Atelierul de creaţie Laurenţiu Dimişcă
Pictorul Laurenţiu Dimişcă este un promotor recunoscut internaţional al genurilor plastice în afara normelor. El a participat, cu lucrări proprii, la prestigioase manifestări internaţionale, dar a şi organizat, în România, manifestări Outsider Art de ampl
Luana Pleşea, 15.02.2014, 07:41
Pictorul Laurenţiu Dimişcă este un promotor recunoscut internaţional al genurilor plastice în afara normelor. El a participat, cu lucrări proprii, la prestigioase manifestări internaţionale, dar a şi organizat, în România, manifestări Outsider Art de amploare. De această dată, Laurenţiu Dimişcă ne propune un spaţiu permanent de întâlnire, propriu său atelier, la etajul 1 al clădirii Teatrului de animaţie ŢĂNDĂRICĂ, situată în Piaţa Lahovari. Este prima galerie din România şi din această parte a Europei de Est specializată în Artă Singulară, Artă Brută, Noua Figuraţie, Artă Naivă, Artă Populară, Artă Alternativă, Artă Vizionară, Artă Schizofrenică, Raw Vision şi Artă Contemporană din întreaga lume.
Criticul Marius Tiţa: “Atelierul pe care Laurenţiu Dimişcă l-a deschis la Bucureşti este, de fapt, capitala artei brute, a artei singulare în această parte a Europei. Laurenţiu Dimişcă este cunoscut de mai mult timp în calitate de promotor şi creator, fără îndoială, de artă brută, foarte talentat. Să nu uităm că este un pictor adevărat – a făcut liceul de artă, facultatea de artă, este doctor al Universităţii de Artă din Cluj. Acest atelier deschis este a treia ediţie a marilor expoziţii pe care Laurenţiu Dimişcă le deschidea la Bucureşti, la Palatul Parlamentului sau la Muzeul Satului şi la Muzeul Ţăranului Român, dar este şi un centru permanent în care vom afla ce înseamnă această artă, vom vedea mari creatori de artă brută din colecţii importante din Franţa şi vom asista la evenimente dedicate acestui gen de artă, de fapt, acestor genuri de artă – arta fără norme, arta singulară, outsider art. Arta brută este o artă care nu ţine cont de convenţii. Este o deschidere totală a artistului, care alege să se exprime în această formă”.
Atelierul Laurenţiu Dimişcă reprezintă concretizarea unui vis mai vechi al artistului, acela de a crea un centru internaţional de artă – muzeu. Laurenţiu Dimişcă: “Mi-am cumpărat o şcoală veche, pentru a înfiinţa acel centru lângă Piatra Neamţ. Dar m-am gândit că mai degrabă strâng colecţia în timp, organizând saloane şi evenimente. Şi acum mă aflu cu atelierul meu personal în centrul Bucureştiului, în incinta unei locaţii superbe, Teatrul Ţăndărică. E un atelier deschis. Dar cine vrea să viziteze expoziţiile temporare şi permanente şi atelierul meu personal, trebuie să sune înainte, ca să pot fi aici. Permanente, vorbesc despre colecţia proprie a fundaţiei şi temporare, cele care sunt rulate, cum e acum Salonul Internaţional de Artă Singulară ediţia a III-a, prezent în galerie. Următoarea expoziţie va fi a artistului Aurel Cogealac, un artist autodidact. După artistul Cogealac, o voi avea pe doamna Mimi Revencu, la fel, un pictor autodidact. Acum intenţionez, înainte de 8 Martie, de Ziua Femeii, să lansez nişte bijuterii împreună cu artista Andra Margine. Apoi, lucrările vor colinda Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului şi Biblioteca Naţională. La fiecare expoziţie vor fi şi artişti noi. Va fi şi un colocviu de artă singulară, ajuns la a doua ediţie. Până la sfârşitul anului, asta mi-am propus: să rulez atât expoziţii personale, cu artişti în acest spirit, dar şi artă contemporană”.
Pictorii Laurenţiu Dimişcă, Aurel Cogealac şi Mimi Revencu, împreună cu fotografii Andrei Baciu şi Sorin Onişor şi cu Muzeul Naţional al Satului au fost, în toamna anului trecut, invitaţii Consulatului României la Lyon, în cadrul expoziţiei “România între tradiţie şi modernitate”.
Galeria – atelier personal Laurenţiu Dimişcă este un spaţiu în care artistul şi-a propus să familiarizeze publicul cu genul de artă pe care îl promovează şi nu doar prin intermediul expoziţiilor: “Pe lângă ocazia pe care nu mulţi oameni o au de a descoperi un atelier al unui artist, de a vizita un atelier al unui artist – sunt artişti în al căror atelier nu ai nicio şansă să ajungi, pentru a-i vedea cum pictează -, mai are şi un scop iniţiatic. O să iniţiez copii, dar şi adulţi în domeniul picturii, creativităţii, imaginaţiei. Am experienţă din Franţa, unde am deschis festivaluri de artă singulară şi am lucrat cu 300 de copii de la 9 grădiniţe din Pays d’Auvergne. Apoi am deschis festivalul “Itineraires singulaires”, în Dijon, un festival dedicat celor cu handicap, deci am lucrat cu oameni cu probleme, gen alcoolici, schizoizi. Vorbesc de interacţiunea artist – public, oameni care nu au mai lucrat niciodată cu un artist. Stilul meu este mai optimist şi am nişte proiecte frumoase de creativitate şi imaginaţie”.
În prezent, în atelierul Dimişcă sunt expuse aproximativ 300 de lucrări. Artiştii care le semnează, peste 50 la număr, sunt, în mare parte, francezi, datorită colaborării cu Asociaţia pentru Promovarea Artei Contemporane Populare, din Franţa. Alături de aceştia se află expuşi şi câţiva români, dar sunt şi artişti africani, cubanezi, argentinieni, norvegieni.
În această primăvară, veţi putea vedea lucrări noi create de pictorul Laurenţiu Dimişcă la Haga, la celebra galerie Carre d’Artistes care face parte din lanţul de galerii cu acelaşi nume deschise în toată lumea. Particularitatea lor constă în faptul că li se cere artiştilor care vor să expună aici să realizeze lucrări în formate mici, astfel încât să fie accesibile oricărui cumpărător. Preţul este acelaşi, indiferent de nivelul artistului.