Cu tramvaiul turistic prin Timişoara

cu tramvaiul turistic prin timişoara Astăzi trecem iar prin Timișoara, orașul Capitală Europeană a Culturii 2023, pentru o plimbare la pas şi una cu tramvaiul turistic.

Astăzi trecem iar prin Timișoara, orașul Capitală Europeană a Culturii 2023, pentru o plimbare la pas şi una cu tramvaiul turistic. Oraş al premierelor, Timişoara este primul oraș ce a folosit tramvaiul tras de cai de pe actualul teritoriu al României, tramvai ce a ieșit pe traseu pe data de 8 iulie 1869.

 

Astăzi există un tramvai turistic, ce porneşte din Piața Libertății (numită cândva Parade Platz, fostul centru administrativ al oraşului), din proximitatea statuii Sf. Ioan Nepomuk. Este un tramvai care te plimbă pe urmele istoriei și din care poți observa peste 30 de obiective turistice, clădiri de patrimoniu, piețe, canalul Bega, dar și parcuri. Cursa cu tramvaiul turistic, care nu oprește la nicio stație, durează aproximativ o oră, iar prezentarea obiectivelor de pe parcurs se găseşte şi într-un ghid audio în limbile română și engleză. Un bilet costă 15 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii cu vârsta între 7 și 14 ani, iar copii sub 7 ani, gratuit.

 

Dacă incitaţi de ceea ce aţi descoperit doriţi să vă bucuraţi de o plimbare prin oraş, Ludovic Satmari, ghid de turism, ne-a istorisit: ”Dacă pornim la pas, mie îmi place să duc oaspeţii mei într-un circuit cronologic. Şi povestea oraşului se desfăşoară în locurile care au marcat istoria. Începem cu perioada anilor 1200, când a fost construită prima cetate de lemn a Timişoarei. Apoi, la începutul anilor 1300, regele maghiar Karol Robert de Anjou îşi stabileşte reşedinţa la Timişaora pentru aproximativ 7 ani, timp în care se lupta pentru tronul Ungariei. După care ajungem la perioada lui Ioan de Hunedoara, care a locuit o perioadă bună la Timişiara, cât era regent al Ungariei. Mergem apoi mai departe şi vedem câteva rămăşiţe din perioada otomană a oraşului, pentru că Timişoara şi întreg Banatul a fost cucerită în perioada lui Suleiman Magnificul de către turci. În 1552, Timişoara devine capitala paşalâcului şi este oraş turcesc timp de 164 de ani. Vedem unde au fost băile turceşti, vedem o porţiune din zidul moscheii centrale, vorbim despre cimitirul descoperit lângă şi despre cum arăta oraşul în perioada otomană. Vedem locul unde au fost băile şi exact schema camerelor din baia turcească, inclusiv pilonii care susţineau podeaua, deoarece pe sub podea era încălzire de tip roman, pe sub pardoseală.”

 

Ghidul nostru continuă povestea oraşului cu cucerirea Timişoarei de către armata austriacă, spunându-ne cum s-a transformat apoi oraşul: „Vechiul oraş turcesc, care era construit în cea mai mare parte din lemn, a fost demolat integral şi pe măsură ce se construiau noile clădiri, se construia după un nou plan de urbanism, care a inclus apoi şi zidurile cetăţii şi care prevedea şi un cartier separat pentru manufacturi, în afara zidurilor cetăţii, cartierul Fabric. Astăzi ne-a mai rămas doar unul din cele nouă bastioane care au existat odată. Vedem şi cum funcţionau aceste bastioane, unde erau gurile de tun, unde erau gurile de aerisire,cum se făcea apărarea în perioada în care artileria era arma de bază a armatei.”

 

Piaţa Unirii sau Piaţa Domului,îşi întâmpină vizitatorii cu Domul Catolic, vis a vis de care se găseşte o biserică ortodoxă. Descoperim şi că nivelul de construcţie al clădirilor indică perioada ridicării lor, din secolul XIX apărând astfel clădiri cu două etaje, iar de la începutul secolului XX existând deja clădiri cu trei etaje.

 

Piaţa Victoriei, numită aşa după Revoluţia din 1989, dezvăluie frumuseţea unei zone construite iniţial ca bulevard, chiar după defortificarea oraşului, de la începutul secolului trecut, unde foarte repede au fost ridicate, tot atunci, palate cu trei etaje rămase şi astăzi, desfăşurate între clădirea Operei, ce deja exista, şi Catedrala Mitropolitană. Un astfel de exemplu este Palatul Lloyd, astăzi sediul Rectoratului Universității Politehnice Timișoara.

 

 

RadioRomaniaInternational · Vizitaţi România - 02.06.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-06-03 16:53:00
Vizualizari: 298
TiparesteTipareste