și putere pentru cei în nevoie.” L-am citat pe criticul Victor Morozov. Regizorul Andrei Schwartz, despre reacțiile pe care le-a primit după premiera filmului Europa Passage.
„Afost interesant că am ajuns cu filmul în aproximativ 25 de orașe germane, unde am fost și eu prezent la discuții. Așa mi-am dat seama că această situație pe care o prezint în Europa Passage nu este tipică numai pentru Hamburg, condiția romilor este asemănătoare în toate orașele și statele occidentale. Impresionant este că reacțiile oamenilor care au văzut filmul au fost pozitive. Și această atitudine pe care o avem față de cei care cerșesc, atitudine care de cele mai multe ori poate genera probleme de conștiință, nu este o problemă tipic românească și nici o temă care mă privește numai pe mine. Din punctul meu de vedere, cei asemenea personajelor mele, Țîrloi și Maria, sunt un simptom a unei societăți deraiate și cred că nu putem rezolva această situație dacă nu rezolvăm și celelalte probleme. Numai că oficialitățile ar putea lua niște măsuri care să facă existența acestor oameni mai ușoară.”
Imaginea documentarului Europa Passage este semnată de Susanne Schuele, montajul de Rune Schweitzer, sunetul a fost realizat de Giacomo Goldbecker, Helge Haack, Marin Cazacu, Stefan Bück și Simon Bastian, iar producător este Stefan Schubert.