Guvernanța economică europeană și rolul instituțiilor fiscale naționale independente

guvernanța economică europeană și rolul instituțiilor fiscale naționale independente În ediția sa de vară, Romanian Journal of European Affairs (RJEA), revistă academică editată și publicată de Institutul European din România (IER), aduce în atenția cititorilor săi un alt subiect de actualitate, de data aceasta din sfera economică.

În ediția sa de vară, Romanian Journal of European Affairs (RJEA), revistă academică editată și publicată de Institutul European din România (IER), aduce în atenția cititorilor săi un alt subiect de actualitate, de data aceasta din sfera economică. Astfel, într-un articol publicat în RJEA, prof. univ. dr. Daniel Dăianu analizează guvernanța economică și rolul instituțiilor fiscale naționale independente (IFI) în asigurarea unei structuri eficiente a economiei europene. Articolul argumentează necesitatea adaptării cadrului bugetar al UE la structura generală a guvernanței economice în Uniune.

Pornind de la efectele crizei financiare asupra zonei euro, autorul atrage atenția că, de mai bine de un deceniu, există dezbateri între numeroși experți cu privire la modul în care poate fi revizuită guvernanța economică, respectiv cadrul fiscal al UE. Contextul economic de după 2021, în special inflația ridicată, a readus în atenție necesitatea unor astfel de discuții. Comunicarea Comisiei Europene din noiembrie 2022, actualizată la începutul anului curent, demonstrează acest lucru. Autorul atrage atenția asupra evaluării corecte a propunerii ca IFI și EFB (Consiliul bugetar european) să aibă un rol mai proeminent în guvernanța economică a Uniunii Europene.

Textul complet al articolul este disponibil în limba engleză aici.

Mihaela-Adriana Pădureanu,

Expert, Serviciul Studii Europenewww.rri.ro
Publicat: 2023-07-31 13:57:00
Vizualizari: 711
TiparesteTipareste