Legile educaţiei, pe agenda deputaţilor

legile educaţiei, pe agenda deputaţilor Deputații de la București urmează să adopte proiectele legilor Educației

După ce au primit numeroase amendamente, timp de două săptămâni, în cadrul discuțiilor din comisia de resort, proiectele noilor legi ale Educaţiei ajung, în aceste zile, pe masa deputaţilor de la București spre adoptare. Odată ce acestea primesc votul final în Camera Deputaţilor, ele vor fi înaintate Senatului ca for decizional. În proiectul legii învăţământului preuniversitar, au fost introduse o serie de amendamente care vizează prevenirea violenţei şi întărirea disciplinei în unităţile de învăţământ. Modificările aduse de deputaţii din coaliția de guvernare PSD - PNL - UDMR prevăd ca Planul naţional de combatere a violenţei în şcoli să fie pus în practică în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii învăţământului preuniversitar. Documentul mai prevede că elevii şi profesorii victime ale unei situaţii de violenţă vor beneficia de servicii decontate de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică. 


Pe de altă parte, amendamentele se referă și la posibilitatea instalării în şcoli a sistemelor de supraveghere audio-video, cu acordul profesorilor, elevilor şi al părinţilor. Totuși, nu vor fi amplasate camere video în sălile de clasă în care majoritatea părinţilor îşi exprimă dezacordul. În același timp, comisia de specialitate a decis redactarea unui regulament de ordine interioară care stabileşte, între altele, procedura de acces a persoanelor din afara unităţilor de învăţământ. 


Tot deputații au agreat că sancţionarea elevilor, mustrarea în faţa clasei este interzisă, iar exmatricularea se va putea face doar în situaţii foarte grave. Elevii exmatriculaţi vor avea dreptul de reînscriere, în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ. În ceea ce privește admiterea la liceu, va exista un examen suplimentar pentru 50% dintre locuri, iar religia va putea fi disciplină opţională la Bacalaureat, pentru profilul uman. Şi legii privind învăţământul universitar i-au fost aduse mai multe modificări. Una dintre acestea se referă la eliminarea din lege a limitării numărului de mandate pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere în universităţi, cu excepţia rectorilor. Astfel, aceştia vor avea mandate de cinci ani şi maximum două la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. 


Un alt amendament se referă la sancţionarea persoanelor care pun la dispoziţia studenţilor, prin internet, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor, lucrări ştiinţifice de licenţă, masterat sau doctorat. Sancționarea prevede sume cuprinse între 100.000 lei (20000 de euro) și 200.000 de lei (40000 de euro). Comisia de specialitate mai precizează că nu reprezintă abateri de la normele de etică diferenţele de opinie, de interpretare a datelor, de concepţie şi erorile materiale de citare. În același timp, sunt acordate burse şi stagii de specializare pentru românii de pretutindeni care doresc să studieze în România.


RadioRomaniaInternational · NOTA 1 - 08.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-08 11:58:00
Vizualizari: 526
TiparesteTipareste