Jurnal românesc - 15.05.2023

jurnal românesc - 15.05.2023 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul său din Germania, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Gymnich de la Stockholm.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul său din Germania, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Gymnich de la Stockholm. Discuţiile au vizat atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale şi războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, cât şi aderarea României la Spaţiul Schengen. MAE român transmite că ministrul german a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuţiile interne din ţara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziţia menţionată a Berlinului. Austria a blocat, în decembrie 2022, candidatura României la Schengen, invocând faptul că ţara noastră ar face parte din ruta balcanică a migraţiei ilegale. Acuzaţia a fost respinsă de administraţia de la Bucureşti şi demontată oficial de instituţiile europene de la Bruxelles.


O delegaţie a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României s-a deplasat, la finele săptămânii trecute, în Spania. Parlamentarii români s-au întâlnit cu membri ai legislativului spaniol şi ai guvernului de la Madrid cu care au discutat, printre altele, despre aderarea României la spaţiul Schengen şi situaţia comunităţii româneşti din Spania. Şeful Comisiei, Vasile Dîncu, a apreciat calitatea politicilor publice pe care statul spaniol le desfăşoară în domeniul integrării şi a afirmat că "ar fi bine ca Acordul bilateral privind dubla cetăţenie, obiectiv foarte important pentru comunitatea românească din Spania, să se semneze cu ocazia aniversării a 10 ani de la Parteneriatul Strategic, din luna iulie a acestui an". Dîncu a salutat tendinţa pozitivă înregistrată în relaţiile economice dintre cele două state şi a arătat că în Spania sunt circa 40.000 de companii individuale deţinute de cetăţeni români. De asemenea, a mulţumit pentru susţinerea acordată de autorităţile spaniole bisericilor româneşti. "Comunitatea românească se organizează exemplar în jurul acestora iar libertatea religioasă este fundamentală", a punctat Dîncu. La rândul său, vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a apreciat sprijinul constant şi ferm pe care Spania îl acordă aderării României la spaţiul Schengen. Aproape 1,1 milioane de români trăiesc în Spania, potrivit ministerului spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.


România participă cu un stand naţional la a 35-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, care are loc în perioada 18-22 mai. Programul românesc include peste 20 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania la Roma. Sub deviza "Literatura în oglindă", standul României va promova atât literatura română contemporană, cât şi lucrări ale autorilor români din domeniile filosofiei, istoriei, criticii literare, apărute în limba italiană în ultimii doi ani. Volumele traduse şi publicate prin "Translation and Publication Support Programme" al Institutului Cultural Român sau din iniţiativa directă a unor edituri italiene vor fi aduse în atenţia publicului prin prezentări de carte, comentarii şi discuţii cu cititorii la care vor participa atât autorii, cât şi editorii, traducătorii şi o serie de invitaţi reputaţi. Standul României este situat în Pavilionul 1 al complexului expoziţional Lingotto Fiere din Torino.


Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău va acorda, şi în acest an, tradiționalul "Premiu ICR Chișinău" la a 8-a ediție a Bienalei Internaționale de Pictură din capitala Republicii Moldova. La manifestare, care va avea loc în perioada 12 - 18 iunie, vor participa 120 de artişti plastici din 28 de ţări care vor expune peste 140 de lucrări. Printre invitaţi se numără şi 7 creatori români. Evenimentul va vea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei şi este organizat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 15.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-15 11:01:00
Vizualizari: 675
TiparesteTipareste