Balkanik! Festival
La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti a avut loc Balkanik! Festival, un eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, care reuneşte, în fiecare toamnă, cele mai importante trupe sau cei mai importanţi artişti exponenţi ai muzicii tradiţionale din zona
Monica Chiorpec, 20.09.2014, 10:24
La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti a avut loc Balkanik! Festival, un eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, care reuneşte, în fiecare toamnă, cele mai importante trupe sau cei mai importanţi artişti exponenţi ai muzicii tradiţionale din zona Balcanilor. Au fost trei zile de concerte, care au strâns laolaltă iubitori ai genului de toate vârstele, iar în acest an a fost organizat şi un târg în aer liber. Pe lângă spectacole, a fost şi un aşa-numit bâlci urban unde au fost prezentate spectacole de dans şi de circ. Au fost organizate multe ateliere, atât pentru adulţi, cât şi pentru cei mici, cu demonstraţii de îndemânare, tir cu arcul şi alte jocuri uitate de generaţiile tinere. Bâlciul de la Balkanik! Festival a captivat publicul şi a convins mulţi cumpărători. Artistul sticlar Gavril Oşan, de la Universitatea Naţională de Artă, şi-a convins studenţii să împărtăşească şi publicului tainele prelucrării sticlei, meşterii din Găujani au cusut cămăşi cu motive tradiţionale balcanice, iar cei de la BCreative au demonstrat că se pot confecţiona obiecte fascinante cu ajutorul materialelor reciclate.
De asemenea, participanţii la festival au putut admira sau cumpăra bijuterii unicat, confecţionate manual, şi haine în stil balcanic. Cei mai pofticioşi s-au putut bucura de un meniu cu totul special, cu sarmale, gulaş unguresc, papricaş, berbecuţ la proţap sau kebap. Cu toate acestea, scopul principal al evenimentului a fost muzica de bună calitate.
Ligia Mitulescu: În prima zi, vineri, au concertat polonezii de la Caci Vorba, un grup foarte frumos, care aduce un mozaic muzical în spaţiile balcanic, carpatic, dar şi românesc. Ei cântă şi în limba română câteva piese, într-un grai foarte dulce şi suav. După ei, pe scena au urmat Mahala Rai Banda, lăutari care au fost pionierii stilului balkan beat, au cântat şi împreună cu Shantel, pe cele mai mari scene ale unor festivaluri din întreaga lume. Vin din două sate cunoscute pentru lăutarii lor, Clejani şi Zece Prăjini. Desigur, să nu uităm de Taraf de Haidouks, apreciat de Johnny Depp şi Yehudi Menuhin. Sâmbătă, programul a început cu Balkan Taksim, un proiect autohton, după care a continuat cu revelaţia de anul trecut a Balkan Festival, Kottarashky and The Rain Dogs, o trupă de bulgari care adună sample-uri din satele bulgăreşti şi le combină cu muzica electronică minimalistă. Pe final, a urcat pe scenă macedoneanul Kiril Djaikovski, care a revoluţionat muzica balcanică. Este unul dintre cei mai cunoscuţi producători şi DJ-i din întreaga lume. A venit cu formaţia lui din Macedonia, dar şi alături de doi MC extrem de talentaţi şi fermecători, TK Wonder, din New York, şi Ghetto Priest, din Anglia. Duminică, am avut un jam-session, sub denumirea Akuiaku, format din mai mulţi muzicieni din diferite trupe din România, care s-au reunit într-o improvizaţie foarte frumoasă.”
În afară de trupele prezentate de Ligia Mitulescu, directorul artistic al Balkanik! Festival, în cele trei zile de concerte a mai urcat pe scenă şi Django Lassi, o trupă germană de gypsy-swing, aclamată la evenimentele de gen desfăşurate la Berlin. Sextetul pe care îl alcătuiesc combină mai multe naţionalităţi, israeliană, ivoriană, germană şi americană, iar în stilul lor aparte se diferenţiază influenţe din Jazz Manouche şi Django Reinhardt, iar compoziţiile evocă drumurile lor prin Anatolia şi Balcani.
Aflăm care sunt aşteptările organizatorilor pentru ediţiile viitoare ale Balkanik! Festival de la Roxana Dănăilă, PR-ul evenimentului din acest an: Festivalul creşte cu fiecare ediţie şi din punctul de vedere al numărului persoanelor care participă, care vor să se implice în organizare sau să urce pe scenă, dar şi ca număr de spectatori. Mult mai mulţi decât anul trecut, când am avut 8 mii de persoane. La această ediţie, este vorba de aproape 10 mii de oameni. Ne dorim şi mai mulţi spectatori! După cum ne-am şi aşteptat atunci când am pus la cale conceptul festivalului, oamenii se împart între cei care au anumite prejudecăţi faţă de cultura din Balcani, dar există şi fani devotaţi ai festivalului, care înţeleg foarte bine calitatea muzicii din acest spaţiu geografic. Una dintre caracteristicile acestui festival este că o mare parte din cei prezenţi sunt străini care vin la Bucureşti special pentru acest festival. Şi trupele au fost atrase de acest festival, deoarece sunt puţine evenimente dedicate acestui stil de muzică. Ne mândim şi noi cu trupe din satele româneşti, care s-au făcut cunoscute în toată Europa.”
Balkanik! Festival continuă să atragă, an de an, mii de spectatori iubitori ai tradiţiilor din zona Balcanilor, lipsiţi de prejudecăţi şi dornici să împartă momente de neuitat.