Ciao, Italia! Animest 19
După ce ultima ediție a înregistrat peste 15 mii de spectatori în fața ecranelor, Festivalul Internațional de Film de Animație revine pe marile ecrane din București între 4 - 13 octombrie.
Corina Sabău, 05.10.2024, 11:45
După ce ultima ediție a înregistrat peste 15 mii de spectatori în fața ecranelor, Festivalul Internațional de Film de Animație revine pe marile ecrane din București între 4 – 13 octombrie. Ediția cu numărul 19 a Festivalului Animest pune în lumina reflectoarelor filmul de animație italian, continuând astfel o îndelungată tradiție de retrospective anuale dedicate țărilor care au stabilit de-a lungul timpului borne importante în cinematografie.
Astfel, anul acesta publicul va avea ocazia unică de a explora bogăția și diversitatea animației italiene printr-o selecție impresionantă de filme, invitați și evenimente speciale, care aduc în prim-plan atât clasici ai genului, cât și creații contemporane de renume internațional. Programul Ciao, Italia! – țară invitată la Animest 2024 este sprijinit de Institutul Italian de Cultură din București și de Animaphix – Festivalul Internațional de Film de Animație din Sicilia.
Mihai Mitrică, directorul artistic al Animest ”Am ales pentru anul acesta Italia pentru că are o bogată tradiție în filmul de animație. Este adevărat că, în ultima vreme, industria italiană nu a mai cunoscut amploarea pe care a avut-o acum câteva decenii, însă tradiția cinematografiei italiene nu poate fi trecută cu vederea. Aveam în plan de ceva timp să ne focusăm pe animația italiană, dar abia la această ediție s-a întâmplat și îi mulțumim pentru această amplă retrospectivă colegului și prietenului nostru din Italia, Andrea Martignoni, el a curatoriat secțiunea respectivă. Retrospectiva curatoriată de Andrea Martignoni, un recunoscut sound designer de film, include animație italiană clasică și contemporană, iar cele trei lungmetraje alese sunt reprezentative pentru ceea ce înseamnă animația italiană. Este vorba de filmul Allegro non tropo (r. Bruno Bozzetto, 1976), L’arte della felicità / The Art of Happiness (r. Alessandro Rak, 2013), premiat la Festivalul de Film de la Veneția, și Invelle / Nowhere (r. Simone Massi),de asemenea premiat la Veneția.”
Din ce în ce mai inovatoare și complexe stilistic, cele 12 filme scurte incluse în Competiția Românească la cea de-a 19-a ediție Animest pictează un tablou urban de ansamblu al animației autohtone contemporane. Scurtmetrajele din selecția de anul acesta sunt un mix de producții semnate de studenți aflați la început de drum în acest domeniu și filme create de artiști deja consacrați în animație. Între 4 și 13 octombrie filmele din cadrul Competiției Românești vor concura pentru trofeul secțiunii. Anul acesta s-au înscris în Competiția Românească Animest 32 de filme, un număr foarte mare care demonstrează dezvoltarea continuă a acestui domeniu, ca urmare a suportului constant din ultimii 19 ani. Impactul Animest asupra industriei de animație din România se poate observa direct pe marile ecrane în selecția de anul acesta, plină de abordări curajoase și povești originale care se concentrează mai ales pe relații și relaționare – în cuplu, în familie sau în comunitate. Mihai Mitrică, director Animest.
”De la an la an primim tot mai multe proiecte de animație românești, ceea ce ne bucură. În plus, este vorba și de calitatea filmelor, din ce în ce mai mai bună. Asta se datorează și faptului că școala de animație, atât din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, cât și din facultățile de film și teatru din Oradea, Cluj și Iași începe să dea roade, cu siguranță și datorită festivalului Animest. Î
nsă noi nu facem decât să expunem munca autorilor de animație și să le promovăm filmele, meritul important le revine școlilor de animație și bineînțeles producătorilor. Doi dintre regizorii care revin în competița Animest sunt Tudor Avrămuț și Serghei Chiviriga, care au făcut un film pentru copii intitulat TIBI. Și Andreia Dobrotă este prezentă din nou cu un film la Animest.
Ea este o regizoare care locuiește în Olanda și face aproape anual câte un film. Acesta este un proiect independent, unul dintre multele proiecte la care lucrează. Aș menționa și o coproducție România-Franța, care are la bază o poveste românească. Este vorba de un film al regizoarei franceze Mélody Boulissière, care are ca subiect o poveste de dragoste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bazată pe colecția de fotografii a cunoscutului fotograf Constantin Axinte din Slobozia.”
Și Alina Gheorghe revine în Competiția Românească Animest cu un nou film de școală, „Paradis murdar”, o metaforă despre respingerea propriului sine și idealizarea perfecțiunii. Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Animest propune o serie de nopți albe urbane dedicate celor mai îndrăzneți dintre iubitorii filmelor de animație. Povești atipice, experiențe intense, proiecții nocturne și experimente provocatoare se reunesc într-un cocktail sofisticat de evenimente tematice – noi și consacrate. Trippy Animation Night revine cu o colecție neobișnuită și electrizantă, Creepy Animation Night dă fiori chiar și celor mai curajoși dintre spectatori, Erotica – The Night of Erotic Animation stimulează imaginația din afara zonei de confort, iar Animusic Night va demonstra încă o dată că petrecerile de calitate își găsesc loc și în cinema.
În plus, anul acesta, evenimentele speciale sunt completate de un new entry, dedicat tinerilor – Fresh Frames, o selecție de filme de animație majoritatea realizate de adolescenți în cadrul atelierelor susținute de Incubatorul de Animație în timpul anului.