Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy
Bianca Boeroiu, una dintre cele mai cunoscute artiste românce make-up, a câștigat Premiul Emmy 2023 pentru cel mai bun machiaj contemporan.
Corina Sabău, 07.12.2024, 16:34
Prestigiosul premiu i-a fost acordat pentru machiajul realizat pentru serialul Wednesday, regizat de Tim Burton, produs de Netflix și filmat în România alături de mai mulți artiști și tehnicieni români. Artista și-a pus semnătura pe numeroase reclame și videoclipuri, și a ajuns să colaboreze cu actori renumiți ca Samuel L. Jackson, Michael Keaton sau John Malkovich.
În România are deja în palmares 3 statui GOPO și 9 nominalizări pentru filme ca „Eu când vreau să fluier, fluier”,„Loverboy”, „Un pas în urma serafimilor”, „Funeralii fericite”, „Aferim”, „Câmp de maci” și „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.
Bianca Boeroiu ne-a spus cum a ajuns să fie implicată în realizarea serialul Wednesday și cum s-a documentat pentru realizarea make-up-ului:
”Colaborarea cu Tim Burton a venit în urma unui interviu pe care l-am dat cu designerul acestui proiect. Așa am ajuns să lucrez în echipa care a realizat make-up-ul actorilor, alături de colegii din Anglia și de colegii din România. Am realizat make up-ul pentru numeroase personaje, cei mai mulți dintre colegii lui Wednesday, mă refer în special la cei din Nevermore Academy.
Tot eu am realizat și make-up-ul primarului orașului și pe cel al unui personaj foarte important, Eugene, unul dintre cei mai ciudați studenți ai Academiei Nevermore și președintele clubului de apicultură al școlii. De fapt, cam toate personajele din acest serial au fost machiate de mine, exceptându-i, evident, pe actorii renumiți de care s-a ocupat designerul acestui proiect și pe protagonista serialului, Jenna Ortega, care a avut personal make-up.
Legat de partea de documentare a unui proiect de acest tip, regizorul are deja o viziune asupra personajelor. Bineînțeles, citim și noi scenariul, avem ședințe de producție, apoi teste. Dacă este vorba de o producție de epocă este o provocare în plus pentru noi, dar și pentru un film contemporan make-up ul este foarte important. În cazul serialului Wednesday, personajele erau destul de bine conturate de designer-ul serialului și de regizorul Tim Burton, dar am avut și noi partea noastră de contribuție.”
La începutul acestui an, Bianca Boeroiu a participat la ceremonia de decernare a premiilor Emmy: ”Am reușit să ajung acolo și mă bucur foarte mult că am făcut-o. A fost o experiență extraordinară, sper să mai am ocazia să ajung la astfel de evenimente. Datorită acestui premiu am ajuns prima dată în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, și mi s-a părut fascinant. Am stat aproape o săptămână și m-am întâlnit cu prieteni și colegi specialiști în make-up, cu care am colaborat la alte proiecte în România.
A fost o experiență intensă și emoționantă, n-o să uit momentul în care au pronunțat Wednesday pe scenă, pentru că rezultatul nu se știe dinainte, este ca la Premiile Gopo, atunci când se deschide plicul afli dacă ai câștigat sau nu. Iar acest premiu, într-adevăr, îți crește cumva cota. Eu am mai lucrat și până acum în producții internaționale, majoritatea europene, am avut și o colaborare Disney și sunt deschisă la astfel de propuneri.”
Profesoară de arta ceramicii, Bianca Boeroiu lucrează de peste 20 de ani la Palatul Național al Copiilor din București și în prezent lucrează la un suport de curs pentru aceste ore de ceramică:
”Am absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Ceramică – Arte decorative și, imediat după ce am terminat facultatea am intrat în învățământ, iar acest post de profesoară pe care l-am obținut la Palatul Național al Copiilor mi-e foarte drag, n-aș renunța niciodată la el, oricât de multe oferte aș primi ca artist make-up. Este o zonă în care mă simt tare bine, copiii chiar îți dau o energie extraordinară și multe satisfacții.
De make-up m-am simțit atrasă de mică și o prietenă mi-a dat această sugestie, de a face un curs în această direcție. La început am fost puțin sceptică, recunosc, nici nu știam că există o secție la Universitatea de Arte unde poți învăța această specializare. După ce am descoperit-o, lucrurile au venit de la sine, adică am făcut totul cu mare plăcere și entuziasm și așa s-au legat legat lucrurile. De atunci am fost mai tot timpul implicată în proiecte de acest tip, la început cele mai multe românești, după care au început să apară și colaborările internaționale.”
Bianca Boeroiu este și membră a Uniunii Artistilor Plastici din România, lucrările sale obținând Premiu pentru debut în ceramica la Bienala Artele focului.