Bienala de Artă de la Veneţia
Ca urmare a Concursului National pentru selectarea proiectelor, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman, Romania este prezenta la actuala editie a Bienalei de la Venezia ...
România Internațional, 06.07.2013, 06:02
Ca urmare a Concursului National pentru selectarea proiectelor, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman, Romania este prezenta la actuala editie a Bienalei de la Venezia cu doua proiecte: O retrospectiva imateriala a Bienalei de la Venetia – in Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale si Centru de reflectii pentru istorii suspendate. O incercare – in Noua Galerie a Institutului pentru Cultura si Cercetare Umanistica de la Ventia.
Cu detalii despre aceste proiecte, Alexandru Damian – vice-comisar si Anca Mihulet, curator al celui de-al doilea proiect amintit.
Vice-comisarul Alex. Damian: “Primul proiect apartine Alexandrei Pirici si lui Manuel Pelmush, avand-o curator pe Raluca Voinea. Este intitulat O retrospectiva imateriala a Bienalei de la Venetia si include o cercetare de tip performance, care va avea loc pe intreaga durata a Bienalei. Proiectul ofera o perspectiva proaspata si dinamica ce abordeaza istoria Bienalei de la infiintarea sa, in 1885, si pana astazi. Curatorul si autorii au facut o selectie a cca 100 de lucrari faimoase, care vor fi reprezentate zilnic de cate 10 performeri prezenti in pavilion. Performance-ul nu este un act artistic efemer, ci doar imaterial, dar se poate documenta.”
Cel de-al doilea proiect prezent la editia a 55-a a Bienalei, Centru de reflectii pentru istorii suspendate. O incercare este gazduit de Noua Galerie a Institutului pentru Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Reuneste cinci artisti din Romania si o artista plastica din Polonia. Dupa cum ne-a declarat Anca Mihuleţ, curatoarea expozitiei: Expozitia este insotita de doua pubicatii, una fiind lansata chiar la vernisaj. Contine un ghid de intelegere a expozitiei, alaturi de 6 interviuri cu artistii participanti, astfel incat vizitatorul sa poata intra direct in atmosfera Centrului de reflectie pentru istorii suspendate. Expozitia poate avea un parcurs cronologic, axat pe istoria artei, dar si focusat pe obsesia de cunoastere.”
Denumirea proiectului este destul de neasteptata, dar si de aceasta data Anca Mihuleţ explica: Dupa cum spune chiar si numele, centrul de reflectie incearca sa intre in atmosfera institutionala care exista acolo inca din anii ’30. Am mizat foarte mult pe istoria Institutului de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venezia, care este una dintre cele mai vechi institutii de cultura moderna din Romania. De la inceput a fost gandit ca un centru care sa adaposteasca gandire romaneasca la Venetia. Am incercat cumva sa modernizez acest concept si sa extrapolez ideea. M-am gandit la istoriile suspendate, istorii care nu sunt neaparat atat de cunoscute, dar care sunt relevante intr-un loc si un timp specific. Am incercat sa folosesc mai multe posibilitati de gandire.”
In afara de cele doua proiecte ce reprezinta Romania la nivel institutional, vice-comisarul Alexandru Damian s-a referit si la alti artisti ale caror lucrari sunt expuse la Venetia: “In cadrul Bienalei curatoriate de Massimiliano Gioni in acest an si intitulata Il Palazzo Enciclopedico – Palatul enciclopedic sunt prezenti si Stefan Bertalan, in Pavilionul general, si Geta Bratescu, iar in Venetia mai are loc inca o expozitie, ce reuneste cativa artisti romani, organizata de Fundatia “Triade”, intitulata If a Rendeline could speak (Daca o papadie ar vorbi), in care este din nou implicat Stefan Bertalan. Semnalez si prezenta artistului Bogdan Raţă in cadrul expozitiei collaterale ce se inscrie in sirul evenimentelor colaterale de la Palazzo Bembo, curator fiind Cosmin Năsui. Anul acesta avem mai multe proiecte romanesti la Venetia, fapt care ne duce la o mai bună vizionare a artei româneşti în cadrul bienalei din acest an.”