Măsuri pentru reducerea deficitului bugetar

măsuri pentru reducerea deficitului bugetar Guvernul de la București va face o reformă fiscală pentru echilibrarea bugetului.

Pentru că deficitul bugetar a depășit ținta propusă, autoritățile de la București urmează să ia măsuri pentru reducerea acestuia. 

Ministrul Finațelor, Marcel Boloș, a precizat, joi, că acest set de măsuri fiscale trebuie adoptat în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene. 

"Să nu le aplicăm sau să le aplicăm prea târziu ne-ar conduce la un deficit bugetar în jur de 7% din Produsul Intern Brutˮ, a spus Marcel Boloș, care a avertizat că este un moment de răscruce pentru România. 

Printre măsurile anunţate de ministrul Finanţelor se numără prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale și combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari. Acestora li se adaugă pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor și un proces de reorganizare profundă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea îmbunătăţirii colectării. 

Marcel Boloş: "Nu este corect să aibă cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei cei care exploatează bogăţiile solului, profituri uriaşe şi redevenţele la bugetul de stat să fie infime, unele chiar batjocoritoare. Vor fi reaşezate, fiind redevenţe care vor creşte şi de 1.000 de ori. E un lucru de bun-simţ. Sunt redevenţe rezultate din exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, ca să nu spun de ceea ce înseamnă terenul statului român, de pe 300.000 de hectare să încasezi la bugetul de stat 2,5 milioane de lei, este penibilo-absurdˮ. 

În ceea ce priveşte măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloş a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe ceea ce a numit el "dezmăţˮ pe bani publici.

 "Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului publicˮ, a punctat Marcel Boloș. 

Potrivit acestuia, se aşteaptă ca aceste măsuri să aibă un impact cumulat de 2% din Produsul Intern Brut. 

În același timp, veștile din partea Consiliului Fiscal nu sunt bune. Acesta a revizuit în creştere proiecţia de deficit bugetar, care ar urma să depăşească 6% din Produsul Intern Brut în absenţa unor măsuri de corecţie. Raportul anual al instituţiei arată că deficitul bugetar de 2,3% din PIB, după primele şase luni, este cu circa 0,63 puncte procentuale mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cauza ar fi legată de dinamica mai lentă a unor categorii de venituri şi de creşterea peste aşteptări a unor cheltuieli în raport cu ţintele din proiectul de buget. Consiliul a reiterat importanţa adoptării rapide a măsurilor de corecţie a derapajului bugetar şi a creşterii semnificative a veniturilor fiscale. 


RadioRomaniaInternational · Măsuri pentru reducerea deficitului bugetar - 18.08.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-08-18 13:15:00
Vizualizari: 545
TiparesteTipareste