Sportivul săptămânii: Canoistul Cătălin Chirilă

sportivul săptămânii: canoistul cătălin chirilă Primul concurs nautic major al anului 2023 a avut loc săptămâna trecută. Cupa Mondială de kaiac-canoe de la Szeged, din Ungaria, a adus la start cei mai buni sportivi de pe continent, inclusiv campioni mondiali şi europeni.

Primul concurs nautic major al anului 2023 a avut loc săptămâna trecută. Cupa Mondială de kaiac-canoe de la Szeged, din Ungaria, a adus la start cei mai buni sportivi de pe continent, inclusiv campioni mondiali şi europeni. Echipa română a fost compusă din şapte băieţi şi două fete şi a obţinut trei victorii, care i-au asigurat locul 3 în clasamentul pe medalii. Cătălin Chirilă s-a impus la canoe simplu, pe distanţele de 500 şi 1000 de metri, iar Ilie Sprincean şi Oleg Nuţă au câştigat, la canoe dublu, cursa de 1000 de metri. În urma acestor rezultate, Radio România Internaţional l-a desemnat pe Cătălin Chirilă Sportivul Săptămânii.


La Szeged, Cătălin Chirilă a obţinut prima victorie vineri, la canoe simplu, pe distanţa de 500 de metri, probă la care este vicecampion mondial şi medaliat cu bronz la Europene. El a terminat cursa într-un minut, 50 de secunde şi 72 de sutimi, fiind urmat de moldoveanul Serghei Tarnovschi, la o secundă şi 58 de sutimi, şi de francezul Loic Leonard, la 3 secunde şi 57 de sutimi. Sâmbătă, în finala de la 1000 de metri,  Cătalin a plecat favorit, fiind campion mondial en titre. El s-a impus cu timpul de 3 minute, 55 de secunde şi 10 sutimi, devansându-i pe germanul Conrad Scheibner, multiplu campion mondial, care a sosit cu aproape două secunde mai târziu, şi pe polonezul Wiktor Glazunow, la aproape 4 secunde.


Cătălin Chirilă s-a născut la Tulcea, în ziua de 11 mai 1998. Este legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti. A realizat primele performanţe internaţionale de marcă la canoe dublu, alături de veteranul Victor Mihalachi. Cei doi au câştigat medaliile de aur la Jocurile Europene din 2019, de la Minsk, din Belarus, pe distanţa de 1000 de metri, apoi medaliile de bronz, doi ani mai târziu, la Campionatele Europene de la Poznan, din Polonia, tot la 1000 de metri. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, perechea Chirilă / Mihalachi s-a situat pe locul 5. De anul trecut, Cătălin Chirilă concurează la simplu. La Mondialele din Canada, de la  Halifax, s-a clasat primul la 1000 de metri, probă olimpică, şi al doilea pe distanţa de 500 de metri. La Europenele de la München, a fost din nou primul pe 1000 de metri, iar în finala de la 500, al treilea. 


RadioRomaniaInternational · Sport - Saptamana Sportivă - 16.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-16 11:15:00
Vizualizari: 627
TiparesteTipareste