Atelierul „Moving Spaces”
Pe 29 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Dansului, începând cu anul 1982. Legat de această dată importantă în lumea coregrafică, spațiul de dezvoltare coregrafică AREAL începe proiectul AREAL COREGRAFIC EUROPEAN (un demers colectiv pentru artiști la nivel european), cu un nou atelier: „Moving Spaces”.

Ion Puican, 26.04.2025, 14:15
Pe 29 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Dansului, începând cu anul 1982. Legat de această dată importantă în lumea coregrafică, spațiul de dezvoltare coregrafică AREAL începe proiectul AREAL COREGRAFIC EUROPEAN (un demers colectiv pentru artiști la nivel european), cu un nou atelier: „Moving Spaces”. „Moving Spaces” este un atelier-audiție desfășurat în 28 și 29 aprilie la Pavilionul Goethe-Institut din București, atelier din cadrul proiectului european „Emotional Soundwalk”. AREAL este membru European Dancehouse Network, o rețea de 47 de organizații de dans din 28 de țări europene. Despre evenimentul din 28 și 29 aprilie ne-a vorbit co-directorul AREAL, coregraful Cosmin Manolescu:
„În luna aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, AREAL demarează la București un nou proiect coregrafic AREAL COREGRAFIC EUROPEAN, care își propune să aducă pe scena coregrafică din București artiști și curatori importanți din Germania și Portugalia, dar și să prezinte o serie de spectacole, ateliere și filme realizate de artiștii AREAL la Freiburg și în Wuppertal. Atelierul Audiție „Moving Spaces” lansează practic proiectul de colaborare între București și Wuppertal, între AREAL, dintre artiștii AREAL și cei doi coregrafi Thusnelda Mercy și Pascal Merighi care conduc un spațiu de dans la Wuppertal. Important de spus, este un spațiu de dans situat într-una din gările din Wuppertal. Atelierul este și un mod de dialog și de întâlnire între artiștii AREAL și scena coregrafică din București. Peste zece artiști s-au înscris și au fost selecționați la acest atelier, dintre aceștia unul sau doi urmând a fi selecționați pentru a participa alături de mine la faza finală a proiectului „Emotional Soundwalk”.”
Coregraful Cosmin Manolescu ne-a dat mai multe detalii despre proiectul „Emotional Soundwalk” al celor doi coregrafi germani prezenți la București la atelierul „Moving Spaces”:
„Ce este „Emotional Soundwalk”? Este un traseu performativ construit deja de cei doi artiști germani și prezentat deja într-o variantă la Wuppertal, care însă va fi adaptat pentru București, pentru spațiile publice de aici, urmând să fie realizat în colaborare cu echipa artistică care va fi finalizată la sfârşitul lunii aprilie. Cred că este important ca dansul și mișcarea să iasă din spațiile de spectacol, să ajungă la publicul trecător, la cei care în mod normal nu se bucură de întâlnirea cu dansul contemporan. Cred că proiectul încearcă să construiască un nou tip de colaborare artistică și de producție, prin care unele proiecte realizate de artiști străini pot fi interpretate și prezentate la București de artiști români.”
Despre orașul german Wuppertal și proiectul „Emotional Soundwalking”, despre cine sunt coregrafii Thusnelda Mercy și Pascal Merighi ne spune tot co-directorul AREAL Cosmin Manolescu:
„Cei doi invitați din Wuppertal sunt foști dansatori ai companiei Pina Bausch, fondatoarea conceptului de dans-teatru, extrem de cunoscută pe plan internațional. … mă bucur că împreună cu partenerul nostru tradițional deja, Institutul Goethe, suntem în fața unui nou proiect de colaborare cu acești oameni extraordinari. Pentru cei care au văzut filmul „Pina” vom putea vedea că orașul Wuppertal este un oraș plin de dans, iar noua creație „Emotional Soundwalking” propune de fapt această ieșire a dansului contemporan din spațiile de spectacol, pe stradă, trecătorii devenind automat spectatori și posibili participanți în această aventură coregrafică urbană.”
Ce tip de experiență trebuie să aibă artiștii care vor să participe – este nevoie de cunoștințe în dans urban sau e mai mult despre creativitate și deschidere?
„Cei doi coregrafi invitați la București sunt interesați să lucreze cu artiștii români, să lucreze cu creativitatea lor și să construiască împreună un format performativ posibil un pic schimbat față de varianta existentă la Wuppertal. Ne propunem ca spectacolul urban, care va avea premiera în luna septembrie, să demareze la sediul Institutului Goethe din Calea Dorobanți și să se termine într-unul din parcurile publice, posibil chiar la Parcul Național Văcărești. Pentru că credem că este important să aducem o legătură între corp și natură, între oraș și trecătorii săi. Practic, s-au înscris 11 artiști care au fost interesați de propunerea lansată de către cei doi coregrafi germani. Însă a contat mai puțin experiența artistică în spațiul urban, ci mai degrabă interesul lor de a lucra cu mișcarea și de a explora spațiile urbane.”
La finalul discuției noastre, coregraful Cosmin Manolescu ne-a împărtășit opinia sa despre dansul contemporan din spațiul artistic românesc:
„Cred că în continuare dansul contemporan românesc se întâmplă foarte mult în sălile de spectacol, atunci când se întâmplă, și cred că practic proiectul nostru „Emotional Soundwalking” face un pas înainte și aduce dansul contemporan mai aproape de oameni, pe stradă, în parcuri și creează poate niște legături emoționale mai puternice.”