Negocieri de aderare între UE și Republica Moldova

negocieri de aderare între ue și republica moldova Parlamentul european își reafirmă angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE.

Parlamentul european își reafirmă angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE. Negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova trebuie să înceapă până la sfârșitul anului 2023, în urma îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.


Într-o rezoluție adoptată recent, eurodeputații au declarat  că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Între timp, Parlamentul European solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.

În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Victor Negrescu a susținut într-un discurs idea că dacă Cipru este un membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, deși întâmpină diviziuni interne, nici autoritățile din Transnistria nu pot bloca parcursul de aderarea al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

"Povestea europeană a Ciprului arată că totul este posibil și că Uniunea Europeană permite statelor să trăiască în pace și să depășească momentele cele mai dificile. De altfel, sunteți un model pentru viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dacă Cipru a reușit să treacă peste diviziunile sale interne, atunci nici parcursul european al Republicii Moldova nu poate fi oprit de interesele meschine ale autorităților din Transnistria. Profit de ocazie pentru a solicita ferm începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și punerea fondurilor de preaderare la dispoziția acestui stat. Totodată, provenind dintr-o țară care asigură protecția frontierelor externe ale UE și care are o relație bună cu Turcia, înțeleg perfect provocările pe care le are de gestionat Cipru și nu putem decât îndemna la adoptarea unor poziții comune care să asigure soluții reale și stabilitatea în regiune. Trebuie să reunificăm Europa în jurul valorilor noastre democratice și respectului reciproc și să înțelegem că subiectele importante de pe agenda fiecărui stat trebuie să devină teme de interes pentru întreaga Uniune."


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 18.07.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-07-18 09:12:00
Vizualizari: 517
TiparesteTipareste